Flickr/Skinny Casual Lover

Oud-studenten met studieschuld steeds vaker in problemen: zo voorkom je dat

Vaak wordt er te makkelijk gedacht over schulden. “Dat gebeurt mij toch niet, je moet gewoon uitkijken” of “Later verdien ik toch wel goed genoeg” zijn leuzen die je waarschijnlijk niet onbekend in de oren klinken. Toch zijn er genoeg studenten die daardoor in de problemen komen. Want wat nou als je interesses ineens omslaan en je schilder wilt worden in plaats van registeraccountant? Ja, dan wordt het lastig terugbetalen. Dus: hoe voorkom je dat je tijdens je studentenleven in de schulden komt en blijf je ook daarna ongeschonden?

Oorzaken

Eerst kijken we even naar de oorzaken van een mogelijke schuld. Want als je de oorzaken weet, kun je die aanpakken. Dus, wat zijn de grootste oorzaken van een schuld bij studenten? Vaak is dat het dertigste biertje op een avond terwijl je je er maar tien kunt veroorloven. Of uiteten bij Las Palmas in plaats van de lokale snackbar, “want ik krijg toch 700 euro per maand”.

Lees ook: Lenen bij DUO: wat is nou écht het gevolg van een torenhoge studieschuld?

Een andere belangrijke is gewoon laksheid, het niet kijken op je bankrekening. Dan zie je dat je na een halve maand geen geld meer hebt en dan gaat de knop op de DUO-website naar het hoogste punt. Vervolgens ga je werken voor een hongerloon en klopt Sander Dekker om de week aan of je nou niet eens je lening terug zou willen betalen. Uiteindelijk komt de deurwaarder langs en kun je voorlopig dag zeggen tegen je dure restaurants.

Foto: Flickr/greyhcrFoto: Flickr/greyhcr

Ook als je op je bankrekening niet rood kunt staan, kun je in de schulden belanden. Want sommige rekeningen hoef je niet meteen te betalen. Zo ook met bijvoorbeeld Paypal: het wordt soms pas een week later afgeschreven. Daardoor sta je feitelijk in het rood. Heerlijk om op die manier dat shirtje te kopen, of die speaker voor het strand.

Kom van die bank af!

Nadat ik op de voornaamste oorzaken van schulden bij studenten gezocht had, wilde ik die even dubbelchecken. Een medewerker van Actief Schuldhulp wilde mij te woord staan. En inderdaad: het grootste deel is inderdaad bewustwording van de inkomsten en uitgaven. “Studenten moeten weten dat de zorgtoeslag bestemd is voor de zorgverzekering, en dat een bijbaantje in veel gevallen noodzakelijk is. Daar zijn studenten veel luier in geworden, vaak hebben ze niet eens een bijbaan.”

Lees ook: Minister Bussemaker, het is voor arme studenten niet zo makkelijk als u het doet lijken

Zijn er ook nog andere oorzaken? “Ja, het mobiel abonnement is een kostenpost waarin studenten zich echt vergissen, dat kan al snel oplopen tot 50 euro in de maand.”

Een bank leent je geld als je kunt bewijzen dat je het niet nodig hebt.

Toen ik vroeg bij welke hoeveelheid schuld studenten bij hen aankloppen, was het antwoord: “Dat is heel verschillend. Er zijn studenten die bij 2.000 euro al vinden dat ze een grote schuld hebben en er kloppen studenten met 20.000 euro schuld aan. Daar is dus eigenlijk niets over te zeggen.”

Hoe word en blijf je Bill Gates?

Financieel gezond blijven is precies hetzelfde als een goed voedingspatroon. Je kunt je kop eraf trainen, maar zolang je elke dag twee BigMacs eet ga je niet afvallen. Ofwel, ook al verdien je veel, als je nog meer uitgeeft, dan gaat het sowieso mis. Hoe voorkom je dus dat je met partijen als Actief Schuldhulp in aanraking komt?

  • Check je afschriften, van laatste maand bijvoorbeeld. Hoeveel impulsaankopen zitten er bij? Bij mij aardig wat in ieder geval. Ik zou 80 euro besparen als ik die niet had gedaan. Misschien is een lijst maken van de uitgaven en inkomsten maken ook slim. Er zijn genoeg apps die dit ook voor je bijhouden, zoals Spendee. Probeer dat eens. Je zult zien dat je kleine aankopen het meeste geld buitmaken.
  • Koop pas iets als je het twee keer kunt betalen. Ja ja, ik weet dat jongeren nu eenmaal minder te besteden hebben, maar koop het product dan niet. No cash, no fun. 
  • Drink thuis. In plaats van naar de club te gaan, kun je ook twee kratten kopen en het thuis opdrinken met een heerlijk geluidssysteem. Zelf ben ik gemiddeld 40 euro per avond kwijt als ik uit ga, maar wanneer ik met vrienden zelf inkoop zijn we meestal 5 euro de neus kwijt. Dat is nog eens besparen. Natuurlijk kan dit met alles, ook met eten.
  • Betaal alles cash. Het zit zo: wanneer je losgeld uit moet geven, voelt het steeds als een negatief effect. Je geeft namelijk echt iets weg. Met een bankpas voel je deze vermindering niet direct. Ook kun je online vrijwel niets meer kopen, waardoor het aantal impulsaankopen daalt. Houd wel iets op je rekening, voor je vaste lasten.

Het wordt even aanpassen en zelf volbreng ik ook niet alles wat hierboven staat. Wel houd ik ze als richtlijnen aan, en zullen ze altijd in mijn hoofd zitten. Mij heeft het in ieder geval geholpen om in ieder geval bewust te worden van de uitgaven die ik doe. Succes met jouw ‘dieet’!


Dit artikel werd al 87 keer gedeeld.