Voor (bijna) niks werkervaring opdoen na je studie? Dit zijn de voor- en nadelen

Na maanden zeiken over je scriptie, kun je het eindelijk van de daken schreeuwen: je bent klaar! Maar nu je bent afgestudeerd en op zoek gaat naar je toekomstige baan, staat het angstzweet toch wel behoorlijk op je voorhoofd. Bij elke starter of junior vacature staat dat je op de een of andere manier al jaren ervaring moet hebben. Wat doe je dan? Werken op een werkervaringsplek?

Een werkervaringsplek, of een stage, is een tijdelijke baan bij een bedrijf voor starters die geen baan kunnen vinden, maar wel werkervaring op willen doen. Vaak krijg je bijna niets tot niets betaald voor de plek. Volgens StudentenBureau kreeg in 2014 een op de vijf stagiairs geen enkele vergoeding. De bedoeling is dat je niet alleen werkt, maar ook de ruimte krijgt om vooral veel te leren. In ruil daarvoor haalt het bedrijf op een voordelige manier opgeleide mensen in huis. Maar is het echt een win-win voor iedereen?

De voor- en nadelen:

Voordelen

De harde waarheid is dat ervaring erg meetelt op de arbeidsmarkt. En als net afgestudeerde heb jij die nog (bijna) niet. Een werkervaringsplaats duurt meestal zo’n drie tot zes maanden, waarin je:

  • werkervaring opdoet;
  • jezelf ontwikkelt;
  • je CV opvult;
  • contacten in jouw werkveld opdoet;
  • kan uitvogelen wat je wel en niet wilt.

Eerlijk is eerlijk: het is beter dan fulltime in de supermarkt werken. Het is uitdagender, leuker en je steekt er nog eens iets van op. Het helpt je jou te onderscheiden van je concurrenten. Je kunt misschien beter een half jaartje onbetaald werken, dan twee jaar lang sollicitatiebrieven schrijven. Er is natuurlijk ook altijd de kans dat ze zo blij met je zijn, dat ze je besluiten aan te nemen.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Lees ook: Een 0-urencontract is niet alleen maar slecht, dit zijn jouw rechten

Nadelen

Maar… er zit ook een dikke maar aan de werkervaringsplaats. Op het moment dat bedrijven stagiairs vooral inzetten als goedkope arbeidskrachten, moet je uitkijken. Dan is het keihard werken voor weinig geld, terwijl je precies hetzelfde werk uitvoert als je collega’s. Dat hoeft niet het enige nadeel te zijn:

  • Vaak levert zo’n werkervaringsplaats geen baan op. Uit een (weliswaar klein) onderzoek van Metro blijkt dat slechts zes procent een vast contract aan zo’n stage overhoudt en 63 procent zelfs helemaal geen contract krijgt aangeboden.
  • Er is niet altijd ruimte om te leren.
  • Een werkervaringsplek gaat ten koste van een echte baan. Als elke afgestudeerde zo stage gaat lopen, gooien we eigenlijk onze eigen glazen in. Als er mensen zich blijven aanmelden, zullen deze plekken niet vervallen.

Lees ook: Zo laat je jouw cv tussen alle anderen opvallen, zodat jij die droombaan scoort

Bij vakbond FNV Jong vinden ze dit soort stages en werkervaringsplekken uitbuiting. Daarom hebben ze een meldpunt opgericht waar misbruik van werkervaringsplekken kan worden gemeld. Ze krijgen daar gemiddeld eens per dag een melding binnen. Toch snapt de vakbond dat het voor jonge werkzoekenden soms de enige optie is. “Maar let wel heel goed op wát je gaat doen. Als het werk is wat anders gedaan zou worden door een betaalde werknemer, moet je volgens de wet een contract krijgen. Anders moet leren centraal staan, moet je worden begeleid en moet je goede afspraken maken over de vergoeding.”


Dit artikel werd al 24 keer gedeeld.