Foto: Rosan de Vos

Als frikandellenfan probeerde ik 4 dagen vegan te eten (🙄)

Ik prop het liefst elke dag een burger in mijn bek, vind dat je met tofu compleet voor de gek wordt gehouden en zou verder mijn god niet weten in welke voeding er nou wél of geen dierlijke producten zitten. En dan snap ik heus wel dat een kip een ei legt maar in een witte bol zit dus melk en mijn lievelingsgoedje pesto wordt gemaakt met parmezaanse kaas. Daar denk je dus niet aan als student met (vooral) kant-en-klare producten in de koelkast.

Ik besloot vier dagen vegan te eten. Nu denk je misschien: ‘goh, wat weinig’, maar het doel is bewustwording. Weet wat je eet.

“Melk en suiker erbij?”

Toen ik op dag 1 voor de koffietent stond om met een peperdure cappuccino mijn dag te beginnen, realiseerde ik dat dit geen optie was. Ik heb een pessimistische blik wat betreft vegans: ik denk oprecht dat ze enkel teren op aubergines. Nog net op tijd wist ik mijn bestelling om te toveren naar een cappuccino met soja-melk en moest drie keer slikken voor ik een slok nam. Eye-opener: het was prima te drinken! Heel even voelde ik mij een vrouw van de wereld en dacht dat dat vegan eten dus echt wel iets voor mij zou zijn.

Lees ook: Veganist zijn en een leuk leven leiden, kan dat wel?

Alcoholische versnaperingen

Ik ging googelen of ik nog wel een beetje kon drinken, en het eerste resultaat dat ik tegenkwam, vertelde me:

Niet elke wijn is veganistisch.

Hallo? Ik dacht dat wijn van druiven werd gemaakt? Moest ik zelfs hier rekening mee houden? Het is wel zo dat biologische wijnen (bijna) altijd vegan zijn. En als er ‘bentoniet’ op de ingrediëntenlijst staat, het sowieso wel snor zit. Na mijn research kwam ik er ook achter dat biermerken als Amstel, Grolsch, Heineken en Hertog Jan vegan friendly zijn, dus een avond stappen kan prima. Ik kon achteraf niet naar de shoarma-tent, maar dat is toch iets wat ik altijd al wilde minderen.

Hummus is je beste vriend

Als veganist is hummus dé must voor in je koelkast: het kan echt overal bij. Op je brood, door je salade, als dip bij je paprikaatjes (best ok). Omdat ik eigenlijk echt niet wist wat ik wel en niet kon eten, besloot ik hier ontzettend veel van te maken. Dan had ik altijd wat in huis om te kanen wanneer nodig. Lees hier het recept.

Lees ook: De typische reacties die ik krijg als mensen horen dat ik vegetariër ben

Hoe heb ik dat vegan eten dan voor elkaar gekregen?

Als er iets is waar ik een gruwelijke hekel aan heb, is het koken. Vier dagen vegan eten bestond voor mij dan ook absoluut niet uit vier dagen in de keuken staan, je moet immers wel jezelf blijven. Ik vond het ontzettend lastig om überhaupt recepten uit te zoeken, dus ik heb vooral geteerd op salades… salades… en ha, hummus. Voorbereiding is alles, en deze heb ik niet getroffen. Misschien wel een klein leerpuntje voor de volgende keer.

Foto: Rosan de VosFoto: Rosan de Vos

Lees ook: Ik houd van vlees en toch zeg ik: stel één vleesvrije dag per week in

Mission failed?

Ik heb het (wederom) niet volgehouden. De Twix van mijn huisgenoot staarde me te lang aan. ‘Spontaan’ iets vegan eten is een helse klus. Als ik trek had, wist ik soms niet waar ik het zoeken moest. Het is daarom belangrijk om altijd vegan snacks in huis te hebben, anders ben je vrijwel altijd in de keuken bezig. Maar wat dat betreft ben ik natuurlijk een groentje.

Als vleesliefhebber vind ik veganistisch eten ook wel een beetje overdreven, maar één of twee vleesvrije dagen in de week is echt een must. We consumeren te veel zonder erbij na te denken. Beter voor je eigen gezondheid, het milieu én de dieren.

Dus kom maar op met die groenteburger.


Dit artikel werd al 25 keer gedeeld.