Getty Images/Kirstin Sinclair

Waarom Vans Old Skools letterlijk overal te zien zijn

Je kunt nog geen honderd meter door een willekeurige stad lopen zonder ze te zien: Vans Old Skools. De simpele canvas skateschoen met de side-stripe zijn essentieel voor iedereen met een beetje modebewustheid. Vooral de zwart-witte variant vind je terug in de kast van skaters tot de mode-elite en alles daar tussenin. Maar hoe komt de relatief goedkope skateschoen aan de top van een wereld waar het voorheen draaide om exclusiviteit en individualiteit? Hoe kan een simpel paar Vans de grenzen van mode overstijgen en iedereen bekoren?

Lees ook: Hoe moeilijk is het om je boterham te verdienen met sneakers doorverkopen?

Foto: Getty Images/Christian VierigFoto: Getty Images/Christian Vierig

Mode en antimode tegelijkertijd

De Old Skool heeft iets cools over zich. Een zekere nonchalance alsof je ze eventjes uit je kast hebt gehaald en tegelijkertijd in het oog-springend door het felle contrast van het zwart-wit. De schoen kan met alles (niet gek dus dat het populair is, als ik het ook even niet weet heb ik altijd m’n trusty old Vans) en juist het gebrek aan gecompliceerde details maakt het aantrekkelijk. De schoen doet niet moeilijk en is niet pretentieus.

Dit maakt Old Skools het perfecte blanco canvas voor aanpassingen of de rest van een outfit. Influencers over de hele wereld zien de potentie. Van rappers als Frank Ocean, ASAP Rocky en Tyler the Creator (tot hij een deal maakte met Converse) tot de monarch van de moderne mode Kanye West. En van de pagina’s van tijdschriften als Vogue tot op de catwalk bij Virgil Abloh’s Off-White. Ze zijn niet te missen. In samenwerking met onder andere mainstream designers als Marc Jacobs, Karl Lagerfeld tot coole merken als Supreme en Opening Ceremony tot lievelingetjes als Star Wars en Toy Story komen er steeds meer verschillende uit. Maar de standaard zwart-wit zie je nog steeds in elke street style galerij langskomen. Foto na foto na foto na foto. En je weet wat influencers doen: de stijl wordt opgepikt door de rest van de wereld. Zeker als het een betaalbare stijl is die bij iedereen past. Vans doet mee op het hoogtepunt van mode. Tussen de grootste ontwerpers van het moment als Gucci, Off-White en Balenciaga staat de doodeenvoudige Vans voor iedereen.

Het klinkt zo high fashion allemaal, maar wellicht is de Vans daarom zo populair: als antimode statement. Daarvoor moet je terug naar z’n origine in de skatecultuur.

Foto: Getty Images/Christian VierigFoto: Getty Images/Christian Vierig

De origine van de streep

De Old Skool werd voor het eerst uitgebracht in 1977 op basis van een doodle gemaakt door Vans mede-oprichter Paul Van Doren. Onder die naam kun je het overigens amper vinden in die tijd. Het heette destijds de Style 36 en het was de schoen voor iedere ruige skater in de tijd. Zijn herkomst als skateschoen is iets waar Vans enorm veel punten mee scoort in de huidige trend.

Skatecultuur hebben altijd een flinke invloed gehad op de modewereld. Niet iedere skater zal er blij mee zijn, maar de rebelse anticultuur geboren op de straat is een obsessie voor de modewereld. Tijdens Paris Fashion Week vorig jaar bouwde Dior een klein neon verlicht skatepark. Brendon Babenzien, oprichter van Noah en oud-medewerker van gigant Supreme, weet precies waarom.

Skaters zijn geweldig, intelligent en creatief, en mensen willen wat zij hebben. Zo simpel is het.

Vertelt hij aan Esquire. En dat klopt: skateboarden heeft een soort je ne sais quoi over zich – een ondefinieerbare coolness. Bekende Russische ontwerper Gosha Rubchinskiy zegt: “Alleen de jeugd begrijpt wat er nu gebeurt.” Skaten en jeugd gaan hand in hand, het is één en al rebellie. En modeontwerpers zullen altijd geobsedeerd zijn met zo’n soort ongeforceerde stijl en jeugdigheid.

Skatevibe

Als doorsnee persoon wil je ook meedoen aan die skatevibe. Je wilt toch modieus zijn. Maar soms is het lastig, want je wilt niet als een poser overkomen. Er zijn skatemerken die wel gedragen kunnen worden zoals Supreme, Fucking Awesome, PACCBET. Bianca Chandon en Thrasher. Maar wanneer je aankomt in Antihero, Dime of Habitat snap ik dat je je ‘nep’ voelt als je nog nooit een board hebt aangeraakt.

En precies daar komt de Old Skool goed binnen. Het geeft de rebelse en coole skatevibe zonder dat je een skater hoeft te zijn. Iedereen kan ‘m dragen zonder bang te zijn voor vergelding van zowel skaters als modemensen. In een wereld beheerst door exclusiviteit, luxe en intrinsieke details is de simpliciteit, authenticiteit en (vaak) vernieling van Old Skools een verademing. De Vans Old Skools zijn een icoon op hetzelfde niveau als de wit leren schoen en de little black dress. Al tientallen jaren onveranderd, maar open voor interpretatie door iedereen – man, vrouw, rijk, arm. Het is een modeobject, een hoeksteen van je kledingkast, een kunstwerk maar bovenal: een verdomd goede schoen.