Flickr/duluoz cats

Uitspraak rechter: “Vrouwen kunnen ook gewoon in urinoir plassen”

Als een vrouw op een willekeurig festival ook al maar een beetje druk voelt op haar blaas (en dat is vaak, door al dat bier), kan ze maar beter beginnen met een sprintje trekken naar de dichstbijzijnde toiletten. Eer dat ze aan de beurt is, zal ze namelijk op knappen staan. Kijk naar de rijen op festivals, tankstations en bioscopen en er is maar een ding dat je kunt concluderen: vrouwen moeten belachelijk veel plassen. Meer dan mannen. Waarom zijn er van de 565 openbare toiletten die Nederland telt, dan maar liefst 204 alleen urinoirs? In Amsterdam zijn er 35 plaskrullen, en maar drie (!) gewone toiletten waar vrouwen hun bier in kwijt kunnen. Of nou ja. Gisteren heeft een Amsterdamse rechter bepaald dat “vrouwen ook gewoon in een urinoir kunnen plassen”. Surprise, surprise, de rechter is een man.

Het is mei 2015. Geerte Piening moet na een avond stappen zo nodig plassen, dat ze het op haar hurken in een zijstraat van het Leidseplein doet. Respect. Zelfs als ik dat sober doe, vind ik het nog lastig om niet in mijn schoenen te plassen. Laat staan als ik tien bier op heb. En voor de mannen onder ons: dan moet je volledig met de billen bloot. Echt leuk is het dus niet en zeker niet als je er 140 euro voor moet lappen. De 23-jarige wordt namelijk op heterdaad betrapt.

Maar hallo, denkt Geerte. Wat had ik dan moeten doen? Er zijn naast 565 openbare wc’s, nog 3.065 semi-openbare wc’s in bibliotheken, winkels en fastfoodzaken. Daar zijn vrouwen in hun leven sowieso al een fortuin aan kwijt, maar ’s nachts zijn deze wc’s dicht. Geerte stapt naar de rechter, omdat ze een punt wil maken: alhoewel vrouwen overduidelijk vaker naar de wc moeten, zijn er veel te weinig toiletten waar ze daadwerkelijk kunnen gaan.

Lees ook: Omdat mensen het blijkbaar nodig hebben: de poep etiquette voor werk en school

Te weinig vrouwen doen aan wildplassen

Gisteren vond de rechter dat Geerte gewoon haar boete moet betalen. Hij heeft daar ook argumenten voor: “Vuilnis gooi je toch ook niet op straat?” Omdat je je urine ook in je jaszak kan bewaren tot je een van die drie prullenbakken tegenkomt, natuurlijk. Meer vrouwentoiletten zijn volgens hem niet nodig, omdat te weinig vrouwen wildplassen. “U bent pas de tweede vrouw die ik tegenkom in al die jaren dat ik dit werk doe.” Nog zo’n ijzersterk argument, want het is niet alsof mannen overal hun gulp kunnen openritsen en vrouwen minder zichtbaar zijn, omdat ze hun bilnaad niet aan iedereen willen flashen. Geerte hoeft wel maar negentig euro te betalen, omdat ze zo lang heeft moeten wachten op de uitspraak.

Tutorial voor urinoirplassen

Geerte vindt de uitspraak opmerkelijk. “Ik wacht de tutorial van de rechter graag af”, zegt ze. Veel anderen zijn het met haar eens. Zo verscheen het Facebook-event Urinoirplassen voor vrouwen en onderzochten Vice én EditieNL hoe een vrouw dat voor elkaar zou moeten krijgen.

Een ding is zeker: door die rare uitspraak van de rechter is er extra veel aandacht voor het feit dat er amper plekken zijn waar vrouwen naar het toilet kunnen. Wie weet hoeven vrouwen het in de toekomst nooit meer achter een bosje te doen. En tja, tot die tijd… toch maar een plastuit meenemen in je clutch of bh, hè?


Dit artikel werd al 113 keer gedeeld.