Getty Images/Ronen Tivony/NurPhoto

800.000 illegale jongeren worden de VS uitgezet: is Trump echt zó hard?

Donald Trump was nog niet eens ingezworen als president en hij zei het al: “Zodra ik president word zet ik immigranten zonder papieren het land uit.” Hij bedoelde daar in eerste instantie criminelen mee. “De bendeleden en de drugshandelaren. Ze gaan eruit. Ze zijn hier illegaal.” Gisteren werd echter bekend dat Trump nog veel verder wil gaan in zijn harde aanpak. Hij zette een streep door Obama’s DACA besluit om kinderen die met hun illegale ouders zijn meegekomen te beschermen. Veel Amerikanen zijn boos. “Deze inmiddels opgegroeide mensen zijn in alles Amerikaan, behalve op papier”, vinden zij. Is Trump nou echt zó hard? En kan hij dit zomaar in zijn eentje beslissen?

In de jaren negentig tot midden 2000 ging de VS strenger aan de grens van Mexico controleren en de regels daar strenger handhaven. Maar omdat veel Mexicanen op dat moment werkten in de VS en bij hun familie in Mexico woonden, had dat onbedoeld een enorm gevolg. Om maar niet elke keer die grensovergang te hoeven riskeren, settelden ze met hun familie in de VS. Illegaal is illegaal, denk je misschien. Maar ongeveer rond dezelfde tijd veranderde de Amerikaanse wet en werd het heel moeilijk om een legale status te krijgen als je er illegaal was gekomen.

Ondertussen groeiden de kinderen van die Mexicanen op. Ze gingen naar Amerikaanse scholen, maakten Amerikaanse vrienden, gingen uiteindelijk werken bij Amerikaanse bedrijven en kunnen zich misschien niets meer van hun ‘thuisland’ herinneren. Je snapt het al: deze kinderen voelen zich Amerikaans. Maar door de acties van hun ouders, zouden deze ‘kinderen’ altijd met het gevaar moeten leven uitgezet te worden.

Er wordt al 15 jaar over deze kinderen gepraat

In januari 2001 werd dan ook de ‘DREAM act’ aangedragen door een Democratische én een Republikeinse senator, waardoor deze kinderen legale burgers zouden kunnen worden. Maar in juni 2012 was deze act nog steeds niet aangenomen door het Congres, omdat beide partijen elkaar bleven tegenwerken. Na meer dan tien jaar praten over deze ‘DREAMers’ had Obama er genoeg van: hij kondigde Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) aan. Het biedt de Dreamers geen mogelijkheid om legaal te worden, maar zorgt ervoor dat ze hun rijbewijs kunnen halen en een werkvergunning kunnen aanvragen. Het is bedoeld als tijdelijke oplossing voor de Dreamers, totdat het Congres een vernieuwde DREAM act erdoor krijgt. De criteria voor DACA zijn veel scherper dan bij de DREAM act, ze moesten allemaal een background check ondergaan en eens in de twee jaar moeten de Dreamers weer opnieuw een aanvraag doen.

DACA is belangrijk voor de Dreamers:

  • Het geeft ze het gevoel veiliger te zijn. In 2015 zei 78 procent niet langer bang te zijn om ooit uitgezet te worden.
  • Uit onderzoek blijkt dat 84 procent van de Dreamers werk hebben kunnen vinden (en dus daar ook gewoon belasting over betalen). Bij andere immigranten zonder DACA is dat maar 68 procent.
  • Het helpt ze ook in hoeken waar je anders niet bij stil zou staan: 65 procent van de Dreamers heeft hun eerste auto gekocht en zestien procent een huis, iets wat voor DACA nooit had gekund.
  • Vijf procent van de Dreamers is zelfs een eigen bedrijf begonnen.

En vergis je niet, deze Dreamers zijn echt niet allemaal Mexicanen. Veel van hun zijn op andere manieren in de VS terecht gekomen. Het zijn bijvoorbeeld mensen wiens ouders legale werkvergunningen hadden, maar de kinderen niet. Of mensen wiens legale visa niet meer geldig is. Of mensen die asiel hebben aangevraagd, maar dat nog niet hebben gekregen.

Waarom wil Trump deze – inmiddels opgegroeide – kinderen uitzetten?

Alhoewel Trump tijdens de verkiezingen verklaarde alle elf miljoen illegalen het land uit te zetten, was hij na zijn overwinning milder voor de Dreamers: “We gaan iets bedenken dat mensen blij en trots maakt”, zei hij daarover. Tot, in juni 2017, negen staten Trump verzochten DACA te eindigen. Als hij dat niet zou doen, zouden ze naar de rechter stappen. Omdat DACA nooit een echte wet is geworden, kan Trump dit in zijn eentje stopzetten.

Geen echte wet?

Obama heeft DACA, zonder dat het Congres daarachter stond, toch doorgevoerd. DACA is dan ook nooit een wet geworden, maar “een tijdelijke oplossing”, volgens Obama. En dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. De Obama administratie vond dat ze niets verkeerd deden. De Dreamers werden immers niet vrijgesteld. Het argument: het enige wat ze deden was het geld en de middelen niet meer besteden aan het deporteren van deze kinderen, maar zich focussen op criminele immigranten. Tegenstanders vonden het echter wel verkeerd dat Obama dit op eigen houtje doorvoerde. Volgens hen is het in strijd met de grondwet.

Hoop voor de Dreamers

Ook Donald Trump ziet in dat deze kinderen in hun hart Amerikaans zijn en contributies aan de samenleving leveren. Zo was er een Dreamer die tijdens de tropische storm Harvey levens heeft gered als brandweerman. Maar Trump is wel een man die zijn achterban tevreden wil houden. Zijn oplossing: hij zet een streep door DACA, maar de uitvoering ervan wordt pas over een half jaar gestart. Hij wil daarmee het Congres dwingen om in een half jaar tijd met een alternatief te komen. Alleen tja, als het Congres het al vijftien jaar niet eens kan worden over de Dreamers… Wie zegt dat het dan in een half jaar tijd opeens wel lukt? Ondertussen heeft Trump iemand om de schuld te geven als de Dreamers daadwerkelijk uitgezet gaan worden. Want het Congres kon toch geen oplossing bedenken?