‘Tough dad’ geeft ontroerende speech over z’n transgender zoon: een must see

Een paar maanden geleden stond Ken Ballard ongemakkelijk met zijn handen in zijn zakken en een petje op zijn hoofd, voor een kamer vol met mensen. “Ik zal eerlijk zijn”, zegt hij, terwijl hij met zijn trillende handen aan zijn uitgetikte speech friemelt. “Het is niet echt mijn ding om voor mensen te speechen.” Maar de reden dat Ken daar stond was te belangrijk om níét te praten.

Want de speech van vader Ken is nog steeds nodig in de Verenigde Staten. Vorige president Obama voerde een wet in waardoor transgenders op openbare scholen zelf mochten kiezen welk toilet ze wilden gebruiken. President Trump trok deze wet eerder dit jaar weer in. Inmiddels zijn er daarom in verschillende staten wetten voorgesteld waarbij transgenders worden gedwongen naar het toilet te gaan van het geslacht dat op hun geboorteakte staat.

Lees ook: Ook gemeente Utrecht krijgt genderneutrale toiletten en hierom is dat belangrijk

Zelfmoord

“Ik wist pas twee jaar geleden dat ik een zoon had”, begint Ken geëmotioneerd zijn speech.“Ik heb hem twaalf jaar mijn dochter genoemd, want dat is wat ze me in het ziekenhuis vertelden.” Toen zijn 14-jarige zoon Ashur zelfmoord probeerde te plegen, veranderde dat.

Ik heb het al eerder gezegd: ik heb dit kind niet gekregen zodat hij mijn dromen kan waarmaken. Ik heb dit kind gekregen om de zijne te realiseren.

Omdat hij dit besefte heeft hij nu een band met zijn zoon. “En ben ik nu niet aan het rouwen bij zijn grafsteen.”

Bekijk zijn hele speech hieronder, een must-see:

Ook in Nederland zijn we er nog lang niet. De gemeente Utrecht, de Universiteit Leiden, het Amsterdam University College en het Amsterdam Museum hebben wel al genderneutrale wc’s. Maar dat dat nog niet genoeg is, spreekt voor zich.

Onlangs spraken wij transgender Daniëlle (27) over haar ervaringen. Lees hoe ze wist dat ze in het verkeerde lichaam zathoe ze uit de kast kwam, over de geslachtsverandering en liefde en seks na een geslachtsverandering.