YouTube/3FM

Tijn was de held van Serious Request 2016, maar wat is hersenstamkanker eigenlijk?

Het kan bijna niet anders: 6-jarige Tijn had tijdens Serious Request 2016 ook jouw hart veroverd, door aan de brievenbus van het Glazen Huis te verschijnen. Papa Gerrit vertelde dat het Tijns laatste Serious Request zal zijn, zijn zoon heeft namelijk hersenstamkanker. Vanochtend (7 juli) kwam het nieuws naar buiten dat Tijn is overleden. We blikken terug op wat hij allemaal voor elkaar heeft gekregen. En wat is hersenstamkanker eigenlijk en waarom kon er niks voor Tijn worden gedaan?

Tijn was dé held van Serious Request. Hij haalde uiteindelijk 2,5 miljoen euro op en dat allemaal door mensen Ice Bucket Challenge-achtig uit te dagen hun nagels te lakken. De antibiotica tegen een longontsteking kost vier euro per kind, dus reken maar uit hoeveel levens Tijn heeft gered…

Met zijn tweede actie #LakDoorTijn, waarbij Youp van ’t Hek en Wendy van Dijk hem ondersteunden, werden nagellakjes van tien euro per stuk verkocht om geld in te zamelen voor Stichting Semmy. Tijn hoopte een miljoen op te halen, wat gisteravond gelukt is. Met dat geld kan de stichting een nieuwe behandelmethode (een speciale robot) naar Nederland halen, zodat kinderen als Tijn wel een kans hebben. Voor Tijn was het helaas te laat, maar hij wilde andere kinderen met hersenstamkanker helpen.

Wat is hersenstamkanker precies?

Het hart is natuurlijk de motor van ons lichaam, maar eigenlijk zijn de hersenen het belangrijkste deel van de mens. Alles wat we doen en wat we denken wordt aangestuurd door die mega-‘walnoot’ in ons hoofd. Per jaar krijgen zo’n tien tot twintig kinderen dezelfde ziekte als Tijn. Dat is hartverscheurend nieuws, want de vooruitzichten van hersenstamkanker zijn slecht. Bijna alle kinderen overlijden in minder dan een jaar tijd. Slechts één op de vijf kinderen leeft nog twee jaar na het ontdekken van de ziekte. Omdat het om de hersenen gaat, hebben ze kans op blijvende gevolgen van de tumor en de behandeling: problemen met lopen, evenwicht, geheugenstoornissen, aandachts- en concentratiestoornissen, bijvoorbeeld.

Kinderen met hersenstamkanker hebben een tumor in hun hoofd en opereren is niet mogelijk. Door de plek van de tumor (in de hersenstam) kan er eigenlijk niets voor ze gedaan worden. De hersenstam ligt tussen de hersenen en het ruggenmerg en bestuurt de ademhaling, je hartslag, bloedsomloop, bloeddruk en spijsvertering. Daarnaast regelt de hersenstam reflexen als slikken en braken. Het enige wat een beetje helpt is bestraling. Al geeft dat alleen verlichting, omdat deze kankersoort te agressief en daar immuun voor is. De hersenstam is afgesloten van de rest van het lichaam om het te beschermen tegen schadelijke stoffen. Maar dat betekent ook dat medicijnen niet in de hersenstam kunnen aankomen.

Lees ook: Jared heeft kanker en gebruikt Make-a-Wish voor een bijzonder mooi doel

Stichting Semmy

Hersenstamkanker (DIPG/ponsglioom) is relatief zeldzaam. Daarom is het voor de farmaceutische industrie niet interessant genoeg om wetenschappelijk onderzoek te financieren. Stichting Semmy heeft ervoor gezorgd (met particuliere donaties) dat de eerste onderzoeken in Nederland naar hersenstamtumoren worden uitgevoerd. Maar omdat niet veel mensen überhaupt wisten wat de kanker precies inhoudt, kunnen ze nog wel wat donaties gebruiken. Wil je ook een nagellak van Tijn kopen? Dat kan hier.


Dit artikel werd al 90 keer gedeeld.