Teun Peters

Teun Peters (23) geeft les op de Tube School: “Sinds m’n 12e maak ik video’s”

De vakantie is (helaas) voorbij, maar dat betekent wel dat de Tube School ook weer gestart is. Dit is de school waar je alles kunt leren over YouTube: van zaken als video’s maken en monteren, tot gedragscodes en hoe om te gaan met sociale media. Dit seizoen zijn twee nieuwe bekende YouTubers gestart als docenten: Teun Peters (23) van Team DylanHaegens en Stefan Jurriens (25) van StukTV! Wij waren benieuwd wat zij als oude rotten in het vak van een school voor YouTube vinden en stelden Teun een aantal vragen.

Waarom ben jij ooit met YouTube begonnen?

“Voor mij was YouTube in het begin puur een platform om zelfgemaakte video’s gemakkelijk met vrienden te delen. Ik maakte sketchvideo’s over bijvoorbeeld een politie die een inbreker moet arresteren. Of een actiefilm over iemand die bedreigd werd omdat hij zijn schuld niet had afbetaald. Kortom: heel erg Hollywood geïnspireerd. Ik dacht dat ik de nieuwe Steven Spielberg zou worden. Maar het begrip ‘YouTuber’ bestond destijds nog niet eens. Ik had nooit verwacht dat het uiteindelijk zo zou exploderen en dat ik ‘YouTuber’ zou worden.”

Als de Tube School toentertijd al bestond, was je daar dan heen gegaan denk je?

“Zeker weten. Toen ik begon met video’s maken, waren daar namelijk alleen maar fulltime opleidingen voor. Ook waren deze opleidingen alleen maar voor volwassenen. Er was niet zoiets als de Tube School, waar jongeren geleerd wordt hoe ze toffe video’s kunnen maken en hoe ze moeten omgaan met YouTube.”

Als er destijds een school was geweest waar jong én oud kunnen leren hoe je video’s maakt, dan was ik daar absoluut aanwezig geweest.

Waarom ben juist jij een goede leraar?

“Ik heb altijd tegen de mensen om me heen gezegd: als filmmaken niks wordt, dan wil ik leraar worden. Met de Tube School kan ik beide doelen verwezenlijken. Ik ben docent én ik maak films. Fantastisch!”

Lees ook: Hoe moeilijk is het om je boterham te verdienen met YouTube?

Waar ga jij je vooral op richten?

“Ik zit inmiddels jaren in het vak en kan in algemene zin vertellen hoe je met YouTube omgaat. De do’s en don’t’s. Maar vooral op technisch gebied kan ik veel brengen.”

Vanaf mijn 12e heb ik al een camera in de hand en daar kan ik alles over vertellen.

Wij denken dat je van fouten maken het meest leert. Wat was jouw grootste fout?

“Mijn grootste fout is geweest dat ik samengewerkt heb met een partij die heel ver van mezelf af ligt.

Werk altijd samen met de mensen die dingen doen die dicht bij jou liggen en die jij ook zou doen.

Zo krijg je nooit spijt van je acties. Hoe dit precies bij mij gegaan is, kan ik je vertellen in de lessen.”

Nederlandse YouTubers zetten zich in voor Sint-Maarten

De oprichter van de Tube School, Bas van Teylingen, heeft afgelopen weekend zo’n 50 bekende Nederlandse YouTubers verzameld, om een nummer en clip op te nemen om geld in te zamelen voor de gevolgen van orkaan Irma in Sint-Maarten. Iedere view is geld waard, dus bekijk ‘m zeker (meerdere keren :-)). De volledige opbrengst gaat naar het Rode Kruis.