Unsplash

Back to reality: zo voorkom je een dip na de vakantie

Zodra de laatste vakantiedag in zicht is, merk je dat je al minder aan het genieten bent dan de eerste dag. De verplichtingen roepen weer en je beseft dat je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Plotseling wordt er weer van alles van je verwacht, worden er eisen gesteld en kun je niet meer alleen doen waar jij zin in hebt. Eenmaal op werk/school voelt het alsof je niet weg bent geweest en ben je alweer toe aan een volgende vakantie. Herkenbaar? Zo’n 53% van de vrouwen en 40% van de mannen heeft last van deze vakantiedip. Gelukkig kun je met een aantal kleine aanpassingen langer in de vakantiemodus blijven én relaxter aan de slag gaan.

Terug naar de realiteit

Er worden veel onderzoeken gedaan naar hoe we ons op vakantie voelen en welke vakantie bijvoorbeeld het beste zou werken om weer helemaal opgeladen thuis te komen. Maar onderzoeker Jeroen Nawijn uit Rotterdam kwam erachter dat dat gewoon niet zo werkt. Wel zag hij dat het geluksgevoel van mensen op vakantie en mensen thuis nogal wat kan verschillen.

Na een vakantie zaten de mensen die weggeweest waren binnen de kortste keren weer op hun oude geluksniveau.

Hij gaat verder: “Als je op vakantie bent, voel je je beter. En als je terugkomt, ben je weer terug bij af.” Klinkt best herkenbaar, toch? Ook kwam hij erachter dat het geluksgevoel vooral vóór de vakantie omhoog schiet. Dat laat maar weer zien hoe belangrijk voorpret is.

Toch zou het fijn zijn om het geluksgevoel dat we door vakantie krijgen iets langer vast te houden. Of nog beter: een dip na je vakantie te voorkomen. Een paar tips:

Houd het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast

Probeer je vakantie zo te boeken dat je er één of twee dagen voor én na vrij hebt. Ervoor om alvast in de vakantiestemming te komen, en erna om rustig op gang te komen zonder dat je direct moet stressen voor werk of school. Maak een beginnetje met het opruimen van je koffer, maar rust evengoed uit. Ga op een terrasje zitten als de zon nog schijnt. En als je geen zin hebt om te koken, ga je toch gewoon nóg een dagje uit eten? 😉

Doe iets met je vakantieherinneringen

Je vakantie is nu echt voorbij (auch), maar dat betekent natuurlijk niet dat de herinneringen meteen weg zijn. Doe bijvoorbeeld iets leuks met de mooie foto’s die je hebt gemaakt: maak een fotoalbum of print er een aantal uit en hang ze aan de muur. Stel een playlist samen met alle liedjes die je tijdens je vakantie veel hebt geluisterd. Of maak een gerecht die je op vakantie hebt gegeten na. En klets vooral heel veel na met degenen waar je mee op vakantie was. Reken maar dat dit je nog iets langer in de stemming zal houden!

Lees ook: Hoe het opstellen van hilarische regels jullie vakantie nóg leuker maakt

Geniet van de dingen die je op vakantie miste

Ook al is op vakantie gaan heerlijk, er zijn altijd wel een paar dingen die je van thuis mist. Of het nou je eigen bed of die boterham met pindakaas en hagelslag is. Ga voor jezelf na wat jij van thuis hebt gemist en geniet daar bewust van.

Plan volgende een trip

Zoals al eerder benoemd: voorpret doet veel met je geluksgevoel. Dus waarom plan je niet meteen een volgend reisje? De voorpret kan een vakantiedip voorkomen en zorgt ervoor dat je er weer even tegenaan kunt.

Accepteer je gevoelens

Eenmaal weer op werk of school is het gewoon niet anders. Je hebt een mooie vakantie gehad, maar nu is het tijd voor de realiteit. Zie het als een nieuw begin van een nieuwe periode en ga ervoor!

Lees ook: 7 tips: van huilend op je baan, naar juichend opstaan

Succes! 🙂