Pexels

Cyberchondrie: symptonen googelen die ‘opeens’ leiden tot ernstige ziektes

Laatst had ik een beetje buikpijn. Helemaal niet erg, maar ‘je weet het natuurlijk nooit’. Op een heel haastig moment besloot ik maar mijn telefoon erbij te pakken, internet te openen en aan Google mijn pijntjes te vermelden.
Wat bleek? Ik was al een paar maanden zwanger! Het kon niet anders: 301.000 zoekresultaten die de weg wezen naar een jankend, klein kut mormel.

Lees ook: Wat is de ziekte van Pfeiffer en stellen mensen zich niet gewoon aan?

Hypochondrie vs cyberchondrie

Hypochondrie is een angststoornis die wat bekender is. Hierbij denken mensen dat ze zieker zijn dan in werkelijkheid is. Je controleert je lichaam dan voortdurend op allerlei aandoeningen, waarbij je elke tinteling zal interpreteren als een voorbode voor een ernstige ziekte. Maar goed, we zouden natuurlijk niet in 2017 leven als het niet een tikkeltje erger kon. Hypochondrie wordt cyberchondrie: een aandoening die sterk is toegenomen doordat we momenteel het internet in onze kontzak hebben zitten.

Cyberchondrie: googelen naar lichaamssymptomen

Doordat je op internet jouw schimmelnagel googelt en er vervolgens achterkomt dat er een dodelijke ontsteking in je achterhoofd zit en dus nog maar twee dagen te leven hebt, kun je nogal in paniek raken. Op internet heb je namelijk talloze websites die foutieve informatie geven over gezondheid. Onthoud dus goed: op internet staan alleen maar extreme (vaak negatieve) verhalen en je weet nooit wie of wat het geschreven heeft.

Op het internet verdwalen is levensgevaarlijk

Zie je deze Instagram-foto hierboven? Grappig feitje om te weten natuurlijk, maar het kan je wel een flinke dip geven. Stel je bent echt bang dat je een SOA hebt én je scheert je elke dag uitgebreid onder de douche, kun je net zo goed de benen nemen. Voor je het weet heb je jezelf onvruchtbaar verklaard, terwijl je nog nooit seks zonder condoom hebt gehad. Niet oké. Je moet goed onthouden dat je deze conclusie alleen kunt trekken nadat je een betrouwbare test bij de huisarts of GGD hebt gedaan. Niet nadat je een artikel over gezondheid bij konijnen hebt gelezen, of zo.

Lees ook: Vaginisme, wat is het en wat doe je ertegen?

Vertrouw op je huisarts in plaats van je scherm

Wat je op internet leest, zijn namelijk vaak extreem erge verhalen die bij slechts een enkeling voorkomen.

Dit vertelde mijn huisarts mij laatst toen ik haar belde nadat ik een keer was flauwvallen en bang was voor één of andere hartritmestoornis. Ze wist me duidelijk te maken dat er niets aan de hand was en dat ik me nergens zorgen over hoefde te maken. Word jij helemaal gek van het feit dat je al jouw lichaamskwaaltjes in de zoekbalk gooit? Ga dan gewoon eens naar de dokter en praat erover. Een beetje vertrouwen kweken kan nooit kwaad: want daar zijn ze ook voor.

PS: ik ben dus niet écht zwanger. 😉
PPS: jij (of je vriendin) waarschijnlijk ook niet. 😉


Dit artikel werd al 88 keer gedeeld.