Foto: vansmeerdijk.com

Studeren, werken en een kind opvoeden: zo combineert Nova (23) dat

Hoewel we altijd verschrikkelijke verhalen zien en lezen over tienermoeders, laat Nova zien dat het ook anders kan. Op 20-jarige leeftijd beviel Nova (nu 23) van haar zoontje. Ze studeerde daarnaast Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht en had ook nog een bijbaan. Ondanks haar kleine wonder heeft ze dit allemaal nooit opgegeven. Haar insteek: ‘Je bent meer dan alleen een moeder’. Omdat dit mij een behoorlijk lastige opgave lijkt, vroeg ik haar hoe ze dit allemaal doet.

. Count your blessings, not your problems. 🖤 . 📷: @kvsu

Een bericht gedeeld door N O V A. (@morethanamom.nl) op

Wat ging er allemaal in je om toen je erachter kwam dat je zwanger was?

“Mijn gevoel was heel erg dubbel. Ik was ontzettend geschrokken, want het was niet gepland. Maar wat ik me realiseerde was dat het niet iedereen gegund is om zwanger te raken. Dat ik überhaupt zwanger kon worden, is fantastisch. Daarom besloot ik het te houden. Ik had wel ontzettend veel moeite om het te accepteren, hoor. Ik was namelijk niet meer samen met de vader. Ik heb het ook pas aan mijn vrienden verteld toen ik zeven maanden zwanger was. Ik had het geluk dat ik een mini-buikje had, ik kon het goed verbergen.”

Ik hield op school gewoon presentaties met mijn zwangere buik, niemand had het door.

. Duuuurt lang mama!! Ik heb honger. 🙄🍽

Een bericht gedeeld door N O V A. (@morethanamom.nl) op

Hoe combineer je dat? Studeren, werken én moeder zijn?

“Het lijkt wel alsof ik de automatische piloot heb aanstaan. Ik ben echt verplicht enorm goed te plannen, maar dat is soms wel echt lastig hoor. Hoe ik het eigenlijk allemaal doe, weet ik zelf ook niet. Ik woon nog wel thuis, dat scheelt veel. Ik heb nu een bijbaantje voor overdag, mijn zoontje gaat dan ook naar het kinderdagverblijf. Maar ik doe ook een voltijd studie, dat is soms wel pittig. Mijn klasgenoten mogen dan wel ongeveer dezelfde leeftijd hebben; zij zijn kindloos. Ze hebben geen idee hoe het is om een kind te hebben. Daar kunnen ze natuurlijk helemaal niets aan doen, maar voor mij is het soms wel frustrerend dat ik niet altijd begrepen word.”

Ik kan namelijk niet ieder moment van de dag student zijn.

“Zo had ik laatst een pitch op school in de middag, terwijl ik eigenlijk ziek was. Niemand anders uit mijn projectgroep kon het doen, dus ik knalde er een paracetamol in en ging naar de HU. Toen ik klaar was, haalde ik mijn kindje op van het kinderdagverblijf. Wat bleek? Zijn lippen waren heel erg aan het bloeden, zo erg dat zelf zijn handjes onder zaten. Ik belde toen de huisartsenpost en kon daar gelukkig direct naartoe. Maar terwijl ik daar in de wachtkamer zat, bleef mijn telefoon maar gaan. Het was de groepsapp van mijn projectgroepje. Of ik even van alles wilde aanpassen. Zat ik daar met mijn koortshoofd en kind met bloedende lippen in de HAP, in de stress omdat ik nog van alles moet fixen. Het is op die manier gewoon altijd ontzettend druk.”

“Maar ik heb nou eenmaal de keus gemaakt om door te blijven gaan met mijn leven. Daar ben ik wel echt trots op. Ik ben verplicht positief in het leven te staan.”

Als ik negatief in het leven sta, leer ik dat mijn kind aan. Dat is alles behalve de bedoeling.

Pfoe. Ben je dan niet helemaal kapot?

“Ja, haha, absoluut. Soms denk ik echt: ‘ik kap ermee!’, maar dat kan natuurlijk niet. Dat wil ik trouwens ook helemaal niet hoor, maar de combinatie van alles bij elkaar is wel heel erg zwaar. Ik vind het wel heel erg belangrijk om door te gaan met mijn leven, dat zou ik ook willen meegeven aan anderen. Als jij je goed voelt, voelt je kind zich ook goed.”

. Even lachen op de zondagmorgen. 😁 . Wat kan ik hiervan genieten zeg! 🖤 #lifewithatoddler

Een bericht gedeeld door N O V A. (@morethanamom.nl) op

Je blogt ook over het moeder zijn, haal je daar voldoening uit?

“Door mijn blog heb ik vrienden gemaakt die hetzelfde meemaken als ik. Het delen van herkenbare situaties is ook echt ontzettend fijn. Door mijn blog heb ik geleerd dat je als moeder tegen allerlei dingen aan kunt lopen, maar dat dat eigenlijk helemaal niet erg is. Dat is echt ontzettend fijn.”

Wat is de ultieme tip die je wil meegeven aan jongeren die hetzelfde meemaken?

“Dat is wel een hele lastige, want iedere situatie is compleet anders. Maar als ik een tip moet geven: als je besluit om je kind te houden, moet je wel echt doorgaan met je leven. Als je bijvoorbeeld stopt met je studie en denkt: ‘ik rond het over een paar jaar wel af’, is de kans groot dat dit in de praktijk anders uitvalt. Zorg er ook voor dat je zoveel mogelijk je vrienden blijft onderhouden en tijd neemt voor jezelf. Want hoe moet je voor je eigen kind zorgen als je zelf niet lekker in je vel zit?”

Nova deelt op More Than a Mom haar ervaringen. Daarnaast heeft ze ook gesproken op de door Ondertussen georganiseerde Human Library


Dit artikel werd al 173 keer gedeeld.