Unsplash

Slaapverlamming: je ergste nachtmerrie

Stel je voor: je ligt in je bed. Langzaam open je jouw ogen, je wil weten hoe laat het is en probeert je om te draaien om je telefoon te pakken. Dat lukt niet. Nog een keertje proberen dan maar. Weer beweegt je lichaam zich geen millimeter. Je voelt het bed onder je, het kussen onder je hoofd en de warmte van je dekens. Langzaam maar zeker raak je in paniek, je lichaam is volledig verstijfd. Het zweet breekt je uit en je begint sneller te ademen. In blinde paniek probeer je om hulp te roepen, maar ook je mond laat je in de steek. Daar lig je dan. Je kunt niks anders dan wachten en met alle kracht die je hebt proberen te bewegen. Seconden lijken uren te duren. En dan ineens, als je het eigenlijk al niet meer verwacht komt je lichaam door een grote shock weer in beweging.

Dit gebeurde mij voor het eerst toen ik veertien was. Ik weet het nog goed. Ik was op vakantie en lag alleen in een tentje. Die nacht heb ik niet meer geslapen omdat ik bang was dat ik weer die enge droom zou krijgen. Ik dacht toen namelijk nog dat het een droom was. Inmiddels weet ik dat mijn hersenen al wakker zijn op zo’n moment maar m’n lichaam nog niet.

Lees ook: Eén op de tien jongeren heeft een ernstig slaapprobleem

Aandoening

Slaapverlamming is een redelijk zeldzaam slaapprobleem. Veel mensen ervaren het maar een keer in hun leven en denken daarom, net als ik ooit, dat het een nare droom is. Vaak krijg je het voor het eerst in je tienerjaren en blijf je er tot je dertigste last van houden. Na die leeftijd komt het zeer zelden meer voor. Er is eigenlijk een hele simpele verklaring voor deze aandoening.

Op het moment dat je slaapt is je lichaam verlamd, anders zou je, als je bijvoorbeeld aan het vechten bent in je droom, echt om je heen slaan in je bed. Als er slaapverlamming optreedt, zijn je hersenen dus al wakker maar je lichaam nog niet. Daarom voel je jouw lichaam al op het bed, zie je de kamer om je heen en hoor je ook eventuele geluiden maar kun je zelf niet reageren. Vaak duurt het maar enkele seconden voordat je lichaam weer beweegt. Maar je kunt je voorstellen dat die paar seconden echt heel angstaanjagend zijn.

Hallucineren

Het kan nog erger. Toen ik me in het onderwerp verdiepte bleek dat je tijdens de slaapverlamming ook kunt gaan hallucineren (of eigenlijk dromen). Je ziet dan dus dingen die er niet zijn. Zo las ik verhalen van mensen die zwarte schimmen binnen hoorden komen of een man langs het bed zagen staan. Als gevolg van slaapverlamming kun je serieuze slaapproblemen krijgen omdat je bijvoorbeeld bang bent om in slaap te vallen. Omdat het geen grote gezondheidsgevaren oplevert, is er ook nog weinig onderzoek naar gedaan. Als oorzaak wordt vaak stress aangewezen en het schijnt dat het eerder optreedt als je op je rug slaapt.

Lees ook: Ik ben in de 20 en mijn knuffel ligt nog steeds in bed, kan dat?

Voorkomen

Slaapverlamming is moeilijk te voorkomen, wel kun je dus het beste op je zij of buik slapen want dan treedt het minder snel op. Verder is het belangrijk dat je rustig blijft als je slaapverlamming ervaart. Ik heb mezelf aangeleerd om diep in te blijven ademen. Ondertussen weet ik wel dat ik niet echt verlamd ben als ik weer eens verstijfd wakker wordt. Ook kan het helpen om je op een lichaamsdeel te concentreren en bijvoorbeeld alleen je kleine teen proberen te bewegen. Want op het moment dat je een lichaamsdeel kunt bewegen, volgt de rest vanzelf.

Mede dankzij Kendall Jenner, die in Keeping Up With The Kardashians vertelde dat ze hier last van had, wordt er langzaam maar zeker steeds meer bekend over slaapverlamming. Het is een vervelende aandoening waar ik af en toe last van heb, maar ik ondervind er verder geen grote gevolgen van. Mocht je hier ook last van hebben en ben je bijvoorbeeld bang om te gaan slapen, dan is het zeker aan te raden om even naar de dokter te gaan.


Dit artikel werd al 379 keer gedeeld.