Shannen Delilah

Shannen (24) doet aan bodybuilding: “Op het podium voel ik ultiem geluk”

De 24-jarige Shannen is al een aantal jaar te vinden in de gym voor haar grote hobby: fitness. Maar ongeveer 1,5 jaar geleden begon ze met écht flink trainen. Want inmiddels heeft ze van haar hobby een lifestyle gemaakt en doet ze zelfs mee aan bodybuilding wedstrijden, is ze veel met haar voeding bezig én traint ze vijf dagen in de week – naast haar fulltime job. Ze wilde het eigenlijk één keer uitproberen, maar bodybuilding bleek verslavender dan gedacht.

Waarom ben je begonnen met bodybuilding?

“Ik was al lang bezig met fitness omdat ik daar echt voldoening uit kon halen, daarnaast was ik ook eigenlijk altijd al bezig met gezonde voeding. Ik wil zo gezond mogelijk en het liefst zo puur mogelijke voeding eten. Dat betekent voor mij geen suiker, pakjes en zakjes. Ik lette er een paar jaar geleden al op, maar eigenlijk at ik toen nog gewoon te veel. Ik wilde meer leren over voeding en het liefst zelfs mensen adviseren op dit gebied. Ik besloot daarom een thuisstudie van te volgen om uiteindelijk mijn eigen klanten te kunnen adviseren wat betreft gezond eten.”

#foodcravings #frozenyoghurt

A photo posted by IFBB/NBBF Figure A Athlete (@shannendelilahfit) on

En hoe kwam je dan bij body fitness?

“Op internet kwam ik een meisje tegen die aan bikini fitness deed. En toen besefte ik dat ik zo iemand nooit echt goed advies zou kunnen geven over voeding, omdat ik zelf geen idee had hoe dat hele traject in zijn werking ging. Daarom besloot ik zelf ook dit hele traject te volgen en te gaan trainen voor een bikini fitness wedstrijd. Ik had contact gelegd met het meisje en me ingeschreven voor een wedstrijd. Eigenlijk ben ik toen maar gewoon begonnen, maar had ik hele slechte begeleiding. Drie maanden voor de wedstrijd kwam ik met mijn huidige coach, Niels Doevendans, in contact. Hij adviseerde mij om voor body fitness te gaan in plaats van bikini fitness, omdat ik daar het figuur niet voor had aangezien ik best grof ben.”

“Doordat ik wat gespierder ben, past body fitness veel beter bij me. Ik deed daarom niet meer mee aan de bikini fitness wedstrijd en begon direct met trainen voor mijn eerste echte wedstrijd, de SAP cup. Hier werd ik tweede en dat gaf me echt een onwijs goed gevoel.”

Het podium maakte me op dat moment zo gelukkig.

“Ik zou het eigenlijk gewoon voor één keer doen voor de ervaring, maar ik was inmiddels al gestopt met de thuisstudie en had de smaak van bodybuilding helemaal te pakken. Het werkt voor mij echt verslavend.”

Front-, side- and backpose @ #JBG2016 🏆

A photo posted by IFBB/NBBF Figure A Athlete 🇳🇱 (@shannendelilahfit) on

Hoe gaat zo’n wedstrijd in z’n werking?

“Het is een hele happening: het eten preppen, je bikini op maat laten maken, in de make-up gaan en de spray tan – waarbij je met je kont naar achter staat om helemaal gesprayd te worden. Als alles dan klaar is voel ik me echt heel mooi.”

En dan is het wachten tot je het podium op mag.

“De eerste keer dat je op het podium staat, sta je in een rijtje met de andere vrouwen. Daarna wordt er een selectie gemaakt en mogen de drie beste door. Je staat dus twee keer maar kort op het podium, maar daar doe je het echt voor. Het moment dat ik het podium op loop en iedereen begint te schreeuwen, stroomt er intens geluk door me heen. Als je dan groot gaat staan en iedereen nog meer uit z’n dak gaat is dat voor mij echt puur geluk.”

“Daarna ben ik een jaar gaan trainen voordat ik met de volgende wedstrijd meedeed. Dat was in november en hier werd ik eerste. Vervolgens kwam de Grand Prix, een A-wedstrijd: daar werd ik weer tweede.”

Het was voor mij echt super gaaf dat mensen waar ik tegenop kijk naar mij toekwamen.

Wat is je doel?

“Mijn eerste doel was meedoen aan een A-wedstrijd, maar dat doel had ik binnen een jaar al bereikt en ik ben nu A-atlete. Ik zou nu een wedstrijd in het buitenland kunnen doen, maar wat me helemaal geweldig lijkt is om mee te doen met het Nederlandse team om daarmee in het buitenland te strijden en Nederland te vertegenwoordigen. Maar op dit moment vind ik het vooral nog heel erg leuk. Het gevoel dat ik hiervan krijg is verslavend en wil ik nog veel vaker meemaken.”

Wat vindt je omgeving hiervan?

“Mijn ouders waren vanaf het begin al heel supportive. Ik ben altijd heel sportief geweest en mijn ouders vonden dat juist leuk. Mijn vriendinnen vroegen zich in het begin wel af waarom ik dit wilde doen. En ze vroegen vaak aan me waarom ik geen borrel of pizza nam, maar ze zeiden wel altijd: ‘Als je het echt wilt doen, moet je dat zelf weten’. Ze kwamen met z’n allen naar de wedstrijd kijken en ze hebben altijd veel respect voor me.”

Got the prep going up on a Sunday // 👌🏼 #goodbyemycarbs #hellochickenandveggies #9weeksout

A photo posted by IFBB/NBBF Figure A Athlete 🇳🇱 (@shannendelilahfit) on

“Soms maken mijn ouders zich wel een beetje zorgen om me. Ze vragen dan aan me of ik het wel red en of ik zeker weet dat ik ermee door wil gaan. Een half jaar voor de wedstrijd eet ik alleen maar kip en broccoli: ’s ochtends, ’s middags én ’s avonds. En vlak voor de wedstrijd eet ik nog maar 1400 calorieën op een dag, dan is alles wel echt heel vermoeiend en dat is vooral het moment waarop mijn ouders zich zorgen maken. Maar het is voor mij gewoon doorzetten en mezelf erdoorheen slepen.”

Elke dag kip en broccoli… Hoe houd je dat vol?

“Vooral niet nadenken en gewoon eten. Je hebt een doel dat je wilt bereiken en het ging er bij mij niet om dat ik iets lekkers wilde eten, maar het doel moest behalen. In de laatste weken val je veel af en heb je weinig energie, maar moet je toch hard trainen en veel cardio doen. Dat zijn voor mij de zwaarste weken.”

“In het begin van mijn training moest ik meer eten omdat ik spiermassa op moest bouwen. Op een gegeven moment werd ik hier vooral dikker door en dat maakte me onzeker. Volgens mijn coach moest ik maar gewoon vertrouwen hebben: eerst bulken om spiermassa op te bouwen en daarna droog trainen.”

Hoe vaak per week sport je?

“Ik sport vijf keer in de week. Meestal ga ik iets eerder naar m’n werk zodat ik eerder weg kan om te gaan sporten. Maar voor een wedstrijd doe ik voordat ik naar werk ga eerst nog aan cardio. Dan sta ik een uur eerder op om thuis te gaan fietsen op mijn racefiets, ga ik naar mijn werk en train ik daarna nog 1,5 uur om daarna nog een keer 1,5 uur cardio te doen. Dat is wel erg zwaar, en ik heb dan veel minder energie waardoor ik heel moe ben en soms zit te janken. Als het eenmaal weekend is ben ik te moe om nog iets te doen en wil ik alleen maar slapen om bij te tanken.”

Zijn er veel vooroordelen op jouw sport?

“Er zijn veel mannen die me nu iets te gespierd vinden voor het mooie, maar het kan mij vrij weinig schelen. Zelf vind ik het namelijk wel mooi. Ik ben nooit dik geweest, maar had wel altijd stevigere armen en benen. Dan heb ik liever dat het strakker en gespierder is dan stevig en flubberig. Mijn schouders zijn nu veel mooier en gespierder, als anderen dat niet mooi vinden, dan is dat jammer.”

Ik ben lekker bezig met mijn ding en ik ben blij en vrolijk. Dit is wat mij gelukkig maakt en hopelijk zien andere mensen dat ook zo.

“Ik weet wel dat er vooroordelen zijn, veel mensen denken bijvoorbeeld dat alle bodybuilders anabolen gebruiken, maar dat is helemaal niet zo. We werken er keihard voor. Het is mijn passie en ik wil progressie zien. Ook al ben ik moe, heb ik een rotdag gehad of heb ik onwijze honger terwijl ik toch alles sta te geven tijdens een training, want als je resultaat wilt moet je door je pijngrens heen gaan.”

Je hebt behoorlijk wat volgers op Instagram, ben je daar bewust mee bezig?

“Nee ik ben er niet heel bewust mee bezig geweest, het is meer vanzelf zo gegaan. Ik krijg veel leuke reacties en wil ook een motivatie voor anderen zijn, een voorbeeld. Daarom zul je mij bijvoorbeeld nooit in een string op bed zien liggen voor aandacht. Ik vind het heel belangrijk om jezelf te blijven.”

“Op Instagram krijg ik veel positieve reacties, maar toevallig kreeg ik laatst voor het eerst een negatieve reactie onder een foto. Daar reageerde ik dan gewoon op. Toch ben ik wel blij dat dit niet vaak gebeurt, want dat zou ik wel erg vinden.”

Hoe zie jij je toekomst voor je?

“Ik denk niet heel veel na over mijn toekomst. Voor mij ligt er op dit moment nog niets vast en ik doe dit zolang ik het leuk vind en het goed voelt. En het moet natuurlijk wel in mijn leven blijven passen. Misschien dat ik uiteindelijk naast mijn werk nog iets sport- of voeding gerelateerds kan gaan doen.”

“Ik zie mezelf in ieder geval niet voor de rest van mijn leven op kantoor zitten, maar op dit moment is het nog goed te combineren met mijn sport. Naast mijn sport, houd ik heel erg van bakken, en dan het liefst vegan en suikervrij. Daar zou ik wel iets mee willen doen, zoals een lunchroom openen. Of misschien gewoon een eigen gym met een barretje waarin ik taartjes of proteïne bars kan verkopen. Het lijkt me super leuk om zoiets voor jezelf te hebben!”

🍁 Home made chai spiced granola 🍂🌰 Recept 👇🏼.

A photo posted by IFBB/NBBF Figure A Athlete 🇳🇱 (@shannendelilahfit) on


Dit artikel werd al 27 keer gedeeld.