Pexels

Zo schrijf jij je scriptie op een tropisch eiland

Afstuderen en een scriptie schrijven. Drinken uit een kokosnoot, omringd door palmbomen, nieuwe vrienden om je heen. Misschien denk je nu: wat hebben de eerste twee zinnen in hemelsnaam met elkaar te maken? Ik durf te wedden: afstuderen en reizen gaan zeer goed samen.

Lees ook: Waarom hebben hbo-studenten zoveel moeite met het afronden van hun scriptie?

Waarom ik koos voor reizend afstuderen

Eerst zal ik je vertellen hoe ik dat statement durf te maken. Vorig jaar begon ik weemoedig aan de laatste loodjes: afstuderen. Het is een understatement om te zeggen dat ik niet goed ben in onderzoek doen en ik zag dan ook tegen mijn scriptie op. Omdat ik al een paar jaar een idee had voor een online platform, besloot ik mijn eigen onderzoek op te zetten. Ik werd mijn eigen opdrachtgever.

Afstuderen zou ik, maar dan wel op een leuke manier.

Na een paar maanden bikkelen in Nederland, zakte de moed me in de schoenen (dit herken je vast als je ook bezig bent, zie deze hilarische afbeelding). Het jaar daarvoor was ik op Bali geweest en in gedachten typte ik mijn conclusies tussen de digital nomads. Mijn brein vond snel dé oplossing: ik maak gewoon mijn scriptie af op Bali. Een paar dagen later maakte ik de beslissing om een ticket te boeken en een week later zat ik in het vliegtuig. Uiteindelijk heb ik drie maanden aan de andere kant van de wereld doorgebracht, een mooie reis gemaakt én mijn diploma gehaald.

Waarom zou je je scriptie schrijven in het buitenland?

Uhm, want, reizen. En, oké, drinken uit een kokosnoot, omringd door palmbomen, nieuwe vrienden om je heen. Toch kan het soms nodig zijn om sterke argumenten te leveren aan klasgenoten/ ouders/ scriptiebegeleider. Dus hier komen de mijne.

Op reis heb je geen verplichtingen van vrienden, werk en familie, waardoor je je kunt committeren aan je werk.

Nieuwe plekken bruisen vaak van energie, waardoor je creativiteit en inspiratie kunnen gaan stromen.

Daarnaast zijn er steeds meer digital nomads, die hun werk doen terwijl ze over de hele wereld reizen. Door deze ontwikkeling ontstaan er steeds meer co-workspaces waar je (soms 24/7) kunt samenwerken. Ik zat bijvoorbeeld twee maanden in Ubud, waar ik een workspace huurde om te werken. Ten slotte doe je een mooie levenservaring op, waarbij je veel leert over jezelf.

Maar is het alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee. Er zit ook een keerzijde aan het verhaal, als in; weet waar je aan begint en zorg voor een goede voorbereiding.

Leuk, maar vertel me hoe dat werkt in de praktijk

  1. De allerbelangrijkste: je moet natuurlijk in de mogelijkheid zijn om überhaupt het land te verlaten tijdens je afstudeerperiode. Als je je eigen opdracht mag invullen, dan kan dit al gemakkelijker zijn, omdat je zelf je tijd kunt indelen. Als je voor een opdrachtgever moet werken, kun je er ook voor kiezen om een afstudeerstage te zoeken in het buitenland. Zorg dat je goede argumenten op een rijtje zet, om aan te tonen dat je goed hebt nagedacht. Mochten docenten van je opleiding het er niet mee eens zijn, bewaar die reis dan tot je je diploma hebt gehaald, want het kan nog goed van pas komen als de docenten je graag mogen (denk aan de gun-factor).
  2. Zorg ervoor dat je goed communiceert met je scriptiebegeleider en, absoluut niet te vergeten, je eindbeoordelaars. Vraag ze hoe je dit (gezamenlijk) tot een succes kunt maken en wat zij van je nodig hebben. Dit toont aan dat je je best wil doen, ook als de internetverbinding niet altijd even goed mee werkt. Zodra zij niet akkoord gaan met je plan, blijf dan vooral in Nederland, anders kun je behoorlijk wat miscommunicatie en onbegrip veroorzaken (en je kunt alle sympathie en goden gebruiken).
  3. Schakel van tevoren hulp in. Het is eigenlijk noodzakelijk om sparringpartners te hebben die verstand hebben van het werkveld waar je opdracht over gaat. Zij kunnen je handige tips geven, zeker als je vastloopt. Neem regelmatig contact met hen op om te zien wat je hebt bereikt, hoe je verder moet en waarbij je hulp nodig hebt.
  4. Zorg voor een plek waar goede internetverbinding is. Handig voor zojuist genoemde hulplijnen (Skype, Facebook, mail, je beste vriend Google). Je wilt er niet op plaats van bestemming achter komen dat je 5 dollar per uur betaalt, om alleen in het internetcafé te kunnen zoeken naar artikelen.
  5. Wees eerlijk: heb je een flinke dosis discipline? Die ga je namelijk nodig hebben, want het is gemakkelijk om je te laten verleiden tot trips/avondjes uit/chillen met je billen op het strand.
  6. Ik raad je aan om een kamer of huis te huren waar je (tijdelijk) alleen kunt wonen. Hiervoor zijn vele Facebookgroepen te vinden. Je gaat je rust nodig hebben en in een hostel is het niet altijd even rustig.
  7. Zorg voor een goede balans tussen ontspanning en inspanning. Elke dag, de hele dag door, aan je scriptie gaat je op den duur niet in de koude kleren zitten. Daarbij ben je nu op reis en daar kun je ook maar beter van genieten. Voor mij werkte het goed om rond 8.30 uur te beginnen, tussendoor lekker te lunchen en in de middag weer door te werken. Daarnaast ging ik op avontuur als ik daar zin in had, waren mijn vrije avonden heilig en vierde ik gewoon weekend. Dan zat ik soms wel tot 1 uur ’s nachts achter mijn computer, om de volgende ochtend op boevenpad te kunnen gaan. Deze tijd is een mooie uitdaging voor jezelf om te kijken wat (letterlijk) werkt voor jou.

Lees ook: Waarom iedereen ooit in z’n leven alleen op reis zou moeten gaan

Ten slotte: als je het verlangen voelt naar dit avontuur, ga ervoor! Je kunt de opgedane ervaring in toekomstige banen zeker toepassen en het levert je een bijzondere reis op, die niet veel mensen meemaken. Je afstudeerperiode wordt er in elk geval een stuk zonniger van!