Sanne Kooiman

Sanne (22) maakt documentaire over prestatiedruk onder jongeren

Tegenwoordig hebben maar liefst 8 op de 10 (!) jongeren last van prestatiedruk. Dat zijn echt héél veel jongeren die dus het gevoel hebben dat ze iets beter moeten kunnen, dan hoe ze het nu doen. Dat dit geen goed nieuws is, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je ook dat prestatiedruk voor psychische klachten kan zorgen? Stress, slapeloosheid en depressieve gevoelens of zelfs een burn-out kunnen allemaal gevolgen zijn van prestatiedruk. De 22-jarige Sanne van To my loved ones wil jongeren hiervoor behoeden. En daarom besloot ze om hier een documentaire over te maken. Ik stelde haar wat vragen over de prestatiedruk en de documentaire.

Lees ook: Gemiddeld zijn is niet goed genoeg, waar komt deze prestatiedruk vandaan?

Heb je zelf last gehad van prestatiedruk?

“Jazeker! Maar ik denk dat ik hier wat minder gevoelig voor ben dan de meeste mensen. Ik kan goed ‘nee’ zeggen en ben vaak heel realistisch. Maar als ik hele jonge succesvolle mensen voorbij zie komen, die allemaal heel bijzondere dingen doen, krijg ik wel het gevoel dat ik zelf ook iets bijzonders neer moet zetten. En het liefst nu meteen! Ik wil ook een boek schrijven, de wereld veranderen, een miljoen euro op mijn bankrekening hebben en het liefst ook nog ik weet niet hoeveel volgers op Instagram. Maar gelukkig kan ik goed relativeren en weet ik dat dit soort doelen niet realistisch zijn. Toch houdt het me wel bezig.”

Hoe ga je hier nu mee om?

“Het helpt al enorm dat ik me er bewust van ben. Als ik een perfecte foto op Instagram zie, dan wéét ik dat het waarschijnlijk gephotoshopt is. En als ik merk dat ik jaloers ben op een prestatie van iemand anders, dan probeer ik er juist inspiratie uit te halen. Ik denk ook vaak:

Fuck deze shit.

Maar of dat een goede tip is, weet ik niet.”

Hoe kwam je op het idee om een documentaire over dit onderwerp te maken?

“Ik heb al eens een documentaire gemaakt over depressie en zelfdoding onder jongeren. Tijdens het maken daarvan kwam ik erachter dat prestatiedruk voor veel jongeren een aanleiding is voor psychische problemen. Als ik heel eerlijk ben, verbaasde me dat helemaal niets. Maar ik vind het wel verschrikkelijk om te horen dat zoveel jongeren hiermee te maken krijgen. Daar komt bij dat ik het onderwerp heel herkenbaar en interessant vind en ik wilde me hier graag verder in verdiepen.”

Foto: Sanne KooimanFoto: Sanne Kooiman

Je laat weten dat je wel druk voelt om deze documentaire te maken, waarom dan?

“De ironie is dat ik van mezelf vind dat deze documentaire ook weer béter moet zijn dan de vorige. Ik ben vreselijk perfectionistisch en alles moet in één keer goed. Dus ook bij deze nieuwe documentaire. Daarnaast is het ook ontzettend veel werk. Die twee factoren hebben zeker voor een hele hoop stressmomenten gezorgd. Het verschil is alleen wel dat ik intrinsiek gemotiveerd ben om deze prestatie neer te zetten. Als ik extrinsiek gemotiveerd zou zijn, bijvoorbeeld omdat ik dit van mijn ouders zou moeten doen of omdat het goed zou staan op mijn cv, dan had ik het niet tot het bittere eind gered denk ik.”

Wat vind je ervan dat zoveel jongeren last hebben van prestatiedruk?

8 op de 10 jongeren hebben er last van, en dat vind ik zwaar kut.

“Het getal is super hoog en vreselijk onnodig! Het gaat vaak helemaal nergens over. Want waarom moeten jongeren een bepaald aantal volgers op Instagram hebben? En waarom moet je voor alle vakken op school alleen maar hoge cijfers hebben? Wij mensen zijn nu eenmaal geen alleskunners, dus dat moeten we als maatschappij ook niet van elkaar verwachten.”

Hoe denk je dat het aantal jongeren met prestatiedruk verminderd kan worden?

“Ik denk dat het vooral belangrijk is om jongeren bewust te maken van de druk. Het is vanaf het begin niet mijn bedoeling geweest om een documentaire te maken waarin we de politiek de schuld geven en gaan eisen dat er van alles moet veranderen op scholen. Ik wil juist meegeven dat je zélf een verandering kunt maken. Als je bewust bent van de prestatiedruk in onze maatschappij, dan kun je het veel beter herkennen en uiteindelijk tegen jezelf zeggen:

Goh, de verwachtingen die ik nu weer aan mezelf gesteld heb zijn gewoon écht niet realistisch.

Hopelijk bereik ik daar meer mee dan zo’n documentaire waarin je alles en iedereen de schuld geeft, zonder eerst naar jezelf te kijken.”

Ben je benieuwd geworden naar de documentaire van Sanne? Op 28 september gaat deze in première op de VU in Amsterdam. Kaartjes hiervoor zijn via deze link te koop.


Dit artikel werd al 100 keer gedeeld.