Foto: Flickr/Phoenix OOCL

Probleemjongeren met strafblad krijgen vanaf nu tweede kans bij defensie

Het is niet voor alle probleemjongeren zo makkelijk om op het rechte pad te blijven. En dan bedoelen we niet de jongeren die mensen vermoord hebben, maar de jongeren met een strafblad en zonder opleiding. Want vooral voor deze jongeren is het soms makkelijker om de criminele kant op te gaan omdat ze maar weinig kansen krijgen.

Vaak is het vinden van een baantje behoorlijk lastig door het strafblad dat ze hebben, waardoor ze dus op een andere manier aan geld moeten zien te komen. Ook defensie zag in dat dit niet de juiste manier was en besloot deze jongeren daarom te helpen.

Een woordvoerder van defensie, Klaas Meijer, vertelt:

Het gaat hierbij niet om de herinvoering van de dienstplicht.

Zo’n dertig kansarme jongeren per jaar krijgen de mogelijkheid om bij defensie aan de slag te gaan. “Op dit moment is het project nog steeds in de pilotfase. De eerste twee jongens zijn net aangenomen na hun opleiding.” Wie deze jongens zijn, maakt defensie liever niet bekend. Deze jongens zitten in eenheden die niet weten dat zij een ‘rugzakje’ hebben en willen dit ook liever zo houden.

Respect in het leger

Onderzoeker Peer van der Helm werkte mee aan dit project en hij denkt dat dit een goede manier is om ervoor te zorgen dat jongeren uit de criminaliteit blijven. “Veel criminele jongeren zijn op zoek naar een identiteit en respect. En deze dingen vinden ze in het criminele circuit.

Vaak horen ze voor het eerst dat ze ergens bij horen als ze samen misdaden plegen.

Peer vertelt verder dat een identiteit en respect twee basisbehoeften zijn in je leven. Het leger is een goede plek voor jongeren die naar deze twee dingen op zoek zijn en dus ergens bij willen horen. Het leger biedt jongeren namelijk een duidelijke identiteit en zodra ze soldaat zijn, horen ze bij een groep die respect krijgt. En daar krijgen ze ook nog eens een kans om verder door te groeien.

Licht strafblad

Misschien denk je nu dat alle jongens met een behoorlijke criminele achtergrond straks in het leger te vinden zijn, maar dat is niet het geval. “In het leger krijgen jongeren een moordwapen in hun handen. Als de jongeren niet goed geselecteerd zijn en zware drugscriminelen weten te infiltreren, kan dat behoorlijk gevaarlijk worden”, zegt Peer.

Daarom krijgen alleen jongeren met een licht strafblad de kans om te worden aangenomen bij dit project. Dat zijn jongeren die bijvoorbeeld behoorlijk gespijbeld hebben of kleine inbraken hebben gepleegd. “Jongeren die in de cel hebben gezeten, banden hebben met het criminele milieu, zedenmisdrijven hebben gepleegd of enorme schulden hebben, komen er niet in. Iedereen wordt eerst gescreend”, aldus Klaas.

Het idee voor het project komt uit Amerika. Daar krijgen kansarme jongeren al de kans om in het leger te gaan en daar werkt het heel goed.

We denken dat het project ook in Nederland heel succesvol kan worden.