Getty Images/Chris Jackson

Prince Harry was depressief: “Ik wil dat erover praten normaal wordt”

Samen met William en Kate heeft Prince Harry de liefdadigheidsorganisatie ‘Heads Together’ opgericht, voor mensen met psychische problemen. Waarom deze organisatie zo belangrijk voor hem is? Harry heeft zelf ook last gehad van een depressie. Door nu naar buiten te komen met zijn verhaal en de organisatie op te richten, hoopt hij anderen aan te sporen om hulp te zoeken en het taboe op psychische problemen te doorbreken: “Je bent niet de enige die zich zo voelt.”

Het feit dat hij professionele hulp heeft gezocht en er nu over praat is enorm belangrijk voor mensen over de hele wereld, omdat hij een belangrijk figuur is. Als zelfs een prins uit Engeland (die 24/7 onder een loep ligt door de media en het publiek) over zijn psychische problemen kan praten en hulp kan zoeken, dan kunnen wij dat ook. Vooral voor mannen is het belangrijk dat een andere man het goede voorbeeld geeft, omdat dat meestal door vrouwen wordt gedaan. Redacteur Marijn schreef eerder al over het feit dat mannen nog altijd het gevoel te hebben ‘stoer’ te moeten zijn. 28 procent van de mannen met een depressie zoekt geen hulp. Mannen plegen ook drie en een half keer zoveel zelfmoord als vrouwen, omdat ze niet met het stigma kunnen leven.

Daarom is het nu zo belangrijk dat Prince Harry zijn verhaal vertelt. Hij was twaalf toen zijn moeder overleed. In plaats van om te gaan met zijn verdriet, duwde hij het weg de afgelopen twintig jaar. Prince Harry was in die periode niet alleen zijn moeder verloren, ook had hij last van alle media aandacht. Toen hij zestien jaar was, werd hij door zijn vader voor een dag naar een rehab gestuurd, omdat Harry had toegegeven dat hij te veel dronk en marihuana gebruikte. “Achteraf gezien had het heel erg veel effect op mijn leven, niet alleen persoonlijk, maar ook op mijn werk”, vertelt hij in een interview. Nadat hij twee jaar “totale chaos” had meegemaakt, zocht hij vier jaar geleden professionele hulp. “Ik wist niet wat er mis met me was.”

Foto: Getty Images/Stefan WermuthFoto: Getty Images/Stefan Wermuth

Lees ook: De depressieve Noirona ontkracht 8 veelvoorkomende vooroordelen over depressie

Verdriet wegdrukken

Daarvoor dealde hij met zijn gevoelens door zijn hoofd in het zand te steken. “Ik weigerde aan mijn moeder te denken, want waarom zou dat helpen? Ik dacht: het maakt me alleen maar verdrietig. Het brengt haar niet tot leven. Ik was een typische 20-, 25-, 28-jarige die door het leven ging van ‘het leven is geweldig, het gaat prima’. Ik wilde mijn emoties niet deel uit laten maken van mijn leven.” Maar zo kun je het leven natuurlijk niet vol blijven houden. “Nadat ik er een paar gesprekken over had gehad met vrienden, kwam al dit verdriet dat ik nog had naar de voorgrond. Toen besefte ik dat er eigenlijk heel veel dingen waren waar ik mee moest dealen.”

Het was zijn broer, Prince William, die hem aanspoorde professionele hulp te zoeken. “Hij en een paar andere mensen met wie ik close was, zeiden: ‘Je moet echt hulp zoeken. Het is niet normaal om te denken dat het je helemaal niets heeft gedaan.’ Maar toch moet je het zelf ook inzien, dat je hulp nodig hebt. En het is ook heel belangrijk dat je de juiste persoon vindt om mee te praten.”

Lees ook: Dingen die je moet onthouden als je van iemand houdt die depressief is

Deel van een grote groep

Nu hij heeft geleerd om eerlijk te zijn over gevoelens, wil hij bloed, zweet en tranen inzetten om het verschil te maken voor anderen. “De ervaring die ik heb gehad is dat als je er eenmaal over begint te praten, je realiseert dat je eigenlijk deel bent van een grote groep. Je bent niet de enige die zich zo voelt. Als je stil blijft, wordt het alleen maar erger. Geloof mij. Niet alleen voor jou, maar voor iedereen om je heen wordt het een probleem. Je zal verrast zijn hoeveel mensen je steunen.”

Het gaat door therapie en het boksen dat hij nu doet, inmiddels een stuk beter met hem. Prince Harry wil zorgen dat praten over problemen genormaliseerd wordt. “We willen zorgen dat mensen gewoon een kop koffie met elkaar kunnen drinken en kunnen zeggen: ‘Ik heb vandaag zo’n slechte dag gehad, mag ik je erover vertellen?’.” Laten we hopen dat steeds meer mensen, net als Prince Harry, hun verhaal durven te vertellen. Je kunt het niet alleen.