Pexels

Politici praten te weinig over het klimaat: het probleem van onze generatie

Eén van de grootste verantwoordelijkheden van een nieuw kabinet is een goed klimaatbeleid. Het is essentieel voor ons voortbestaan als mens om nú het roer om te gooien. Maar ja, dat hoef ik jullie niet te vertellen. Wisten de politici het maar: het klimaat is niet echt het populairste verkiezingsonderwerp. Weinig dingen maken me zo boos als dit. Laat me uitleggen waarom en wat er moet veranderen.

Lees ook: Afval scheiden: leuk hoor, maar gebeurt er wel echt iets mee?

Geen hippieonderwerp meer

We zien de effecten van klimaatverandering nu met eigen ogen. Uit berekeningen van NASA blijkt dat we al drie jaar op rij een warmterecord hebben bereikt. 2016 was het warmste jaar ooit gemeten. Uiteindelijk is het hét probleem van onze generatie, de millennials. Wanneer de emmer overloopt, zijn wij de probleemoplossers: de huidige leidende generatie is dan overleden. Bovendien doet Nederland het al relatief slecht. Per inwoner zijn we het op vier na meest vervuilend van de EU, zo blijkt uit cijfers die de Europese Unie vorig jaar publiceerde over de uitstoot van broeikasgassen in de periode van 1990 tot 2014. Sommige oud-ministers zien gelukkig wel het licht: Ed Nijpels bijvoorbeeld is bang voor boze kiezers als er niet meer over gesproken wordt.

Als het thema niet meer aandacht krijgt de komende dagen, dan zegt de kiezer: had u ons niet een paar weken voor de verkiezingen kunnen waarschuwen?

En het klopt: die waarschuwingen zijn ver te zoeken. Verkiezingsprogramma’s van grote partijen praten lichtjes over het klimaat. VVD heeft één pagina erover, de PVV heeft überhaupt maar één pagina en denkt dat we moeten stoppen met geld uitgeven aan de ‘milieuhype’, het CDA praat er amper over en zelfs GroenLinks – ook al praten zij er meer over – argumenteert bijna volledig vanuit een economisch standpunt. En wordt er veel over gedebatteerd op televisie? Nee hoor, politici zijn alleen maar ruzie aan het maken over de zorg, immigratie en de AOW-leeftijd. Ook belangrijke dingen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar vergeleken met de aarde redden lijken die dingen toch wel futiel. Daar is niks over te discussiëren.

Lees ook: Waarom je nu al moet beginnen met het (extra) opbouwen van je pensioen

Het is niet populair

Er zijn verschillende redenen waarom er weinig over gesproken wordt. Eén daarvan is dat volgens NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs het te veelomvattend en technisch is voor lijsttrekkers.

Er zijn veel bananenschillen om over onderuit te gaan.

Desondanks komt het uiteindelijk toch aan bod tijdens de formatie en in de jaren erna.

Een andere reden is het feit dat er niet direct iets aan te veranderen is. Politici denken natuurlijk op de eerste plaats aan zichzelf: ze willen her- of gekozen worden. Dus gooien ze het op problemen die ze nu kunnen veranderen en waar de kiezer nu iets van merkt.

De derde reden is toch wel het financiële plaatje. Ik vind, net als hopelijk velen, dat geld totaal niet relevant is voor een schone aarde. Maar wanneer je zegt dat een goed klimaatbeleid waarschijnlijk zo’n 50 miljard euro gaat kosten, springt menig Nederlander drie meter de lucht in. Want waar moet het geld vandaan komen? En onze daklozen/ouderen/zieken* dan (*doorhalen wat niet van toepassing is)?

Foto: Getty Images/Dan KitwoodFoto: Getty Images/Dan Kitwood

Genoeg is genoeg

Prima redenen allemaal, en begrijpelijk. Maar het is de verantwoordelijkheid van politici om dingen die nou eenmaal niet leuk zijn, maar wel ontzettend belangrijk door de keel te duwen van de bevolking. Het is allemaal leuk en aardig dat de gemiddelde PVV-stemmer meer geeft om iemand met een hoofddoek dan om smeltende ijskappen, of dat de gemiddelde SP-stemmer meer geeft om het eigen risico dan het gat in de ozonlaag. Maar vertel ons alsjeblieft dat wanneer we nu niks doen, het wellicht te laat is. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving “zullen de komende tien jaar cruciaal zijn zowel wereldwijd als in Nederland om klimaatbeleid tot een succes te maken”.

Er komt al wat meer ‘groen verzet’ om het zo maar even te noemen, los op internet zoals dit Facebook-event om het een onderwerp te laten worden bij het slotdebat, de hashtag #KiesKlimaat of deze petitie. Alle beetjes helpen, dus ik roep je graag op om te doen wat je kunt om duidelijk te maken dat er over gesproken moet worden. En voor die verdwaalde politici die eigenlijk z’n volgende Meatless Monday aan het plannen was en nu dit leest: sta op voor deze aarde. Het is je plicht.


Dit artikel werd al 69 keer gedeeld.