Pexels

Planeet Aarde is stervende: dit kunnen we zelf doen om haar nog te redden

In Nederland hebben we het wel eens over de “ver-van-mijn-bed-show”. Zolang bijvoorbeeld terrorisme of hongersnood niet bij ons voor de deur staan, vormen zij niet een probleem. Althans, geen probleem waar wij ons druk om hoeven te maken. Velen van ons hebben eenzelfde houding aangenomen jegens de opwarming van de aarde en alle gevolgen daarvan. Zo hebben wij, inwoners van eerstewereldlanden, niet direct door hoe schadelijk ons overkoepelende gedrag is voor het klimaat. Laatst las ik dit artikel en de informatie plus de scenario’s hierin really hit close to home, zoals de Engelsen dan weer zeggen. Het punt van het artikel: deze wereld is hoogstwaarschijnlijk niet meer te redden.

Lees ook: Dit kun jij tegen klimaatverandering doen volgens de documentaire Before the Flood

De feiten liegen niet er niet om. Alleen mensen en instanties met verborgen agenda’s (kuch geld kuch) doen dat wel. Is er dan niks wat we nog kunnen doen? Wat voor zin heeft het leven nog als we over misschien al over dertig jaar – afhangend van hoe snel we richting de afgrond sjezen – de pineut zijn? Voor het antwoord op die vraag heb ik flink veel gediscussieerd met mensen die hier meer over weten dan ik en heb ik flink veel research gedaan. We moeten doen wat we kunnen. We moeten beter geïnformeerd worden over de impact die we hebben op niet alleen het klimaat, maar ook het milieu. We moeten duurzamer leven, beter letten op de gigantische sporen die we achter laten door ons gebruik van bepaalde producten en diensten. Kortom, wat we moeten doen is: slimmer consumeren.

Foto: PexelsFoto: Pexels

De schrikwekkende feiten op een rij

Ten eerste: de aarde is sinds het industriële tijdperk nu gemiddeld één graad Celsius warmer. Pff, één graad maar, denk je misschien. Die ene graad heeft er echter wel al voor gezorgd dat de poolkappen voor bijna 50 procent zijn gesmolten en de zeespiegel is gestegen. Hierdoor zouden landen zoals Nederland prima overspoeld kunnen worden als dit zo doorgaat – en snel ook. Sommige soorten voedsel zullen niet meer kunnen groeien. En bij slechts één graden meer zijn we echt de lul. Dan mag je rekenen op heel veel meer orkanen en stormen. En wat hindert dat? O, alles en iedereen: van het verwoesten van huizen en levens tot het onmogelijk maken van export en import. ’t Is toch wel een probleem te noemen als ons eten en onze producten niet meer aankomen.

Ten tweede: we zijn The Point of No Return eind 2016 voorbij gegaan, ondanks dat wetenschappers hier al decennialang voor waarschuwden. The Point of No Return betekent dat we wereldwijd de grens van 400 ppm (parts per million) koolstofdioxide (CO2) hebben gepasseerd en een situatie hebben gecreëerd die niet meer is terug te draaien. Wetenschappers stellen dat, om niet de 2 graden Celsius grens te overschrijden, we nooit 450 ppm mogen bereiken. Als we zo doorgaan, gebeurt dat dus wel. De mensheid heeft de aarde eigenhandig een nieuw, desastreus tijdperk ingeduwd, en het is nog maar de vraag of we er over al honderd jaar nog zijn om dat na te kunnen vertellen, zo voorspelt ook Stephen Hawking.

En ten slotte: op het slechtst mogelijke moment staat er een idioot genaamd Trump aan het hoofd van de VS, die er bekend om staat niet “te geloven” in klimaatsverandering. Eerder heeft ie verkondigd dat klimaatsverandering een Chinese hoax is zodat zij eens flink kunnen profiteren van het feit dat Amerika dan gebruik zou gaan maken van duurzame energie. Grappig weetje is dat China het afgelopen jaar ogenschijnlijk van de één op de andere dag van de grootste vervuiler van de planeet naar de grootste voorstander van groene energie is gegaan. Ondertussen heeft Trump zich net teruggetrokken uit het klimaatakkoord – een afgesproken belofte (waar bijna ieder land aan meedoet) om stappen te ondernemen om onder de twee graden temperatuursverhoging te blijven. Hm, vreemd.

Wat moeten we doen om de aarde te redden?

Als eerste moeten we als samenleving onze prioriteiten vaststellen. Ik bedoel, kijk even naar Nederland een paar weken terug. Het is een mooi aanzicht hoor, die tienduizenden mensen die de straat opgaan om voor Feyenoord te juichen. Maar waarom, vraag ik mij dan af, wáárom is het afsterven van de planeet niet genoeg reden om voor een soortgelijke opmars te zorgen?

Zo gaat het ook in veel andere landen. Dan gaat er dus iets fout in de samenleving. De staat van de aarde en de kant die we opgaan is in die zin ook een perfecte reflectie van scheve prioriteiten. Dus: nieuwe prioriteiten vaststellen, en er dan keihard voor gaan. Hieronder volgen voorbeelden van dingen die niet de overheid, niet één of andere instantie, maar jij en ikzelf kunnen doen om van koers te veranderen. Tegelijkertijd zijn het prioriteiten waar we met z’n allen op zouden moeten focussen. Opdat we met z’n allen niet een ticket naar Mars hoeven te boeken op onze oude dag.

Groener reizen

Een groot gedeelte van wat wij als ‘de massa’ aan CO2 uitstoten is toe te kennen aan ons vervoer: de benzineauto. Aangenomen dat je zoals de andere 97 procent van de Nederlanders in een auto rijdt die fossiele brandstoffen gebruikt, stoot je buitenproportioneel veel CO2 uit. Met een elektrische auto is dat al veel minder. En als je helemaal groen wilt doen, dan is het openbaar vervoer the way to go. Je stoot dan tot en met 95 procent minder CO2 uit in vergelijking met de gemiddelde benzineauto. Dus NS: doe je best om op tijd te komen a.u.b.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Vegetariër of veganist worden

Ik begon met het vorige punt omdat die lekker mild is, de hierop volgende zullen wat controversiëler van aard zijn, maar net zo belangrijk. Het is een heikel punt waar vegetariërs en veganisten bekend om staan: zeuren over hoe goed zij en hoe slecht jij wel niet bezig bent door vlees te eten. Jammer voor de vleeseters onder ons, want ze hebben gelijk. En niet eens vanwege het feit er levende dieren worden doodgemaakt om voor jou als voedsel te kunnen dienen.

Wanneer jij beslist een burger te kopen, steun je daarmee ook alles wat erbij kwam kijken om die burger op je bord te krijgen. Het methaangas dat de koe uitscheet (letterlijk), de ruimte die voor de koe moest worden vrijgemaakt om te kunnen grazen (bomen die omgehakt moesten worden om er een weiland van te maken – mits het biologisch vlees is), het slachten van de koe, en de transportatie van het vlees. Er moet dus aardig wat gebeuren voordat die burger op je bord komt te liggen, en dat kost kostbare energie. Véél meer energie dan planten kosten.

Lees ook: Veganist zijn en een leuk leven leiden, kan dat wel?

Op de website van het voedingscentrum kun je gebruik maken van een handig tooltje. Hiermee kun je zien hoeveel aardbollen er nodig zijn om te voldoen aan aan je eigen eetgewoontes. Ik ben nu in het proces om vegetariër te worden, op dit moment eet ik alleen nog één of twee keer per week vis. En nóg heb ik eigenlijk 1,2 wereldbollen nodig om mij te voorzien van mijn voedsel. Confronterend? Jazeker. Als je nog niet helemaal klaar bent om te stoppen met vlees, overweeg dan op z’n minst te minderen. Bijvoorbeeld door te beginnen me een Meatless Monday.

Bron: PexelsBron: Pexels

Minder of geen kinderen nemen

Lees ook: Bewust kinderloos: niet íedereen wil kinderen krijgen

Op dit moment zijn we met meer dan 7,5 miljard mensen, en de berekeningen stellen dat we in 2050 alweer met 9,7 miljard zijn als we zo doorgaan. Dat is ronduit belachelijk. Dit getal moet naar beneden. We worden met z’n allen te zwaar voor de planeet om te dragen. Het voedsel voor al die mensen moet ergens vandaan komen, en het water en de energie die ze gebruiken ook. Om concreet te zijn: 9441. Zoveel ton aan koolstofdioxide voeg je toe aan de wereld, per kind dat je erop zet. De beslissing minder of geen kinderen te nemen hoeft natuurlijk niet iedereen te maken, want anders blijft er niemand meer over. Maar we moeten met z’n allen echt wat minder kindjes maken.

Mindful met het gebruik van energie omgaan

Per minuut die je doucht, gebruik je gemiddeld rond de tien liter water. Tien liter, per minuut. Let that sink in. Als je dus tien minuten doucht in de ochtend en in de avond, verbruik je tweehonderd liter water. Denk er nu eens aan dat aardig wat mensen dit doen en dat het verzorgen van warm water veel energie kost, en je snapt waarom de planeet ‘op’ aan het raken is. Het is misschien wat kort, maar vier minuten is al voldoende. Daarnaast is dagelijks douchen niet eens goed voor je, zoals ik in een eerder artikel al schreef.

Lees ook: Ik ging heel veel minder douchen, maar bleef toch even schoon. Hoe dan?

Kook ook op een minder hoog vuur met een deksel op de pan (dit houdt de energie in de pan), en zet de schakelaar van het stekkerblok uit als je weggaat. Voor alle wereldwijde vampierstroom of sluipverbruik (de stroom die verbruikt wordt door stand-by-apparaten) draaien er dag en nacht vier kerncentrales extra.

Bron: PexelsBron: Pexels

Beslis met je portemonnee

Dit is misschien wel de belangrijkste: stem met je portemonnee. Bedrijven gaan naar waar het geld is en zolang wij slechte producten kopen, zullen zij ervoor zorgen dat die er zijn. Zo geeft Shell bijvoorbeeld aan niet van plan te zijn te stoppen zolang er vraag is naar benzine. Dus, ga voor een elektrische auto of reis met het openbaar vervoer. Kijk waar kleding vandaan komt voordat je het koopt. Koop groente in plaats van vlees en controleer waar het vandaan komt. Lokaal (binnen Nederland) is bijna altijd beter, want dan heeft het bijvoorbeeld niet de CO2-afdruk die het zou hebben als het uit het buitenland zou komen. Informeer jezelf en je vrienden over de stand van zaken (dit is gratis 😉).

Op dit moment is het een kwestie van wachten wanneer het doek valt. Maar met bij de pakken neerzitten kom je ook niet ver. We kunnen de val van het doek nog wel vertragen. En mocht er één of ander genie met een nu nog onbekende techniek de klimaatverandering terugdraaien, dan moet tegen die tijd onze houding ten opzichte van – nou ja, zo’n beetje alles – al veranderd zijn. Dat is de enige manier hoe we onze planeet nog kunnen redden. Anders wordt het serieus misschien een plekje op Mars reserveren. Nee, dat was geen grapje.

Doe dus wat je kan en inspireer mensen om je heen om hetzelfde te doen. Zet ‘m op!


Dit artikel werd al 62 keer gedeeld.