Ondertussen.nl

Per ongeluk nepvlees eten en een dier redden? Liever niet, zegt NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het natuurlijk druk. Zij zijn degene die zorgen dat we niet maandenlang eieren met gif eten (oh, wacht…). Toch hebben ze ook nog de tijd kunnen vinden om de Vegetarische Slager te sommeren om namen als ‘Vegetarische Gehacktbal’, ‘Kipstuckjes’ of Visvrije Tonyn’ te veranderen, omdat het misleidend zou zijn.

Dat lees je goed. De NVWA besteedt hun kostbare tijd aan dit onderwerp, omdat ze ervan uit gaan dat:

  • Alle Nederlanders dyslectisch zijn
  • Wij anders kipstuckjes of vega burgers kopen en er thuis tot onze schrik achter komen dat er niets voor ons eten geslacht is.

Hallo, we zijn niet debiel. Oké, ik vergeet wel een paar keer per dag waar ik mijn sleutels heb gelaten, maar ik ben niet zo dom dat ik bij het vega-vak ‘kipstukjes’ pak waar DE VEGETARISCHE SLAGER op staat en er dan vanuit ga dat ik plofkip zit te vreten. Zeker omdat het wel heel knap zou zijn als je het bij de kassa ook niet door hebt gehad. 150 gram gerookte speckjes kosten bij de Vegetarische Slager bijvoorbeeld 3,29. Bij de Jumbo betaal je voor 250 gram 2,19.

Lees ook: Als frikandellenfan probeerde ik 4 dagen vegan te eten (🙄)

Dropsleutels?

Op social media wordt duidelijk dat niemand het leuk vindt om als een kleuter behandeld te worden en wijzen mensen de NVWA er terecht op dat ze nog flink wat brieven te versturen hebben. Filet Americain komt dus helemaal niet uit Amerika. En dropsleutels blijken bij thuiskomst dus helemaal op geen enkel slot te passen.

Sojaproduct met kipsmaak

Er is een reden dat de Vegetarische Slager hun producten met kip en gehakt in verband brengt. Het is dezelfde reden dat er zo weinig mensen vegetarisch zijn – al weten we dat ons eten vol zit met hormonen en dat het beter zou zijn voor onze gezondheid en het milieu. Wij mensen houden van vlees. Jaap, directeur van de Vegetarische Slager legt het uit: “We proberen de smaak en structuur van vlees dan ook zoveel mogelijk te kopiëren. Door het gebruik van de dierennaam in het product maken we de consument duidelijk wat voor product hij kan verwachten.” Hoe moet de Vegetarische Slager zijn kipstuckjes dan noemen? Sojaproduct met kipsmaak? Bij het lezen van die naam loopt het water je natuurlijk direct in de mond.

Lees ook: Ik houd van vlees en toch zeg ik: stel één vleesvrije dag per week in

Nu denk je misschien: maar er is toch een reden dat de NVWA aan de bel heeft getrokken? Er zijn duizenden analfabeten geweest die huilend boven de pan hebben gestaan. Nope. Houd je vast. Ga even voor dit nieuws zitten. De NVWA heeft er maar liefst één klacht over binnen gehad. EEN. KLACHT. Het moge duidelijk zijn dat deze nogal doorzichtige move vanuit de vleeslobby komt. Zijn die dan toch een beetje bang geworden van het succes van de Vegetarische Slager en de Meatless Mondays?


Dit artikel werd al 170 keer gedeeld.