Pixabay

De oplossing voor de lage spaarrente: beleggen

De spaarrente, een irritatiepuntje bij ongeveer iedereen. Misschien ben je al gestopt met kijken naar je spaarrekening nadat de rente is gedaald tot een halve procent. Momenteel staat de spaarrente op een kwart procent en het is niet eens zeker dat hij hierop blijft staan. Zelf ben ik een tijdje geleden op het idee gekomen om te gaan beleggen in plaats van te sparen en dit is tot nu toe heel goed bevallen. Buiten het feit dat het een gave ervaring is, is het ook een betere manier om in deze tijd nog wat rendement over je geld te behalen. Na het lezen van dit artikel ben je ready-to-go om een beleggingsrekening te openen, je eerste geld erop te storten en je eerste beleggingsproducten te kopen.

Iedereen die wiskunde in de eerste klas heeft afgemaakt kan beleggen – Peter Lynch

Wat is beleggen?

We beginnen maar even bij de vraag wat beleggen is. Wanneer je een aandeel koopt in een bedrijf koop je een stukje van dat bedrijf. Je belegt geld in dat bedrijf in de hoop dat het bedrijf, en dus je aandeel, meer waard wordt. De grootte van je aandeel is bij beursgenoteerde bedrijven vaak geen 1%, maar eerder 0,000001%. Neem Heineken bijvoorbeeld, zij hebben 569 miljoen aandelen uitstaan. Heb je één aandeel Heineken, dan ben je voor 0,0000000018% eigenaar van Heineken.

Lees ook: Is het mogelijk om als student rijk te worden?

Wat kun je met die 0,0000000018% zeggenschap? Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ik denk niet dat je de bestuurskamer kunt bestormen en de strategie van Heineken kunt gaan bepalen. Wel geven veel beursgenoteerde bedrijven een stuk van de winst weg aan aandeelhouders, dit heet dividend. Als ze winst hebben gemaakt en jij bezit honderd aandelen, dan krijg jij per aandeel dividend uitgekeerd. Hoeveel dividend een bedrijf uitkeert, mag het zelf weten. Wanneer ze één euro per aandeel uitkeren, heb je bij honderd aandelen honderd euro ontvangen aan dividend. Datzelfde jaar blijkt de aandelenkoers ook nog twee euro gestegen te zijn, waardoor je ook een rendement van tweehonderd euro pakt op de aandelen zelf. In totaal heb je dan dus driehonderd euro rendement, dat is wel iets meer dan die twee euro bij de bank… 

Foto: PixabayFoto: Pixabay

Beleggen kan tegenwoordig al zonder minimum inleg, dus je hoeft niet eerst duizenden euro’s te sparen voordat jij het ook kunt gaan doen.

Waarin kun je beleggen?

Je kunt dus al je geld in aandelen steken. Staat deze manier je niet aan? Lucky you, er bestaan namelijk nog tientallen andere manieren om je geld te beleggen, bijvoorbeeld in obligaties. Wanneer de overheid of een bedrijf een schuld heeft kunnen ze obligaties uitgeven. Als jij deze koopt neem je een stukje van hun schuld over. “Waarom zou ik dat in godsnaam doen?” is dan de vraag. Aan het einde van de looptijd krijg je het volledige bedrag wat je hebt uitgeleend terug én je krijgt ook nog jaarlijks rente over dat bedrag. 

Nog niet tevreden? Fair enough, dan gaan we door. Je kunt ook beleggen in indextrackers. Say whut? Indextrackers, deze volgen indices die bestaan uit een ‘mandje’ met bedrijven, zodat je risico gelijk al gespreid is. De AEX-indextracker volgt de AEX (een index met daarin de 25 grootste bedrijven uit Nederland). Daalt de koers van één bedrijf in de AEX heel hard, maar stijgt de koers van het andere aandeel nog harder, zal je tracker dus per saldo in waarde stijgen. Zo is het risico enorm gespreid, want je belegt nu in de gemiddelde koersstijging van deze 25 bedrijven.

De voordelen van beleggen

Het eerste voordeel zal een open deur zijn: wanneer je goed belegt, is je rendement vrijwel altijd hoger dan de spaarrente op dit moment is. Rendement betekent eigenlijk de ‘rente’ die je op je geld behaalt. Heb je duizend euro belegd en heb je er honderd euro mee verdiend? Dan is je rendement dus 10%. Rendementen van 3 tot 8% zijn niet raar. Boven de 10% wordt het een moeilijker spelletje, maar 8% is niet bepaald slecht, toch?

Een ander voordeel is het feit dat je bij sommige aandelen dividend kunt ontvangen. Ontvang je dividend van een bedrijf en staat hun aandeel hoger dan wanneer je het kocht? Hoppa, dubbel rendement.   

Foto: PixabayFoto: Pixabay

De risico’s van beleggen

Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan beleggen, meer dan sparen in ieder geval. Denk aan het feit dat je tijd kwijt bent aan het zoeken naar geschikte producten om in te beleggen. Ook zitten er kosten verbonden aan het doen van beleggingstransacties, al zijn deze vaak niet meer heel hoog. Tenslotte is er nog één laatste punt: je kunt geld verliezen. Dit is dan ook gelijk het grootste contrast met het sparen.

Het bijzondere aan de aandelenmarkt is dat wanneer iemand een aandeel koopt ook iemand hem verkoopt en beiden denken dat ze goed zitten.

Waar ikzelf een enorme hekel aan heb is wanneer mensen tegen mij zeggen: “Ah, maar beleggen is toch eigenlijk hetzelfde als gokken.” Zelfs als ik dit mensen in de metro hoor zeggen krijg ik een soort van interne ongecontroleerde kortsluiting. Er zitten inderdaad risico’s aan, maar die risico’s kun je tot een minimum beperken wanneer je logisch nadenkt. Logisch nadenken is dus wel een belangrijk puntje bij het beleggen. Maar om aan jou te bewijzen dat dit echt zo is, leg ik je aan het einde van dit artikel de basics van het beleggen uit. Eerst checken we even de verschillende manieren waarop je kunt beleggen.

De verschillen tussen actief en passief beleggen

Je kunt wellicht al een beetje bedenken wat de verschillen zijn tussen actief en passief beleggen. Bij actief beleggen ga je, inderdaad, actief op zoek naar de aandelen die op korte termijn flink zullen stijgen. Is de koers gestegen, dan verkoop je het aandeel weer en begin je opnieuw. Je bent dus iedere keer opnieuw bezig met kijken naar mooie buitenkansjes. Nadeel: buitenkansjes zoeken kost veel tijd en vaak heb je dat op jonge leeftijd niet. Oplossing? Passief beleggen.

Bij de passieve vorm van beleggen is het de bedoeling dat je niet veel tijd kwijt bent met beleggen en dat het vooral voor de langere termijn bedoeld is. Je gaat bij passief beleggen meer kijken naar de fundamenten van een bedrijf, de koersen hoeven namelijk niet direct te stijgen. Bij passief beleggen kun je er dus ook voor kiezen om obligaties of indextrackers in je ‘portefeuille’ te stoppen. Dat betekent wellicht minder rendement, maar ook veel minder risico. Deze vorm van beleggen doe ik zelf ook en is aan te raden als je opzoek bent naar meer waarde voor je spaargeld, maar niet bepaald blij bent met een hoog risico.

Beleggen zou meer moeten zijn als kijken naar hoe het gras groeit of naar hoe verf opdroogt. Als je spanning wilt, pin je 150 euro en ga je naar Las Vegas.

De basics van beleggen

Je snapt alles wat bij het beleggen komt kijken, de risico’s, voordelen en de manieren van beleggen. Nu nog de uitvoering. Dit is vaak het moeilijkste, omdat het niet uitmaakt hoe klein het risico is, het woord risico is al eng. Ik wil echt even meegeven dat je je daar geen zorgen over moet maken: sinds Adam en Eva zijn de beurskoersen gestegen. “Heb je dan nooit iets verloren?” Jawel, ik ben een keer in één klap 40% van mijn hele ‘inzet’ kwijtgeraakt door een vernietigend artikel in de krant over dat bedrijf waar ik aandelen in had. 

Foto: PixabayFoto: Pixabay

Brengt me gelijk op de eerste basic: zet alsjeblieft je geld op meerdere paarden. I learned it the hard way en dat is niet echt fijn. Hoe kun je goed spreiden? Denk aan het kopen van meerdere indextrackers die we eerder in het artikel zijn tegengekomen. Vind je die trackers te saai? Koop dan voor 50% in aandelen en 50% in trackers, maar houd sowieso trackers in je portefeuille.

Basic nummer twee: weet wat je koopt. Dit geldt niet alleen voor aandelen! Hier ben ik zelf ook flink de mist mee ingegaan. Doe onderzoek naar een bedrijf waarin je aandelen koopt. Het hoeft echt geen grof fundamenteel onderzoek te zijn, maar stel jezelf gewoon de vraag: “hoe groot is de kans dat dit bedrijf binnen tien jaar failliet is?” Heb je die kans redelijk in kunnen schatten en is die positief? Ga dan naar de tweede vraag: “hoe heeft het aandeel zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld?”

Risico is goed. Je risico’s niet kunnen managen is dodelijk.

Laatste basic: vertrouw op je instinct en wijk er niet van af, tenzij je overtuigd wordt. Wanneer je voor 99,9% safe wilt spelen, koop je alleen maar indextrackers en ben je tevreden met een rendement van 3 tot 7%. Wanneer je het avontuur aan wilt gaan dat de aandelenmarkt heet spelen er heel veel psychologische spelletjes mee. Ikzelf werd bijvoorbeeld in het begin compleet gek wanneer er iets in het rood stond. Wanneer ik dan tien euro in het groen stond, wilde ik gelijk cashen. Dit slaat echt nergens op wanneer je belegt voor de langere termijn. Wanneer je goed hebt gespreid is de kans groot dat je in tien jaar in het groen zult belanden. Al je geld verliezen is bijna niet mogelijk, ondanks een goede spreiding. Maar toch kunnen we er niet honderd procent vanuit gaan dat beleggen zonder risico is.

Handige apps

Wanneer je nu echt gelijk stappen wilt zetten om te leren beleggen, is er natuurlijk een aantal superhandige apps die je kunt gebruiken om het spelletje te leren. BUX is de app die je hiervoor moet hebben. Met BUX kun je heel simpel met fictief geld aandelen kopen en verkopen. Er worden ook elke week beleggingstips gedeeld, waardoor je elke week weer een beetje beter wordt. Het is een beetje de all-in-one app voor beginnende beleggers en zeker aan te raden als opstapje naar het echte werk. Succes!


Dit artikel werd al 43 keer gedeeld.