Unsplash

5 ongemakkelijke onderwerpen waar ieder stel het over moet hebben

Als je ooit een romantische film hebt gezien, weet je dat de sleutel tot iedere succesvolle relatie communicatie en eerlijkheid is. Dat betekent dus ook de ongemakkelijke onderwerpen. Waarschijnlijk begin je nu al tegen te sputteren, want niemand wil het awkward maken of bijna ruzie krijgen. Snap ik wel. Maar je weet net zo goed als ik dat als je een gezonde relatie wilt, je deze dingen niet kunt ontwijken. Dit zijn 5 onderwerpen waar je samen echt over moet kunnen praten voor een gezonde, prettige relatie die hopelijk nog lang gaat duren.

1: Je exen

Over elkaars exen praten is misschien wel het meest ongemakkelijke onderwerp, zeker aan het begin van je relatie. Je wilt niet overkomen alsof je nog gevoelens hebt en je wilt ook zeker niet jaloers overkomen. Voorgaande relaties hebben wel iemand gevormd en het is belangrijk om te geven om het levensverhaal van de ander.

Door er over te praten laat je dit deel in het verleden. Bots je samen op een ex, dan hoeft dat ook niet ongemakkelijk te zijn. Geen onbeantwoorde vragen, geen jaloezie. Jullie hebben het samen afgesloten.

Graag of niet, het is een onderwerp in iedere relatie. En hoe eerder deze uit de weg is, hoe beter.

2: Seksuele voorkeuren en fantasieën

Bijna iedereen heeft wel een geheime kink, fetisj of fantasie. Daar is absoluut niks mis mee en toch is het lastig om zoiets te delen. Zelfs met de juiste partner. Wat als je je partner afschrikt en je overkomt als een freak? Laat me je iets vertellen: het ergste wat er kan gebeuren is dat de ander het niet wil doen. En zelfs dat is nog een kleine kans. Behalve als het aan de extreme kant is, wil iedereen wel eens nieuwe dingen proberen.

Seks is stiekem toch een belangrijk deel in een relatie, dus het is belangrijk om er open over te zijn. Het kan ongemakkelijk zijn om er aan het begin over te praten, maar uiteindelijk is het het beste.

Lees ook: Porno kijken: is dat goed of slecht voor je?

3. Financiële gezondheid

Laat geld je relatie niet verpesten en wees open en eerlijk over elkaars financiële situatie. Dit onderwerp geldt wellicht wat minder voor tieners en wat meer voor begin twintigers. Mijn collega Tessa schreef een topartikel over hoe te praten over geld.

Dingen als schulden, creditcards, spaarrekening, inkomsten en zelfs hoe je spaart of uitgeeft zijn belangrijk om te delen met elkaar. Het kan een flinke, vooral negatieve, invloed zijn later in de relatie. Nu is alles nog fun and games, maar als je wat serieuzer met de ander wordt, wil je dit toch weten. Stel je gaat samenwonen met iemand, en hij of zij blijkt een enorme schuld te hebben? Verrassingen wil je zoveel mogelijk ontwijken. Daarom wil je dit vrij vroeg uit de weg helpen.

4. Carrièredoelen

Een betere baan met meer salaris staat op ieders sinterklaaslijstje. Maar soms komen bij een carrière andere dingen kijken. Meer uren moeten maken bijvoorbeeld, of de ambitie om in het buitenland te werken. Dit kan uiteindelijk leiden tot onenigheid in een relatie. Wat als jij wel graag in het buitenland wilt werken en wonen, maar de ander graag in ons kikkerlandje blijft, dichtbij familie. Allebei gaat niet.

Het is belangrijk om te praten over het carrièrepad dat je voor je ziet, en ook zeker wat je bereidt bent om op te geven voor succes.

Lees ook: Ik vroeg aan een relatietherapeut hoe een lange afstandsrelatie wél kan werken

5. Kinderwens

In ieders relatie komt het wel een keer naar voren: kinderen. Als je al enkele tijd samen bent en de relatie begint pittig serieus te worden, is dit een onvermijdbaar gesprek. Het kan een heel prettig gesprek worden, maar het kan jullie ook uit elkaar trekken. Het belangrijkste bij dit gesprek is om geen druk op de ander te leggen om zijn of haar mening te veranderen.

Het gesprek over wel of niet kinderen in de (nabije) toekomst is belangrijk om te zorgen dat je toekomstplannen wel een beetje gelijk lopen. Als de een het liefste het huis helemaal vol heeft lopen met kleine koters, terwijl de ander daar niet aan moet denken, kan dit voor problemen zorgen. Beter om dit gesprek niet te lang uit te stellen wanneer de relatie serieus begint te worden.

Moraal van het verhaal: eerlijkheid duurt het langst

Een relatie waarin je open kunt praten over je gevoelens, je dromen en je gedachten is altijd de beste relatie. Jullie zijn een team en alles kunnen jullie samen tackelen. Als je er maar voor zorgt dat jullie allebei weten wat er getackeld moet worden.