Twitter/dansormusic

Nederland krijgt te veel festivals: deze maatregelen worden ingevoerd

Dat festivals als paddenstoelen uit de grond schieten, is niets nieuws meer. Want al een paar jaar op een rij is er in de zomer élk weekend wel ergens een festival in Nederland. Want hoewel er hier in 2012 al 708 festivals werden georganiseerd, stond dit getal vorig jaar al op 934. En het lijkt erop dat de maat nu vol is. Nederland is te vol voor festivals en komt daarom met scherpere regels. De volgende dingen gaan veranderen.

Lees ook: Waarom zijn de toegangsprijzen van festivals zo gestegen?

Aangescherpte regels

Het Rode Kruis laat weten dat er een tekort is aan duizend vrijwilligers voor de eerste hulp op evenementen. Maar ook de gemeentes kampen met problemen en voert daarom strengere regels in. Zo heeft Rotterdam een vergunningstop afgeroepen waardoor nieuwe food- of dancefestivals er voorlopig niet meer in komen. Tot half september is het vol in deze stad. Zo vol zelfs, dat de politie het extra werk voor de festivals niet meer aan kan.

Maar ook Amsterdam is strenger voor de festivalorganisaties en kondigt strengere geluidsnormen voor evenementen aan. Een deel van de festivals moet de volumeknop vanaf volgend jaar een stuk lager zetten. Dan Breda: zij namen deze maand een motie aan tegen geluidsoverlast omdat bewoners van het centrum klaagden over de bassen en de ramen die kapot trillen door het harde geluid van optredens.

Foto: Flickr/merlijnhoekFoto: Flickr/merlijnhoek

Festivals en het milieu

Niet alleen gemeentes hebben last van de festivals, voor het milieu is zo’n festival ook niet heel goed. Gelukkig zijn er wel al verschillende festivalorganisaties die zich hier volop mee bezighouden, zoals Welcome To The Future en DGTL Festival. Maar dat zijn ze helaas nog lang niet allemaal. En daar komt bij dat de organisatie wel duurzaam kan zijn, maar niet alle bezoekers zijn dit ook. Eén persoon produceert gemiddeld twee kg afval tijdens een festivalbezoek en dat wordt niet altijd netjes gescheiden. Maar ook de stage waar gemiddeld 3000 man kan losgaan is niet heel duurzaam: dit kost ongeveer net zoveel stroom als dat van drie huishoudens bij elkaar, in een heel jaar.

Maar het kan ook anders: in Nederland zijn Welcome To The Future en DGTL Festival voorlopers op het gebied van duurzame festivals. Zo besloot DTGL helemaal geen vlees meer te verkopen en doet ook WTTF flink zijn best: al het eten hier is biologisch, het afval wordt gerecycled en ze maken gebruik van groene stroom. Het kán dus zeker wel duurzaam en gelukkig zijn steeds meer festivals hiermee bezig.

Lees ook: Hoe is het vega foodaanbod op festivals, zoals Pitch?

En we weten allemaal dat festivals ook een hoop positieve kanten heeft: het brengt mensen bij elkaar die een leuke dag kunnen hebben, je kunt bijvoorbeeld een buddy van een vluchteling worden om samen naar een festival te gaan. En dat niet alleen, want het levert ook banen op en er vindt talentontwikkeling plaats. Gelukkig dan ook dat de festivalgangers zich volgens deskundigen geen zorgen hoeven te maken: Nederland is nog lang niet uitgefeest op festivals.