Unsplash

Zo praten echt slimme mensen over zichzelf (read & learn!)

Net als velen van ons ben ik geïntrigeerd door de oprecht vreemde tweets en uitspraken die de Amerikaanse president Donald Trump de wereld in kotst. Ik zeg kotst, want ze zijn zowel walgelijk als pittig hilarisch. Eén ding wat ontzettend opvalt, is hoe de blondine altijd moet vertellen “hoe slim hij wel niet is”. Dat hij een echt genie is en hoe hij zoveel heeft bereikt. Dan heb ik toch een vraag. En dat is niet hoe slim deze oelewapper is, maar hoe echt slimme mensen over zichzelf praten. Want ik weet 100% zeker dat het niet is zoals Donald Trump. Let’s find out.

Nou zijn er misschien mensen die niet helemaal op de hoogte zijn van het gigantische ego waar Donald Trump over beschikt. Dan wil ik één ding zeggen: kijk even hieronder, dan laat ik je het echte dieptepunt zien en snap je meteen wat ik bedoel.

Precies, een gigantisch ego. Wellicht zien we hier het dunning-krugereffect. Dit is een psychologisch effect dat voorkomt bij onbekwame mensen die, juist omdat ze zo onbekwaam zijn, niet kunnen zien dat ze verkeerde of domme dingen doen. Hierdoor denken ze vaak juist dat ze heel goed zijn in iets. De twee psychologen die het bedacht hebben, David Dunning en Justin Kruger, zien ook de ironie: “De kennis en intelligentie die nodig zijn om goed te zijn in een taak, zijn vaak dezelfde kwaliteiten die nodig zijn om te erkennen dat men niet goed is in die taak – en als iemand die kennis en intelligentie mist, weet men dus niet dat ze niet goed zijn in die taak.”

Lees ook: Dit kun je tegen vergeetachtigheid doen

Hoe spreken mensen dan die wel echt slim zijn?

Donald Trump is ontzettend tevreden over zijn eigen intelligentie, en we zagen net dat er mensen zijn die denken dat ze ergens goed in zijn terwijl ze dat absoluut niet zijn. Dat daar zelfs een psychologische term voor is. Maar hoe spreken echt intelligente mensen dan over zichzelf?

Daarvoor gaan we naar Amerikaanse schrijver en journalist James Fallows. Hij heeft in zijn leven heel veel slimme mensen geïnterviewd. Mensen zoals Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk, Larry Page, verschillende Nobelprijswinnaars en ga zo maar door. Drie dingen vielen hem op over hoe echt slimme mensen over zichzelf praten:

Ze weten het allemaal

Op zich niet gek. Als je je hele leven lang merkt dat intellectuele activiteiten op bijvoorbeeld school, werk of zelfs bij je hobby’s je veel makkelijker af gaan, dan ga je wel snappen dat je slim bent.

Bijna geen van alle hebben de behoefte het te zeggen

Ja, uitzonderingen daargelaten. Mohammed Ali bijvoorbeeld. Maar verder heeft niemand daar echt de behoefte aan. Waarom zouden ze? Een beetje als Messi na elk goal tegen iedereen zou zeggen dat hij de beste voetjes heeft. Weinig kans.

Maar het allerbelangrijkste: echt slimme mensen weten wat ze niet weten

Hoe beter iemand zijn of haar eigen kunnen kan waarnemen en in kan schatten, hoe beter ze ook hun grenzen kunnen aangeven. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze weten waar hun zwakke plekken liggen. Zo kan iemand totaal niet sociaal vaardig zijn, geen flauw benul van muziek hebben of bijvoorbeeld fantastisch zijn met nummers maar niet eens de naam van hun buurman onthouden. Dat weten ze in ieder geval. Maar ook dat ze heel goed kunnen realiseren waar de grens ligt van menselijke kennis. Dat je nou eenmaal niet alles kunt weten. Je kunt niet alle boeken lezen, alle muziek kennen en ga zo maar door. De beste aanwijzing van intelligentie is volgens James Fallows:

Wees bewust van mens eigen limieten en onwetendheid.

Denk je dat Trump dat ook weet?