Zo maak je een weloverwogen beslissing als je voor belangrijke keuzes staat

Soms sta je voor van die keuzes die impact zullen hebben op de rest van je leven. Keuzes waar je misschien wel de komende 70 jaar spijt van kunt hebben. Je zult dan maar de foute keuze maken! Gelukkig loopt het meestal niet zo’n vaart en is het bijvoorbeeld nooit te laat om van studie te switchen, maar die life-changing keuzes maak je het liefst toch in één keer goed. Met (slechts) 26 jaar levenservaring op zak geef ik je een aantal tips die mij helpen belangrijke beslissingen te nemen!

Ga strategisch te werk

Allereerst is het belangrijk om je keuzemogelijkheden op een rijtje te zetten en (volledig) uit te pluizen. Waarom vind je het moeilijk om tussen deze twee of meer opties te kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen die je tegen elkaar afweegt? Zet ze op papier en maak lijstjes. Je kunt nog zoveel in je hoofd bedenken, je krijgt het pas echt goed op een rijtje wanneer je het voor je ziet. Maak aparte rijtjes van voor- en nadelen en rank deze allebei op volgorde van belangrijkheid. Je kunt immers niet zomaar plusjes en minnetjes optellen: het ene argument telt véél zwaarder dan het andere.

Check your facts

Daarbij is het bovendien belangrijk dat je niet uitgaat van aannames. “Ik denk dat ik met deze stage meer kans heb op een baan dan met die andere stage”, is wat mij betreft niet voldoende. Zoek het uit! Zorg dat je feiten – die ook echt kloppen – op tafel legt voor jezelf. Pas dan voel je je zeker van je zaak. Zorg ook dat je alle haken en ogen ontdekt: je wilt immers niet achteraf ontdekken dat je de kleine lettertjes hebt gemist of beter na had moeten denken over de gevolgen van je keuze op de lange termijn.

Luister naar je gevoel

Nu je alles zorgvuldig hebt uitgezocht en op een rijtje hebt gezet, weet je in ieder geval zeker dat je niks over het hoofd hebt gezien. Op basis daarvan ga je waarschijnlijk je keuze niet maken, maar op welke manier je je keuze ook maakt: het geeft je een beter gevoel wanneer je eerst uitgebreid onderzoek hebt gedaan. Ik betrap mezelf er vaak, maar dan ook echt héél vaak op, dat ik uiteindelijk kies voor de optie waar ik aanvankelijk al het beste gevoel bij had. Je zou dan kunnen denken: waarom doe je al die moeite dan, als je uiteindelijk toch op je gevoel afgaat? Nou, om zeker te weten dat ik niet alleen vanuit emotie handel en daardoor cruciale aspecten over het hoofd zie. Ik ben er heilig van overtuigd dat je de meest belangrijke keuzes met je hart in plaats van je hoofd moet maken, maar ik ben ook van mening dat je je hoofd daarbij niet moet uitschakelen!

Luister naar signalen van je lijf

Toen ik met mijn tweede studie bezig was en voelde dat ik niet op mijn plek zat, kwam ik voor de keuze: doorgaan en afmaken of stoppen en opnieuw beginnen. Mijn verstand (en dat van vele mensen om mij heen) zei: doorgaan en afmaken. Dan had ik tenminste wel al een diploma op zak en kon ik van daaruit wel zien hoe ik mijn leven verder zou uitstippelen. Maar mijn gevoel zei heel iets anders. Ik was zo diep ongelukkig dat ik er letterlijk ziek van werd. Als ik me voorstelde dat ik deze studie af zou maken kromp mijn maag ineen en voelde het alsof iemand me bij mijn keel greep. Dacht ik aan stoppen? Dan voelde ik enorme opluchting en bevrijding. Nadat ik alle voor- en nadelen op een rijtje had gezet en zeker wist dat ik geen belangrijke dingen over het hoofd had gezien (zoals regelingen met studiefinanciering, collegegeld, etc.), koos ik ervoor om te stoppen. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en weet ik 300% zeker dat dat de juiste keuze is geweest!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.