Unsplash

Zijn selfies goed voor je zelfvertrouwen, of juist niet?

Het woord selfie werd in 2013 opgenomen in het woordenboek. Dat is alweer vijf jaar geleden! Niet gek dat we het woord tegenwoordig vrij normaal vinden om te gebruiken. Tenslotte weet iedereen precies wat het is. Maar hoe zit het eigenlijk met die selfies? Er zijn mensen die het vreselijk vinden en mensen die de hele dag door selfies maken, beter bekend als narcisten. Anderen kunnen juist niet meer zonder. Uit onderzoek blijkt dat je niet per se een narcist bent als je veel selfies maakt. Het kan namelijk juist goed zijn voor je zelfvertrouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat het effect van een selfie op jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen, iets gecompliceerder ligt dan ‘alleen’ hoe jij naar jezelf kijkt. Een selfie maken op het moment dat jij je op je best voelt, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt, is fantastisch. Maar zoals met veel andere dingen, is het nooit goed om hier in door te slaan.

Social media vs. selfies

Er zijn al ik weet niet hoeveel studies en onderzoeken die bewijzen dat social media slecht is voor je mentale gezondheid. Dat komt onder andere door het fenomeen FOMO (fear of missing out), maar ook omdat we door social media onszelf sneller vergelijken met anderen. Want wat iemand anders heeft, wil jij ook. Een ander voorbeeld is de een enorme trend om iets aan je lichaam te veranderen. Zo zien we meisjes die allemaal vollere lippen, wenkbrauwen en wimpers willen, omdat ze zien dat anderen dat ook hebben.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: steeds meer jongeren zijn verslaafd aan social media

Onderzoek

In een Amerikaans onderzoek, waar 1.000 mensen aan meededen, werd onder andere gevraagd in te vullen om zichzelf in een groep te plaatsen. Er waren drie groepen: het niet gebruiken van social media, het af en toe gebruiken van social media (een of twee uur op social media en het maken van een of twee selfies per maand). En in de derde groep vielen de mensen die minstens drie uur op social media spenderen en minstens drie selfies per maand maken.

Nu bleek dat mensen die meer tijd op social media spendeerden, zichzelf ook meer vergeleken met anderen. Niets nieuws dus. Maar er kwam ook iets anders interessants uit het onderzoek. De respondenten zeiden namelijk dat het maken van meer selfies bijdraagt aan het hebben van meer zelfvertrouwen. Daarnaast zijn zij over het algemeen meer tevreden over hun eigen gesteldheid. Ofwel: selfies kunnen er wel degelijk voor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Zelfliefde

Want hoewel een selfie al snel een negatief gevoel oproept, kan het dus wel zorgen voor meer zelfliefde en een boost geven aan je zelfvertrouwen. Maar, daar komt wel bij dat het belangrijk is dat je op zo’n moment vooral kijkt naar hoe tevreden jíj bent over de foto. Want als de mening van anderen over jouw foto belangrijker zijn, dan is de kans groot dat je dus wel een slecht gevoel krijgt door het maken van selfies.

Mocht je een beetje verslaafd zijn geworden aan het maken van selfies, vraag je dan vooral af waarom je ze maakt. Is het omdat je het leuk vindt? Omdat je een goede outfit aan hebt die je graag met de rest van de wereld deelt? Of omdat je het idee hebt dat je dit moet doen omdat al je vrienden dit doen en jij het gevoel hebt dat je er ‘beter’ in moet worden. Want daar gaat het precies verkeerd. Selfies moeten leuk zijn en niet een competitie met anderen. Wees juist jezelf! Blijf de selfies maken omdat je er vandaag goed uit ziet. Of omdat je je gewoon goed voelt. Doe ik ook wel eens:

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.