Foto door: Pixabay

Zijn er universele principes voor een succesvol leven?

Er zijn al dui-zen-den boeken geschreven over hét pad naar succes. Hard werken, dingen opofferen en doorgaan waar anderen stoppen is vaak het credo. Maar toch is lang niet iedereen die deze boeken leest succesvol. Daarnaast zijn onderzoekers vaak gefascineerd door het begrip ‘succes’. Ze onderzoeken bijvoorbeeld succesvol zijn inhoudt voor de mens, hoe je succesvol blijft, en het belangrijkste deel: zijn er eigenschappen die je wetenschappelijk bewezen moet bezitten om succesvol te worden?

Wat is succes?

Succes is een van de meest brede begrippen op aarde. De een wil een dikke auto, drie huizen aan het stranden en elke dag een ander avontuur. De ander bestempelt het als een onbezorgd leven met leuk werk en leuke mensen waarin je in ieder geval de basisbehoeften kunt vervullen zonder financiële kopzorgen. Elk geschreven boek over succes heeft het dan ook over een ander soort succes. Grofweg zijn ze op te delen in de twee categorieën die ik net even schetste: succes als invloed, macht en geld en succes als financiële onafhankelijkheid.

Zelf ben ik meer een fan van de tweede variant, omdat macht en invloed slechts een weerspiegeling van je grote ego is en de wereld niet echt verder helpt. Het streven naar rijkdom en macht heb ik altijd al iets engs gevonden. Behalve als je Bill Gates heet, dan heeft succes je niet veranderd. Althans niet in negatieve zin. Het streven naar geluk in combinatie met financiële onafhankelijkheid kan mij daarentegen niet lang genoeg bezighouden. Ik wil geen tien huizen, als ik later mijn tijd maar in kan delen zoals ik zelf wil. Dat is waarom ik zelf ook streef naar die vorm van succes. Tijd is tenslotte alles wat je hebt. Als ik het over succes heb, gaat het dus over de tweede vorm ervan.

Onderzoek naar ultiem succes

Als je het in een wiskundige formule zou zetten dan ziet het er ongeveer zo uit: geluk + financiële onafhankelijkheid = ultiem succes. Sommigen kunnen beargumenteren dat geluk alleen al genoeg is, en ook daar kan ik inkomen. De financiën zorgen alleen nog voor dat bijvoeglijk naamwoordje ‘ultiem’. Maar wat zijn dan die eigenschappen die ieder succesvol persoon zou moeten bezitten? Thijs Lindhout interviewde meer dan 100 succesvolle mensen voor zijn 100%-inspiratie podcast en vond patronen die ze allemaal gemeen hebben. Ik heb de drie belangrijkste op een rijtje gezet, waarvan ik denk dat ze mij (en jou) het meest kunnen helpen.

Vind het waarom

Om gelukkig te zijn hebben mensen behoefte aan een zekere vorm van nut. Als je werkt wil je niet alleen maar geld verdienen, maar heb je ook behoefte aan een nuttig beroep of althans het gevoel van nuttig zijn. Een bekend credo is dan ook ‘start with the why’. Waarom doe je wat je doet? Wat is je motivatie daarachter? Als je dat duidelijk hebt voor jezelf, kun je beginnen met het hoe en wat. Maar het waarom gaat altijd voor. Zo weet je dat je bezig bent met iets waar je volledig achter staat en voorkom je de automatische piloot die geestdodend is in het leven.

Focus

Hoe kun je succesvol worden als je je echt nergens op kunt focussen? Juist. Niet. Dan heb ik het niet over geld verdienen of iets in die richting, maar over alles. Als jij regelmatig probeert te mediteren, moet je je prioriteiten wel goed op een rijtje hebben. Zonder focus en discipline kun jij niet iedere dag mediteren, want je hebt ‘nog zoveel te doen’. Hetzelfde geldt voor werken, een nieuwe taal leren, en alles wat bijdraagt aan wat jij succes noemt.

Laat je verrot schelden!

Oké, dat is vrij zwart-wit, maar wat ik probeer te zeggen is: kan tegen kritiek. Het is daarbij belangrijk dat je kritiek niet als aanval op je ego ziet, maar als een hulpmiddel die je dichterbij je doel brengt. Zelf heb ik er veel aan gehad om kritiek zo te zien, en heeft me ook echt verder geholpen. In mijn geval ging het om werkgerelateerde dingen, maar dat is niet per se nodig. Kijk vooral naar zaken die er voor jou toe doen en die je helpen verder te komen.

Geniet van de reis

Deze kan ik heel kort houden: kijk ook om je heen tijdens het creëren van je eigen succes. Lach om je fouten en je beschamende momenten. De bestemming is slechts een doel, maar de reis ernaartoe is veel leuker.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.