Unsplash

Zelfliefde: zijn kristallen de nieuwe zelfhulpboeken van 2019?

De laatste tijd zie ik het steeds vaker voorbij komen, met name op Instagram: kristallen. Of het nu gaat om beauty producten – zoals de Coucou roller met jade, iemand waarbij je voornamelijk producten voorbij ziet komen die met zelfliefde te maken hebben, of juist iemand die super nuchter is en waarbij je het misschien niet had verwacht. Ik begon me af te vragen hoe het nu precies zit met kristallen en hun ‘krachten’. Want voor mij staat dit nog altijd in het rijtje zweverige spullen die gebruikt worden door mensen die ook tarotkaarten leggen. Maar, is dat wel zo?

Ik moet eerlijk toegeven: ik vind het mooie stenen om te zien, maar ik vraag me altijd af of ze ook echt bepaalde krachten hebben waar jij je beter door gaat voelen. Toch zet het me iedere keer aan het denken, want aan den andere kant: als jij dénkt dat het je kracht geeft, of meer zelfvertrouwen of whatever, dan werkt het blijkbaar ook, toch?

Lees ook: Lekker zweverig salie branden in huis, waarom doen mensen dat?

Kristaltherapie

Bij sommigen liggen de kristallen op hun nachtkastje, anderen dragen het als een sieraad of nemen het met zich mee in hun jaszak of tas. Maar het is ook veel terug te vinden in interieurs. En eerlijk is eerlijk, de stenen zien er prachtig uit. Ik besloot op verder onderzoek te gaan naar deze zogenaamde kristaltherapie, in de hoop er iets meer van te begrijpen.

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een NRC-artikel, waarbij Cees Renckens aan het woord is. En laat hij nou het bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij zijn. Hij vertelt aan het NRC dat het placebo-effect (uhh wat? Dat is een als geneesmiddel voorgeschreven of aangeprezen middel dat geen werkzame bestanddelen bevat) inderdaad kan optreden. Het kan zijn dat je gevoel beter wordt door de edelstenen, maar dat die ene ziekte heus niet helemaal zal verdwijnen. Dat er bepaalde stenen zijn die een helende werking hebben, is volgens hem onzin.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Krachten van de stenen

Toch zijn er genoeg mensen die wel geloven in de kracht van de stenen. Allemaal hebben ze een bepaalde soort energie, net zoals de elementen van de aarde. Dat is dan ook de gedachte achter deze natuurstenen. Want als je jezelf kunt opladen dankzij positieve mensen, zou dat misschien ook wel kunnen dankzij de kristallen.

Mocht je het zelf eens uit willen proberen, dan is het handig om een beetje te weten wat welke kristal dan doet. De bekendste stenen en hun krachten vind je hieronder:

Rozenkwarts – zelfliefde
Het is de steen van het hart en lost spanningen op. Door deze steen onder je bed te leggen, zou het je liefdesleven een boost kunnen geven. Daarnaast wordt deze vooral gebruikt door mensen die wat extra zelfliefde kunnen gebruiken.

Toermalijn – tegen stralingen
De zwarte toermalijn wordt vooral gebruikt tegen de stralingen. Je kunt hem bijvoorbeeld naast je computer leggen als je hierop aan het werk bent.

Citrien – succes
Deze kristal zou je vrolijk moeten maken en je daadkracht geven. Het zou ook helpen om minder lang bij teleurstellingen stil te staan en werkt vooral goed om mee te nemen naar een belangrijke meeting of spannende date.

Amethist – sereniteit
Het is een mooie steen met een donkerpaarse kleur en schijnt een zuivere werking te hebben. Als je het idee hebt dat je hoofd overstroomd van gedachten, zou je deze steen moeten gebruiken. Daarnaast bevordert het zelfinzicht, handig als je niet meer weet waar je mee bezig bent of wat je volgende stappen moeten zijn.

Fluoriet – concentratie
Als je nog een hoop moet leren, zou het kunnen helpen om deze steen naast je te leggen tijdens het studeren. Deze zorgt er namelijk voor dat je de lesstof beter opneemt en het helpt je beter te concentreren.

Maansteen – tegen slapeloosheid
Slapeloosheid is een nogal veelvoorkomend probleem onder jongeren. Mocht je nu echt al alles geprobeerd hebben en nog steeds naar het plafond ligt te staren ’s nachts, dan zou je deze steen eens kunnen proberen. De maansteen helpt namelijk tegen slapeloosheid.

Zeg eens eerlijk: geloof jij in de krachten van kristallen of vind je het maar dikke onzin?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.