YouTube/De Huismuts

WhatsApp verwijderen lijkt een trend: maar waarom?

Steeds vaker lees ik verhalen (of zie ik video’s) van mensen die besloten hebben om WhatsApp te verwijderen. Aangezien de app op maar liefst 92% van de Nederlandse smartphones is geïnstalleerd, klinkt het best radicaal om juist deze app te verwijderen. Want dat WhatsApp in Nederland volop gebruikt wordt, blijkt wel uit de cijfers. Het gemiddelde aantal verzonden berichten onder jongeren ligt op 68 berichten per dag. Het aantal ontvangen berichten is gemiddeld 154, maar er zijn ook jongeren die maar liefst 600 berichten per dag krijgen. Is het nou echt mogelijk om helemaal zonder WhatsApp te leven of mis je dan van alles?

Opluchting

De eerste keer dat ik hoorde dat iemand haar WhatsApp verwijderde, was toen ik een deze vlog van Rachel, ook wel bekend als De Huismuts, en Annic van Wonderen bekeek. Annic zegt: “Ik kreeg vaak de vraag waarom ik iets wel gelezen had, maar niet reageerde. Dat vond ik super irritant. En ik weet dat je de blauwe vinkjes uit kunt zetten, maar wat je niet uit kunt zetten is dat je ziet wanneer iemand online is. Ik vind dat inbreuk op mijn privacy en besloot de app er daarom helemaal af te gooien.”

Rachel vertelt dat ze enorm geïnspireerd raakte door Annic. Toch duurde het nog drie maanden voordat ook zij de app van haar telefoon verwijderde. Ze legt uit: “Ik wilde minder met mijn telefoon bezig zijn en toen ik op een avond dacht dat ik klaar met alles was, van de berichten beantwoorden op mijn blog en Facebook, tot mijn mails, voelde ik me opgelucht: ik was eindelijk klaar! Maar toen ik naar mijn telefoon keek, had ik 22(!) gesprekken op WhatsApp open staan die ik allemaal moest beantwoorden.”

Ik voelde zo’n druk om hier mee bezig te zijn, dat ik WhatsApp heb verwijderd zonder ook maar iets te beantwoorden. En dat voelde als een grote opluchting.

Lees ook: Zo won ik de strijd met mijn smartphone en daar heb jij ook wat aan

Trend?

Een paar weken later werd ik geattendeerd op een artikel van Kelly Caresse, die ook schrijft over stoppen met WhatsApp. Het lijkt wel alsof we te maken hebben met een trend. Worden we met z’n allen een stuk bewuster en willen we minder de slaaf van onze telefoon zijn? Kelly schrijft in het artikel dat ze te veel tijd kwijt is aan WhatsApp. Toen ze onderweg was naar het buitenland en nog snel alle berichten wilde beantwoorden, bedacht ze hoe stom dat eigenlijk was. Haar vriend zei: “Als je het wil verwijderen, doe het dan nu. En dan nog zonder iedereen nog te appen dat je weg bent bij WhatsApp. Want wie jou wil bereiken, zal je bellen, smsen, mailen of langsgaan, daar is geen WhatsApp voor nodig.” En daar is Kelly nog steeds tevreden over:

Het is een experiment voor een maand, maar ik kan na twee weken al zeggen dat het me heel veel rust geeft.

Lees ook: Zo maak je je telefoon slaaf van jou, in plaats van andersom

De voordelen van een WhatsApp-vrij leven

Dat het een hoop voordelen heeft, blijkt maar uit het feit dat er genoeg mensen zijn die de app van hun telefoon verwijderen. Twijfel je om zelf de app te verwijderen? Dit zijn de voordelen:

  • Het geeft je meer rust omdat je niet elke keer naar je scherm hoeft te kijken en afgeleid wordt.
  • Je kunt zelf beter je tijd indelen zonder dat er iemand zit te wachten die antwoord wil. Als het heel heel dringend is, kunnen ze je natuurlijk ook gewoon bellen.
  • Je houdt meer tijd over.
  • Het scheelt een hoop miscommunicaties.
  • Het scheelt een hoop ruimte op je telefoon (want al die memes en ongegeneerde selfies in verschillende groepsapps vragen om behoorlijk wat ruimte).
  • Je houdt wat meer gespreksstof met je vrienden die je nu in real life vertelt in plaats van via de app.
  • Je beschermt je privacy: WhatsApp is namelijk van Facebook en dat betekent dat zij dingen uit de gesprekken kunnen overnemen om zo de best passende advertenties aan jou te laten zien.