Unsplash

Wat is een échte man zijn in 2018? – deel 3: wat kunnen we leren van vroeger?

In een wereld waarin de genderneutrale discussie voorop staat, kan het soms voelen alsof de man wordt ondergesneeuwd. En wanneer dan een doos als Jamie Li alle vrouwen beledigt met haar achterlijke boek over vrouwelijkheid, ga ik ook eens denken over wat mannelijkheid betekent. Want wat betekent het om een échte man te zijn anno 2018? Wat is überhaupt een ‘echte’ man? Dat is natuurlijk niet zo beantwoord. Daarom vandaag het derde en laatste deel in een trilogie: kunnen we nog iets onthouden en bewaren van het ouderwetse idee van mannelijkheid?

Allereerst wil ik even iets duidelijk maken: ik ben geen Jamie Li en ga niet zeggen dat je dit moet doen. Doe vooral lekker waar je zelf zin in hebt. We zijn allemaal onze eigen persoon. Het is niet zo dat wanneer je deze dingen niet doet je ineens geen man bent. Dat is natuurlijk onzin. Wat ik duidelijk wil maken met dit artikel, is wat ík denk dat mannelijkheid is in 2018. Omdat het beeld door jaren heen veranderd is, is het wel belangrijk om mannelijkheid te definiëren. Want wie zijn we dan wel en hoe passen we in de steeds veranderde samenleving? Laten we het gesprek in ieder geval openen.

Dus wat kunnen we bewaren van het ouderwetse idee van mannelijkheid?

In de vorige twee stukken hebben we gekeken naar hoe een man zich moet gedragen en hoe een man eruit moet zien. Ik denk dat we in ieder geval één belangrijke les hieruit kunnen halen: een man moet doen waar ‘ie zich prettig bij voelt, in lijn met wie hij is. Er zijn ook eigenschappen die klassiek, en waarschijnlijk nog steeds, als stereotype mannelijk worden gezien in onze westerse wereld. En hoewel we de ouderwetse ideeën graag kapotslaan, zijn er ook zeker dingen die we kunnen bewaren uit dat stereotype – wellicht met een kleine twist.

Eigenschappen zoals…

Wat dacht je van bijvoorbeeld moed? Ik vind dat wel een goede ‘mannelijke’ kwaliteit hoor. En dan heb ik het eigenlijk vooral over de moed om jezelf te zijn. De moed om je gevoel niet onder banken of stoelen te steken, de moed om af en toe een traantje te laten als dat moet. De moed om in een digitale wereld waarin we elkaar constant aan het vergelijken zijn, dat juist niet te doen. Jezelf zijn is op deze manier een daad van rebellie.

Op deze manier is zelfstandigheid en assertiviteit ook zo’n ‘mannelijke’ kwaliteit. Waar vroeger assertiviteit vaak werd aangezien voor agressie, zie ik het anders. Assertiviteit is een kwaliteit om te doen met je leven wat je wil. Die ouderwetse hokjes moeten je vooral niet tegenhouden. Geen excuses hoeven maken aan anderen waarom je iets hebt gedaan.

Nog een goede ‘mannelijke’ kwaliteit die ik persoonlijk ook hoog in het vaandel heb staan, die wellicht wat ouderwets is, is onze beschermende natuur. Kijk, natuurlijk kunnen de meeste mensen wel voor zichzelf zorgen en hebben ze jou niet nodig. Maar ik vind het belangrijk dat je als man opstaat voor andere mannen. Elkaar helpen. Misschien is dat niet per se mannelijk, maar gewoon iets wat je moet doen in onze samenleving. Althans, dat vind ik. Misschien moet het beschermende omgezet worden in zorgzaam zijn. Maar laten we het maar beschermend noemen, dat is natuurlijk ‘mannelijker’.

Het is dus niet allemaal slecht

Nog even samenvattend: niet alles aan de ouderwetse, stereotype man is slecht. Er zijn nog wel wat kwaliteiten waarvan ik vind dat je die best hoog in het vaandel mag hebben staan. Maar misschien is het niet zo zeer ‘mannelijk’ om deze dingen te doen, maar gewoon wat het is om een goed mens te zijn. Want dat vind ik een échte man: iemand die goed doet en de wereld een betere plek voor zichzelf en anderen te maken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.