Unsplash

Wat het kijken van horrorfilms zegt over jouw persoonlijkheid

Sinds kort is er een nieuwe film in de bioscoop te zien. Het wordt ook wel de ‘een van de engste horrorfilms ever’ genoemd. Toen ik me er een beetje in ging verdiepen, kwam ik er al snel achter dat deze film écht écht eng moet zijn. Mensen lopen namelijk huilend de bioscoop uit bij deze film.. ik heb het natuurlijk over Hereditary. Mij niet gezien dat ik hier ooit naartoe zal gaan. Eigenlijk snap ik überhaupt niet zo goed waarom mensen naar zo’n enge film willen (in de bioscoop nota bene).

Wist je dat hoe goed jij een horrorfilm kunt handelen, meer over je persoonlijkheid zegt dan je misschien verwacht? Simpel gezegd zijn er eigenlijk gewoon twee type mensen wat betreft horrorfilms. Type 1: de personen die ervan hóuden en waarschijnlijk elke horrorfilm wel gezien hebben. Of type 2: de mensen die hier niets van hoeven te hebben en de komende weken niet meer kunnen slapen. Val je onder dit laatste type? Dan zijn er een paar redenen waarom dit waarschijnlijk zo is.

Je bent niet opgegroeid met horrorfilms

Socioloog Margee Kerr, verklaart dat sommigen op jonge leeftijd al positieve ervaringen hebben met enge gebeurtenissen. Denk aan het vertellen van spookverhalen rondom een kampvuur, of een speurtocht door het bos waarbij je je om de vijf minuten doodschrikt omdat er iemand achter een bosje zit verstopt. Als dat zo is, dan wordt het ‘enge’ met vrienden of familie aan iets leuks gekoppeld, en zie je het dus als entertainment.

Heb je deze ervaringen nou helemaal niet, dan is de kans groot dat je ‘angst’ en ‘entertainment’ moeilijk aan elkaar kunt koppelen. En zie je horrorfilms dus vooral als iets heel engs, in plaats van iets leuks.

Je kunt minder plezier halen uit intense emoties

In de psychologie heb je een concept dat ook wel ‘need for affect’ wordt genoemd. Ofwel: behoefte aan invloed. De personen die dit hebben, houden ervan om intense emoties ervaren. En dan maakt het eigenlijk niet uit welke emotie dit is. Zij vinden de uitdrukking van emotie, ook al is het verdriet, een fijne ervaring. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen met deze need for affect ook de mensen zijn die enorm van horrorfilms houden.

Je gaat niet heel lekker op stress

Psychisch gezien, lijken angst en opwinding heel erg op elkaar. In beide gevallen gaat je hartslag omhoog en krijg je een stoot adrenaline. Deze gevoelens kun je zowel positief, als negatief ervaren. Maar dat ligt er dus aan waar we dit aan koppelen. Als je deze angst voelt tijdens het kijken, kun je jezelf afvragen: is dit een leuk gevoel, of word ik er alleen maar paniekerig van?

Niet geheel verrassend, zijn de mensen die van horror houden, ook wel sensatiezoekers in het dagelijks leven. Mensen die juist niet van horror houden, juist niet. Ze doen dingen liever op een rustige manier, in plaats van overal het extreme in te zoeken.

Mocht je over je horror-angsten heen willen komen, dan kan dat eigenlijk vrij makkelijk. Kijk gewoon een horrorfilm en bekijk het op deze manier: het zijn maar 90 minuten waarin je bang bent. Maar hierna ben je veerkrachtiger. En de volgende keer dat je naar iets engs kijkt, ben je een stuk minder bang.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.