Unsplash

Ik vroeg de mensen om me heen wanneer ze door hadden dat ze volwassen zijn

Een paar weken geleden kwam het onderwerp ‘volwassen worden’ ter sprake in mijn vriendinnengroep. Ik ben zelf nog niet helemaal overtuigd van mijn eigen volwassenheid. Soms sta ik in de winkel badlakens te kopen en voel ik me ineens heel volwassen. Waarom zou ik anders geld uitgeven aan badlakens? Terwijl ik toch ook nog regelmatig mijn ouders bel voor de meest onbenullige dingen. Dus wanneer weet je eigenlijk dat je volwassen bent? Mijn vriendinnen kwamen met fantastische verhalen, dus besloot ik mijn onderzoek voort te zetten. Ik vroeg het aan vrienden, familie en kennissen om me heen en dit zijn de antwoorden:

Vivian, 24: “Toen ik Googelde naar een autostofzuiger en besefte dat ik hier echt geld aan ging uitgeven. En daar oprecht blij van werd.”

Maurice, 27: “Toen ik zag dat mensen van mijn leeftijd opeens allemaal vet serieuze dingen op LinkedIn gingen zetten.”

Lees ook: Dit artikel is voor iedereen die geen reet van LinkedIn snapt

Fleur, 24:”Het moment dat je je realiseert dat alles in huis niet zomaar meer aangevuld wordt. Waxinelichtjes bijvoorbeeld, die moet je toch echt zelf kopen.”

Linda, 29: “Als je je zuurverdiende centjes moet uitgeven aan iets stoms zoals stofzuigerzakken.”

Tom, 32: “Toen ik me realiseerde dat werken betekende dat ik echt de rest van m’n leven ergens moest zijn van 9 tot half 6.”

Sanne, 25: “Toen ik me voor het eerst niet meer misselijk at bij een All You Can Eat Sushi- restaurant. Ja, ik had echt geleerd van mijn fouten.”

Jill, 30: “Op een avond realiseerde ik me dat ik in de rij voor de discotheek niet meer zenuwachtig hoefde te zijn omdat ik legaal naar binnen mocht.”

Gerdie, 57: “Het moment dat je een kind krijgt en dat je partner dus niet alleen maar partner is, maar ineens papa of mama.”

Sofie, 29: “Als je ziek bent en je ouders je niet meer komen verzorgen maar je aan de telefoon beterschap wensen en je dus op jezelf aangewezen bent.”

Jody, 27: “Ik kreeg ineens veel meer respect voor m’n ouders en dacht: ‘Ik hoop dat ik het later net zo’n mooi leven heb als zij hebben.'”

Hans, 34: “Toen ik mijn eigen remsporen uit de wc moest gaan poetsen dacht ik: ‘dit is dus volwassen zijn.’”

Gwen, 28: “Het moment dat iedereen om je heen je vragen gaat stellen als: ‘wanneer gaan jullie samenwonen?’ ‘Willen jullie niet bijna aan kinderen beginnen?’ of als je een keertje geen alcohol drinkt: ‘Ben je soms zwanger?’. Blijkbaar denkt iedereen om me heen dat ik al volwassen ben terwijl ik dat zelf totaal anders ervaar.”

Marlous, 28: “Als alle instanties je na je studie ineens weten te vinden en je afvalstoffenheffing moet gaan betalen.”

Chantal, 43: “Toen ik naar de supermarkt ging en me realiseerde dat ik alles kon kopen wat ik wilde. Dat doe je overigens ook maar één keer. De buikpijn is het niet waard.”

Luuk, 30: “Op het moment dat de DUO brief op de mat viel en ik m’n studieschuld moest gaan terugbetalen.”

Lees ook: Lenen bij DUO: wat is nou écht het gevolg van een torenhoge studieschuld?

Yara, 23: “Toen ik voor het eerst in mijn eentje op mijn babyneefje ging passen en ik me realiseerde dat zijn leven nu letterlijk in mijn handen lag. Blijkbaar vertrouwden mensen me ineens met hun kind.”

Tirza, 26:”Gisterenavond zei ik tegen mijn vriend dat ik echt droomde van een strijkkamer in ons huis, zodat ik niet elke keer de strijkplank op hoefde te ruimen. Ja toen wist ik het zeker: ik ben volwassen.”

Sander, 36: “Het moment dat je je realiseert dat ‘later’ nu is.”

Sjoerd, 29: “Heel logisch misschien, maar toen ik met mijn vriendin naar de bank ging om een hypotheek af te sluiten.”

Vivian, 24: “Ik vind het op dit moment heerlijk als ik een vrij weekend heb, zodat ik lekker kan uitrusten en fit aan de nieuwe week kan beginnen. Drie jaar geleden was mijn weekend pas compleet als ik op vrijdag en zaterdag de lichten had zien aan gaan in de kroeg.”

Gijs, 24: “Toen mijn ouders me niet meer ziek hoefden te melden en ik dat gewoon zelf kon doen.”

Lieke, 25: “Tijdens het shoppen laatst besloot ik om dit keer enkelaarzen te kopen met een stevige en lagere hak omdat dit veel beter is voor m’n voeten. Vroeger ging ik standaard voor de hoogste naaldhak die ik kon vinden.”

Lizzy, 37: “Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik een mail afsloot met ‘Hoogachtend’. Ja dat is volwassenheid.”

Kim, 26: “Super cliché waarschijnlijk, maar toen ik voor het eerst aangesproken werd met ‘mevrouw’ door een andere volwassene”.

Marlinde, 34: “Ik dacht altijd dat ik pas volwassen was als ik eindelijk eens snapte hoe het leven werkt. Dat het een soort geheime code is, die je op een gegeven moment wordt ingefluisterd. Toen ik doorkreeg dat iedereen om me heen het ook niet weet en ook maar gewoon iets doet, voelde ik me echt volwassen’.”

Conclusie

Zo zie je maar weer. Volwassen zijn en volwassen worden komt in heel veel verschillende vormen. Ik merkte dat iedereen ‘volwassen zijn’ op een andere manier beleeft. En hoewel er nu veel nadelen zijn opgesomd, vindt niemand die ik sprak het écht erg dat ze geen kind meer zijn. Het is in ieder geval een leuk onderwerp om eens aan te snijden op verjaardagen of borrels omdat de grappigste anekdotes naar boven komen. De enige conclusie die ik kan trekken na het aanhoren van alle verhalen is:

volwassen worden is niet moeilijk, iedereen kan het want het gaat gewoon vanzelf.