pexels

Waarom zijn mannen over het algemeen slechter in het combineren van kleuren dan vrouwen?

Mijn moeder bepaalde vroeger al precies wat mijn vader voor kleren aandeed als we een feestje hadden. Want als hij zelf iets moest verzinnen dan kon hij makkelijk met een blauwe broek en een paars shirt aan komen zetten. Mijn vriend vraagt mij ook regelmatig om hulp omdat hij weet dat kledingstukken, en dan vooral kleuren combineren, niet bepaald zijn talent is. Ik vroeg me af of er een reden is dat mannen over het algemeen slechter zijn in het combineren van kleuren dan vrouwen.

Mannen zien echt anders

Ik zet er bewust over het algemeen bij, want uiteraard zijn er ook mannen die prachtige kleurencombinaties maken en vrouwen die er niks van bakken. Maar goed, ik dook dus even het wereld wijde web op en wat blijkt: mannen zien kleuren daadwerkelijk anders. Allereerst zijn mannen vaker kleurenblind dan vrouwen. Ook hebben ze meer moeite met kleuren onderscheiden dan vrouwen. Zichtbaar licht bestaat uit elektromagnetische straling met golflengtes variërend van 380 tot 780 nanometer (lees: miljoenste millimeter). Het blijkt dus dat mannen een kleur sneller als ‘licht’ bestempelen en een grotere breedte aan nanometers nodig hebben. Een vrij ingewikkeld verhaal om dieper op in te gaan, maar hierdoor zien mannen minder verschil tussen bijvoorbeeld tussen paars en donkerpaars.

Lees ook: Sociaal experiment: hoe reageren mannen op cliché openingszinnen?

Een kwestie van luiheid

Maar het is natuurlijk ook gewoon een kwestie van aanleren. Ik probeer mijn vriend altijd bij te brengen dat elk t-shirt past op een spijkerbroek, dat zwart ook bij alles past en dat hij moet opletten met de kleuren paars, rood en bruin omdat die nogal snel vloeken. Zeker als je ze samen combineert. Lijkt me niet zo moeilijk toch? Blijkbaar dus wel. En daarom denk ik dat het ook een vorm van luiheid is. Blijkbaar boeit het mannen minder en vinden ze het niet nodig om de regeltjes uit hun hoofd te leren. Logisch ook wel, want er zijn vaak moeders en vriendinnen in de buurt die je kunnen – en vooral ook willen – helpen. Bovendien vind ik het zelf ook veel te leuk om een beetje invloed uit te oefenen op de kleding van mijn vriend.

Interieur  

Een andere oorzaak is dat mannen waarschijnlijk minder geïnteresseerd zijn in mode. Ik kijk een modebladen en scroll honderden webshops af, zo leer ik dus vanzelf een beetje wat bij elkaar past en wat niet. Want uiteindelijk zijn kleurencombinaties op het gebied van kleding ook afhankelijk van de mode op dat moment. Bij het uitzoeken van meubels en bijvoorbeeld verf zijn kleurencombinaties natuurlijk ook essentieel. Mijn vriend vindt het daarom ook eng om alles tegelijk te kopen. Omdat we toch een beetje bang zijn dat als het dan ineens samen in een kamer staat, het helemaal niet bij elkaar blijkt te passen. Het liefste zou hij alles uit dezelfde winkel kopen of een styliste om hulp vragen.

Vanaf nu kun je als vrouw elke discussie van je vriend winnen als het gaat over kleur. Het enige dat je hoeft te doen is zeggen: “Nee maar jij ziet het niet goed (genoeg). Ik ben een vrouw dus vertrouw me nou maar!”

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.