Pixabay

Bewust kinderloos: niet íedereen wil kinderen krijgen

Het aantal vrouwen dat bewust kinderloos blijft, is de afgelopen jaren gestegen. Van de vrouwen die tussen 1960 en 1969 (lekker toepasselijk cijfer) zijn geboren, is 19% bewust kinderloos. Nu is het percentage hoogopgeleide en bewust kinderloze vrouwen veel hoger: 27%. Toch is iedereen in shock als een vrouw verkondigt dat ze geen kinderen wil. “Huh, wil je dat niet? Maar de klok tikt hoor! Zo meteen krijg je spijt dat je dat nooit hebt gedaan en dan kan het niet meer. Iedereen wil toch kinderen?” Horen ze dan. Maar momenteel zijn er bijna acht miljard mensen op aarde. Waarom is het dan zo’n groot probleem als een vrouw bewust kinderloos blijft?

Even voor de duidelijkheid: ik wil wél kinderen. Maar dat betekent niet dat ik vind dat jij, en jij en ja, jij ook kinderen moet krijgen.

Verzorgen

De reden die veel mensen hebben om juist wél kinderen te krijgen is zodat iemand later (hopelijk) voor ze zorgt. Maar dit is ook heel egoïstisch: alleen omdat jij wilt dat er iemand voor je zorgt later, zadel je de hele wereld op met je nazaten. Terwijl diegene (je kind in dit geval) waarschijnlijk niet eens je luier gaat willen verschonen.Foto: PexelsFoto: Pexels

Anderen lazen ook: De lessen die je vroeger onbewust leerde van kinderen voor kinderen

Maar wáárom dan niet?

Er zijn verschillende redenen dat vrouwen bewust kinderloos blijven, en die redenen lopen ver uiteen. Het varieert van ‘ik wil mijn vrijheid behouden’ naar ‘ik zie mezelf gewoon niet moeder worden’ of ‘een kind is te duur’. Eén kind kost namelijk een vijfde van je inkomen, twee een kwart. En dan moeten ze nog studeren.

Bij vrouwen op jonge leeftijd die bewust kinderloos willen blijven wordt vaak gezegd:

Ach, je bent nog zo jong, dat komt nog wel. Dat kun je nu nog helemaal niet weten.

Maar wat als je dat wél zeker weet? Iris (26) heeft geen specifieke reden waarom ze geen kinderen wil, ze wil ze gewoon niet. Ze zegt:

Ik ben heel gelukkig, mijn leven voelt compleet en ik heb genoeg dingen waar ik mijn energie in wil steken.

De mensen om Iris heen, inclusief haar moeder, snappen haar keuze heel goed en oefenen dan ook niet zo’n druk op haar uit om wél kinderen te krijgen. De enige opmerking die ze vaak krijgt is: ‘Ach, wacht maar, je eierstokken gaan vanzelf rammelen’. “Dat komt voor mij heel denigrerend over, alsof het krijgen van kinderen het hogere doel in het leven van elke vrouw is”, zegt Iris.

Annemarie (35), heeft zich op haar 23ste laten steriliseren. Een beetje laat, zegt ze, maar geen dokter wilde het eerder bij haar doen. Of ze geen spijt zou krijgen, vroegen ze. Maar nee hoor, twaalf jaar later heeft ze nog steeds geen spijt. Een specifieke reden heeft zij niet, en waarom zou ze? Als je van jezelf weet dat je geen kinderen wilt, doe je er goed aan om ze ook niet te krijgen. Stel je voor dat je spijt krijgt van juist wél kinderen krijgen. Daar kom je niet meer vanaf, je kunt gelukkig (bijna) altijd nog een kind adopteren.

Volg jij ons al op Facebook en Instagram?

Meike (24) vindt alles aan een zwangerschap vreselijk: het kotsen, de rugpijn, de dikke voeten en mensen die zich met je bemoeien, ze wil het gewoon niet. Ook willen zij en haar vriend geen kind op deze wereld zetten:

Er komen barre tijden aan.

“Deskundigen verwachten dat er binnen twee generaties 50 miljoen klimaatvluchtelingen zullen zijn”, vertelt ze. Begrijpelijk, dat zij dat haar kind niet aan wil doen.

Op haar 23ste kreeg Sammie (nu 29) al de vraag: “Wanneer komt er een kleine Sammie?” En haar antwoord was en blijft altijd hetzelfde: “Nooit.” Ook zij heeft meerdere redenen waarom ze dit niet wil, maar ze wil zich niet steeds hoeven te verantwoorden. De vraag waarom ze dat niet wil, beantwoordt ze wel, maar met tegenzin. Haar voornaamste reden is dat ze de verantwoordelijkheid niet wil. En daar kan ik me in vinden: je bent minimaal achttien jaar verantwoordelijk voor het leven van een ander mens. Tuurlijk, dat mens kan zelf ook wat, maar vooral de eerste paar jaar is dat niet bar veel.

Nog even iets om over na te denken: de wereldbevolking zal in 2040 ongeveer 9.157.233.000 bedragen. Maar of jij daar nou 9.157.233.001 of  9.157.232.999 van maakt, moet je helemaal zelf weten. Met welke redenen dan ook. Maar laat anderen dat ook zelf weten.