Unsplash

Waarom mijn obsessie met het weer eigenlijk super handig is

Een tijd geleden las ik een artikel over dat we tegenwoordig geen hobby’s meer hebben, maar allemaal obsessies ‘moeten’ hebben. Ik herken mezelf daar wel in. Niet dat ik geen hobby heb. Maar die obsessies. Geen idee eigenlijk waar dit vandaan komt, maar als ik iets interessant vind, dan wil ik helemaal in dit onderwerp duiken. Om er vervolgens alles over te weten te komen. Voorheen had ik dat met de Achterklap-pagina van NU.nl. Nu eigenlijk meer met de Kardashians of bijvoorbeeld bepaalde vloggers. Heerlijk vind ik het dat ik totaal ongegeneerd van alles over die personen op kan zoeken.

Maar laatst besefte ik dat ik al een flinke tijd eigenlijk één grote obsessie heb waar ik elke dag mee bezig ben. En wel met het weer. Dit doe ik waarschijnlijk al vrij lang, maar vooral sinds ik in Valencia woon, besef ik hoe absurd het eigenlijk is.

Temperaturen

Inmiddels weet ik dat het in Valencia ‘s avonds gemiddeld 21 graden blijft. Heerlijk. Zo weet ik dat ik de volgende ochtend geen trui aan hoef als ik mijn hond uitlaat. Erg fijn als je (een beetje) obsessed bent met het weer. Want hoe handig als je al weet wat voor weer het gaat worden als je iedere ochtend vroeg naar buiten moet. Mijn outfit hier op aanpassen is dus een makkie. Toch kijk ik iedere avond in mijn favo weer-app AccuWeather om te kijken hoelang het warm ’s nachts blijft.

Lees ook: Waarom het ideaal is om naar het buitenland te verhuizen met je huisdier

Maar alleen ’s avonds het weer checken is voor mij niet genoeg. Het liefst ben ik van elk uur op de dag op de hoogte van wat het weer gaat doen. Voel ik een flinke wind als ik buiten loop, dan check ik meteen maar even of er geen storm opkomst is.

Code oranje

Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat dit vooral iets heel Hollands was om te doen. Je weet in Nederland tenslotte nooit wanneer het gaat regenen. En buienradar is super handig om de hele dag in de gaten te houden. Bovendien kunnen de temperaturen de ene week flink boven de 20 graden uitkomen en de week erop een stuk lager liggen. Daarom is de app AccuWeather mijn all-time favorite. Je kunt hier de dag per uur bekijken, maar ook zo’n 10 dagen vooruit. Ook al weet ik dat er nog een hoop kan veranderen wat het weer betreft, toch vind ik het interessant. Hierdoor wist ik in Nederland dan ook vooral precies ik écht moest genieten van het weer, omdat ik zag dat het de week erop alweer minder zou worden.

In de app kun je ook zien wanneer er iets dramatisch gaat gebeuren wat het weer betreft. En met dramatisch bedoel ik vooral de codes die te pas en te onpas gebruikt worden. ‘Code oranje vanaf 12 uur’, zie ik dan weer staan. Heel Nederland in rep en roer en de drukste spits ever omdat iedereen direct naar huis moet. Ik dacht dat ook dit vooral een typisch dingetje van Nederland was. Maar nee.

Sinds ik in Valencia woon, merk ik dat ze ook hier regelmatig strooien met de termen ‘code geel’ of ‘code oranje’. In Nederland sloegen deze codes vaak nergens op. Maar hier al helemaal niet. Als er een beetje meer wind staat, is het direct al een code geel voor wind. Lekker overdreven.

Handig

Vaak slaat mijn obsessie met het weer nergens op. Vooral niet sinds ik in Valencia woon. Kijk naar buiten en je weet dat het een warme dag gaat worden. Maar toch vind ik het super handig. Zo ben ik meestal wel op de hoogte van een bui die hier kan vallen. Want ja, het regent ook hier regelmatig. Zo weet ik bijvoorbeeld dat we dus beter nú op het strand kunnen chillen en niet pas aan het einde van de dag. Dat maakt je dag dan toch net een stukje beter dan wanneer je hier niet op voorbereid bent.