Unsplash

Waarom je minder (maar betere) vriendschappen hebt naarmate je ouder wordt

Ik ga even lekker eerlijk zijn, dus niet schrikken. En let op: heus niet iedereen zal zich zo voelen. Je hebt op Instagram van die accounts als ‘@fuckjerry‘ en ‘@sarcasm_only‘. Altijd als ik een post zie met ‘I hate people’, sla ik met mijn duim bijna het scherm van mijn telefoon kapot, omdat ik het zo enthousiast like (‘Ja! Zo herkenbaar!’). Ik weet zeker dat ik niet de enige ben. De waarheid is: hoe ouder je wordt, hoe meer je mensen gaat haten. Of misschien is het niet helemaal precies zoals ik het net opschreef: hoe ouder je wordt, hoe minder vrienden je hebt. Maar de vrienden die je hebt… die zijn dus veel closer.

Herken jij je in mij? Dat komt waarschijnlijk omdat er veel mensen geweest zijn, waarvan je dacht dat het goede vrienden waren. Maar die je hart braken. Die een stuk egoïstischer bleken te zijn dan jij aanvankelijk dacht. Soms groeide je gewoon uit elkaar. En dat terwijl jij dacht later op hun bruiloft te staan. Dat het kind van jouw vriend(in) een vriend(in) van jouw kind zou worden. Meestal had jij het gevoel dat je 80 procent van de moeite in de vriendschap stopte en de ander maar 20 procent. Soms was jij de klootzak en gaf jij de persoon te weinig aandacht. Blijkbaar was het toch niet zo’n goede vriend.

Maar hoe komt dat nou?

1. Omdat je volwassener wordt en minder bullshit in je leven tolereert

Toen je jonger was, wilde je vrienden met iedereen zijn. We vonden het veel te belangrijk dat iedereen ons aardig vond. We deden dingen die we eigenlijk helemaal niet wilden, alleen maar omdat meer mensen ons dan aardig zouden vinden. Het resultaat? Giftige vriendschappen. Als je volwassener wordt, krijg je steeds meer door dat je zo alleen maar te maken krijgt met bullshit. En daar heb je dan dus helemaal geen zin meer in.

2. Hoe ouder je wordt, hoe meer je snapt dat je soms voor jezelf moet kiezen

Ik ben liever alleen, dan dat ik tijd doorbreng met iemand die me alleen laat voelen. Dat is moeilijk om aan jezelf toe te geven. Je stopt met dingen doen die je alleen deed om andere mensen een plezier te doen. Want de waarheid is wel: mensen denken eerst aan hunzelf. Dat zou jij ook moeten doen.

Lees ook: Zo herken én deal je met emotioneel giftige mensen

3. En je doet er niet meer alles aan om nieuwe vrienden te maken

Tuurlijk, nieuwe mensen ontmoeten is leuk (oké, en soms ook eng). Maar je vindt het niet erg als je op een feestje niet met iedereen klikt en geen beste vrienden met iemand wordt. Je weet namelijk altijd zeker dat er vrienden zijn die jou onwijs tof vinden en waar je op zaterdag lekker bier of wijn mee kunt gaan drinken.

Het meest rare is dat het ‘haten’ van mensen eigenlijk niet erg is. Uiteindelijk hou je een groep mensen over die er honderd procent voor je zijn en bijna familie worden. Deze mensen zijn de meest toffe mensen die er op de planeet rond huppelen.