Foto: Unsplash

Waarom je onder de douche vaak goede ideeën krijgt

Sta ik me op zaterdagochtend net lekker in te zepen met mijn favoriete douchegel, plopt er ineens een fantastisch idee in me op. En een paar dagen later, als ik met het slaap nog in mijn ogen mijn benen gladstrijk met een bot scheermesje, gebeurt precies hetzelfde. In die paar minuten dat ik per dag onder de douche sta krijg ik het ene eureka-moment na het andere. De ideeën liggen voor het oprapen lijkt het wel.

En ik blijk niet de enige. Een psycholoog ontdekte een paar jaar terug dat meer dan driekwart van de mensen die hij ondervroeg de douche de beste plek vindt om tot nieuwe ideeën te komen. Toeval? Ik denk het niet. Als je tot een waanzinnig idee wilt komen is de douche the place to be. Maar waarom nou uitgerekend daar? Dat heb ik voor je uitgezocht.

Rondjes rennen

Om tot een goed idee te komen moeten jouw hersenen verbindingen leggen tussen allerlei delen in je geheugen. Dat gebeurt (in tegenstelling tot wat misschien logisch lijkt) níet als je een intensieve brainstormsessie organiseert, duizend post-its onder kliedert of besluit non-stop met het probleem bezig te zijn. Door dat te doen ‘ren’ je het ware steeds dezelfde rondjes in je hoofd – en da’s niet goed als je tot een creatief idee wilt komen.

Met dat ‘rennen’ stop je pas als je rust neemt en het probleem even van je af zet. Er even niet mee bezig bent. Dat klinkt tegenstrijdig, maar geen zorgen: ook dan werken je hersenen door. Ze deleten, zonder dat je het echt door hebt, alle irrelevante troep en bewaren de belangrijke onderdeeltjes. Als je gaat douchen (of een ander goed rustmoment pakt) kan het zomaar zo zijn dat er ineens ruimte blijkt om die deeltjes met elkaar te verbinden. Yes, dáár is dat eureka-moment!


Minder prikkels en meer dopamine

Waarom de douche nu juist zo’n fijne plek is om die verbindingen te leggen? Ik weet het antwoord wel. Het is een van de weinige plekken waar een overload aan informatie niet bestaat. Hoe verleidelijk het misschien ook klinkt, onder de douche Instagram checken is allesbehalve praktisch. Door die nieuwsapp scrollen zit er ook niet in. Samengevat: je krijgt minder prikkels en hebt meer ruimte in je hoofd over. Om gedachteloos je lichaam te scrubben, in je blootje te dansen (met watereffecten) én in standje automatische piloot je benen te scheren. Voordat je het weet zit je in een semi-meditatieve toestand en dat is preciés de toestand waarin de beste ideeën worden gekweekt, ontdekte ik. (En nee, dan ben je nog niet ‘zen’, dat is juist killing voor je creativiteit).

Nog een wat technischere verklaring, die gaat over dopamine. Je weet wel, dat stofje dat je lekker laat voelen. Je krijgt er een shotje van als je sport, verliefd bent of seks hebt. En vaak dus ook als je doucht. Het lekkere gevoel dat je eraan overhoudt bevordert jouw creativiteit, en dan is het een simpel optelsommetje: eenmaal in die creatieve mood is het ook makkelijker om nieuwe verbanden te leggen en tot goede oplossingen en ideeën te komen.

Uurtje schrijven = douchen

Hoera voor de power van de shower! Je kunt er verschillende theorieën op loslaten over waaróm het precies werkt, tot ideeën komen onder de douche, maar het allerbelangrijkste is dat het werkt. En dat vind ik zo’n fijn idee dat ik de neiging heb om mijn douchesessies nu productiever in te gaan delen. Uurtje schrijven = douchen, en dus creativiteit opladen. Brainstormen? Alleen nog maar onder de douche. Ik ontdekte dat er zelfs speciale waterproof notitieblokken zijn die je in de douche op kunt hangen. Toen ik op het punt stond om er een te kopen kwam ik tot het inzicht dat het, als je aan je douchebeurt al de verwachting gaat hangen dat-ie tot een mooi idee leidt, waarschijnlijk alleen maar tegen kan vallen. Douchen zonder verwachtingen dus, en hopen dat die eureka-momenten blijven komen!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.