YouTube/Jamie Li

Waarom ik zo blij ben om de ophef over Jamie Li’s boek

Sexy, but tired. But sexy. Wat eerst het zoveelste boek van een vlogger zou worden, is nu het meest besproken boek van Nederland. In het boek beschrijft Jamie Li hoe je alle ballen hooghoudt en een sexy leven leidt. Dat doe je volgens Jamie Li onder andere door je buik te verbergen en maar zin te maken in seks als je eigenlijk geen zin hebt. “Want mannen moeten hun zaad kwijt.”

A post shared by Jamie Li (@mrsjamieli) on

Dit is toch niet serieus bedoeld? Dat dacht ik toen ik de passages las, die iedereen in Nederland onderhand wel heeft gelezen. Ik was klaar om een woedend stuk te schrijven over dat je nóóit, maar dan ook nooit zin moet maken omdat je partner zijn zaad kwijt moet. Dat je mooi bent zoals je bent. En dat je echt niet hoeft te bevallen met een gewaxte poes. Maar honderden vrouwen waren me voor.

Boos om boek van Jamie Li

Dat is de positieve kant van deze ophef. Veel vrouwen zijn boos. Gelukkig maar. Want er was een tijd dat je in de krant kon lezen hoe jij een goede vrouw voor je man kon zijn. We leven in een tijd waarin badass vrouwen carrière maken. We leven in een tijd waarin vrouwen de keuze hebben om een fulltime badass moeder te zijn. Merken gaan steeds vaker inzien dat we niet alleen maar de perfecte witte vrouw met maatje 0 willen zien.

Er is een maar

Maar we zijn er nog niet. Oké, misschien kan ik niet oordelen over andere vrouwen. Dus: ik ben er nog niet. Ik werd woedend toen ik de achterkant van Jamie Li’s boek las. “Hoe verberg je een buikje of een bips vol cellulitis?”

Maar de waarheid is, ondanks de hele body positivity movement die nu gaande is, dat ik geregeld ’s ochtends voor de spiegel sta en toch een andere outfit aandoe. Je ziet mijn buikje te erg. En de waarheid is toch dat ik onzeker word in een bikini door datzelfde buikje. En het feit dat ik maar geen bikini kan vinden waar mijn billen met cellulitis niet na een paar secondes de vrijheid zoeken.

Zo blijf je in shape

We leven namelijk nog steeds in een tijd waar het nieuws is als een kledingmerk onbewerkte foto’s van modellen gebruikt. We leven in een tijd waarin je op internet wordt gebombardeerd met berichten als ‘zo blijf je in shape’. Vrouwen die geen kinderen willen krijgen, horen nog steeds ‘dat dat nog wel komt’. Mannen domineren nog steeds de politiek. ‘Victim blaming’ bij slachtoffers van verkrachting bestaat nog steeds. We leven in een tijd waar (naar schatting) tien tot dertig procent van de vrouwen nog nooit een orgasme heeft gehad.

We zijn er dus nog niet, maar de ophef over de passages in Jamie Li’s boek laat wel zien dat we hard onderweg zijn om daar wel te komen. En daar ben ik blij om. Ik ben blij om het aantal vrouwen dat jonge meisjes vertelt dat ze nooit, maar dan ook nooit, ‘zin moeten maken’. Om het aantal vrouwen dat jonge vrouwen – waaronder mij – vertelt dat we ons niet moeten schamen voor onze cellulitis.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.