Unsplash

Waarom ik Boer zoekt Vrouw zo’n heerlijk programma vind

Boeren en de liefde zijn al tien seizoenen op rij de sleutel tot het succes van het programma Boer zoekt Vrouw. Wekelijks kijken er miljoenen mensen naar. En ja, ik ook. Hoe lang ik al kijk? Ik kom net tot de ontdekking sinds seizoen 2, oeps… Maar waardoor slaat het zo aan?

Stoomcursusje

Voor diegene die nog nooit Boer zoekt Vrouw heeft gezien, hierbij even snel een stoomcursus. In het programma gaan vrijgezelle boeren op zoek naar een partner. Presentatrice Yvon Jaspers helpt ze bij deze zoektocht. Allereerst volgt de oproepjesronde waarin de boeren op televisie vertellen wat ze in een vrouw zoeken en zichzelf op hun best (proberen) te presenteren. Hierna kun je je aanmelden, dus mocht je nog een leukerd zoeken, grijp je kans! Let op: dat kan maar één keer per jaar. Vervolgens brengt Yvon de brieven – van twee tot duizenden – naar de boeren waarna ze met vrienden of familie tien toppers uitkiezen. En dat roept bij kijkers ook vragen op: hoeveel brieven zou ik krijgen als ik mee doe? Met deze selectie volgen de speed dates. En dat gaat sneller dan je denkt, vijf minuten zijn zo voorbij. Per persoon worden er vijf uitgekozen die mee mogen op de dagdate. En zit je daarbij? Dan wil je zeker door naar de logeerweek, want dan mag je een paar dagen op de boerderij van je droomvent-of vrouw slapen en leer je hen, maar ook hun werk pas écht kennen. Na een paar dagen wordt er iemand uitgebonjourd en barst de strijd los. Wie mag er uiteindelijk mee op citytrip? En de grote natuurlijk: blijft het vuurtje branden?

Aparte types

De boeren die je in het programma ziet, zijn over het algemeen niet de mannen en vrouwen die je tijdens een avondje stappen tegenkomt. En juist dat maakt het leuk. Sommigen zijn al hun hele leven vrijgezel. De makers krijgen het ieder seizoen weer voor elkaar om een divers clubje te regelen. Er zit altijd wel een verlegen type bij, een die al eeuwen alleen is (bewijze van ha…), een stoere en een knappe (waarom hij geen vriendin heeft, begrijpt niemand). Die mix zocht voor hilarische taferelen. Eén van de meest memorabele is Johan uit Denemarken, van een paar jaar terug. Hij was al zijn hele leven alleen en at elke dag diepvriespatat. Bizar hè? Of ‘Geile Geert’ die naar zijn vrouwen toe net iets te handtastelijk was waardoor hij deze bijnaam kreeg (daar komt hij vast nooit meer vanaf).

Lees ook: De meeste films, tv-series en boeken zul je vergeten (en dat is niet erg)

Het was mooi om te zien dat verlegen personen als Johan, maar ook Herman met een Franse boerderij, gedurende de afleveringen uit hun schulp kruipen. Aandoenlijk. En dan zijn er nog diegenen die het net even anders aanpakken, zo was Riks van seizoen 9 stiekem al tijdens de opnames aan het daten met een andere vrouw… Niet netjes natuurlijk, maar ook dat is Boer zoekt Vrouw. De verschillen tussen de boeren zijn fijn om naar te kijken. Waar de éne boer – Martijn van jaren geleden – met zijn vrouwen een watergevecht houdt, wordt er bij anderen alleen maar gewerkt. Hierdoor krijg je ook een goed beeld van hoe het er op de boerderij aan toegaat en weet ik zeker dat ik dit nooit wil, want bijna altijd extreem vroeg opstaan is alleen al een issue… Kun je de Friese en Limburgse accenten niet verstaan? Gouden tip: zet de ondertiteling aan, haha.

Ongemakkelijk, maar vermakelijk

Zet een paar onbekenden bij elkaar en dat zorgt gegarandeerd voor ongemakkelijke situaties. Voor de boeren niet zo chill, voor de kijker vaak hilarisch. Veel van deze personen hebben weinig tot geen ervaring met daten en met name bij de speed dates zijn er nogal wat stiltes of vallen ze in herhaling. Dit seizoen is er boer Jaap die tegen elk van zijn tien vrouwen zei: “Je kan maar een keer een eerste indruk maken.” Dat niveau dus.

Of wat dacht je van Neeltje die het modderige erf van Wietse op kwam lopen met haar hakken? En sommige vrouwen die het complete interieur gelijk naar hun hand willen zetten, zoals Marieke. Wat me ook is bijgebleven zijn de boeren bij wie alle vrouwen opstapten. Dat gaat als volgt: eentje gaat weg. De boer geeft aan dat hij haar eigenlijk wilde kiezen, waarna de overgebleven vrouwen ook denken: bekijk het maar. Pijnlijk om te zien, maar ook vermakelijk.

Lees ook: Scheten, tv-avondjes en joggingbroeken: zo houd je een lange relatie sexy

Happy in love

Het is leuk om de onderlinge strijd te zien en dat jezelf ook mee kan denken over wie jij het beste bij elkaar vindt passen. Je leeft mee met iedereen. Harrold die probeert om het hart van Steffi te veroveren door zijn humor uit de kast te halen en vervolgens naar huis wordt gestuurd. Treurig. Anderzijds als de liefde van beide kanten komt, is dat extra mooi om te zien, zoals bij Maarten en Michelle. Wanneer je de twinkeling in hun ogen ziet, ga je vanzelf ook glunderen. En bij de liefde hoort ook zoenen… Vroeger waren er boeren die het niet volhielden om te wachten en al eerder hun liefde lieten blijken door stiekem al te tongen of intens te knuffelen achter het schuurtje. Om vervolgens de schijn op te houden.

Again, niet zo netjes, wel spannende televisie! Als ze vervolgens hun schoonouders ontmoeten en op reis gaan is de grote vraag of de liefde blijft en de relatie standhoudt? In veel gevallen wel, zo zijn Jos en zijn Dycke al negen jaar happy in love en zijn er al tig stellen getrouwd inclusief kids. Regelmatig zijn er terugblik-uitzendingen waarin je kunt zien of jouw droomkoppel nog samen is (of check RTL Boulevard ha). Dat wil je niet missen, kijken dus!