Pexels

Waarom het belangrijk is om je tijd en mentale ruimte te beschermen

We leven in een tijd waarin we constant worden afgeleid: notificaties van onze telefoons zijn hierbij de grootste boosdoeners. Tel daarbij al je vrienden op die een beetje aandacht van je willen, plus de volgende Game of Thrones-episode die luider roept dat je moet kijken dan een draak van Khaleesi, en je snapt wat ik bedoel. Al dat externe geweld van de buitenwereld is sowieso niet chill, maar voor degenen die erg bewust moeten zijn over waar ze hun tijd aan besteden al helemaal niet. Entrepreneurs, freelancers en zakenlui weten dat maar al te goed en beschermen hun tijd daarom zonder mededogen. Maar waarom, en hoe doen ze dat?

Lees ook: Hoe worden rijke mensen rijk, en hoe blijven ze dat?

Velen van hen hebben door het reilen en zeilen binnen de zakenwereld geleerd hoe ze hun tijd moeten beschermen. Ze hebben het niet te ontkennen belang ervan aan den levende lijve ondervonden. Men hoeft maar even te kijken naar de meest succesvolle mensen op aarde om te kunnen zien dat veel van hen, zowel onwetend als bewust, een aantal belangrijke opvattingen uit de filosofische stroming stoïcisme hebben gehaald.

Het onbeweeglijke stoïcisme

Het stoïcisme gaat ervan uit dat alles wat in de wereld gebeurt van te voren al is bepaald of is vastgelegd, maar dat de vrijheid van de mens ‘m zit in de manier waarop wij reageren op deze gebeurtenissen. Deze reactie van ons op externe factoren is bepalend voor het menselijk geluk. Het komt er eigenlijk op neer dat als je genoeg inzicht hebt om te begrijpen waarom iets is gebeurd, je je niet mee hoeft te laten slepen door emoties als boosheid. Persoonlijke rampen raken je niet als je maar goed weet te onderscheiden wat er écht aan de hand is.

Het stoïcisme is een levensfilosofie en beschrijft nog veel meer dan dit, maar ik wil vooral ingaan op dat stukje: hoe wij zelf kunnen kiezen hoe we reageren op of omgaan met de dingen die op ons afkomen, mits we zelfbewust genoeg zijn. Zoals notificaties en uitnodigingen die onze aandacht vragen of zelfs opeisen.

The number of people who stand ready to consume one’s time, to no purpose, is almost countless. – Booker T. Washington

Tijd is geld, maar tijd is ook gewoon tijd

Mensen hebben de neiging om te vergeten dat tijd ook een middel is. Misschien nog een belangrijkere dan geld en ander bezit. We zijn met z’n allen aardig beschermend als het gaat om hoeveel geld we aan een ander besteden bijvoorbeeld, maar ondertussen staan we wel toe dat zowel vriend als vijand onze tijd innemen.

The difference between successful people and really successful people is that really successful people say no to almost everything. – Warren Buffet

Foto: PexelsFoto: Pexels

De filosoof Seneca (na Zeno één van de belangrijkste grondleggers van het stoïcisme) stelt dat in tegenstelling tot onze fysieke grenzen, we veel te laks zijn als het gaat om het beschermen van onze mentale grenzen. Je zou nooit toestaan dat iemand je huis binnenwandelt en het zichzelf voor een uur of twee gemakkelijk maakt op je bank, om vervolgens weer te vertrekken. Dat zien we als een indringer, een overtreder. Maar als iemand ongewenst je mentale ruimte betreed dan staan we daar vaak niet eens bij stil. We laten hem daar gewoon zitten, als de niet te negeren olifant in de kamer. Ondanks dat we die daar liever niet zouden willen hebben.

Lees ook: Zo kun je nee zeggen tegen je baas

De voordelen van jezelf terugtrekken

Als het je lukt om je af te sluiten van de wereld wordt het veel stiller. Opnemen wat er om je heen gebeurt gaat je daardoor veel beter af. Je kunt je ook veel beter focussen op de dingen die er daadwerkelijk toe doen omdat je niet meer constant wordt afgeleid. Of jezelf af laat leiden. Als laatste opent het de deuren tot zelfreflectie; dat wordt als een nogal belangrijk iets gezien onder filosofen, maar ook succesvolle mensen. Want als je niemand meer hebt die je tagt in een post, of belt, of langskomt, dan ga jij je afvragen wie je bent. Waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Wat wil je van het leven. Oftewel: je gaat de dialoog aan met jezelf. Avonturier Erling Kagge stelt zelfs dat we er een interessanter mens van worden.

Door je af en toe af te sluiten, wordt je iemand die meer openstaat voor anderen, en soms iets kan vertellen wat men nog niet eerder heeft gehoord. Als we dat niet doen, ervaren we eigenlijk allemaal hetzelfde leven.

Tijd is onvervangbaar en niet te koop. Tien minuten verspild, is tien minuten voor altijd verspild. Dus. Of je nou een freelancer bent die projecten opzet, of een entrepreneur die een bedrijf moet runnen, of gewoon iemand die wel wat meer rust in zijn leven kan gebruiken om te doen wat hij/zij wilt, schroom dan niet om wat gieriger om te gaan met je tijd. Want het is jouw tijd, en jij mag kiezen aan wie of wat je het besteedt. No questions asked.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.