Unsplash

Waar zijn goede voornemens eigenlijk goed voor?

Het nieuwe jaar is weer van start gegaan en ja, daar horen ook de goede voornemens bij. Maar waarom stellen we die goede voornemens als we er in februari vervolgens steeds weer achter komen dat ze net iets te hoog lagen? Elk jaar proberen we het vol goede hoop opnieuw. Ook ik doe hier gezellig aan mee. Want op de een of andere manier ben ik gek op elk nieuw begin, dus ook het nieuwe jaar. Het voelt als een frisse start, alsof je alle dingen die fout gingen in het afgelopen jaar gewoon zorgeloos achter je kunt laten. Helaas werkt dat niet zo gemakkelijk. En daar zijn die goede voornemens dan wel weer handig voor.

Ik denk dat het überhaupt al goed is om stil te staan bij hoe jouw jaar is geweest en wat je wilt veranderen in het nieuwe jaar. Een soort besef moment van de dingen waar je trots, en minder trots op bent. En wat je wilt bereiken. Want dat is waar de goede voornemens uiteindelijk om draaien, toch? 1 januari staat voor veel mensen gelijk aan een nieuw begin, maar waarom eigenlijk per se op die dag?

Nieuw begin

Natuurlijk is het vanzelfsprekend om die voornemens vanaf het begin van het nieuwe jaar in te laten gaan, maar dat zorgt er misschien ook voor dat de druk voor die nieuwe doelen een stuk hoger wordt. Er is een kans dat deze doelen juist daardoor ook mislukken. Iedereen is tenslotte met het nieuwe jaar (en de nieuwe ik) bezig, en dus gaan we daar allemaal in mee. Stoppen met roken, afvallen, meer sporten, gezonder eten, minder drinken, vaker je moeder bellen, liever zijn, minder snoepen, meer lezen, minder tijd besteden op social media en meer offline zijn. Er zijn genoeg voornemens om uit te kiezen.

Lees ook: 10 voornemens voor 2019, zodat we een hele hoop irritaties voorkomen

Maar als het voor jou niet goed voelt om op 1 januari nieuwe doelen te stellen voor jezelf, waarom zou je dat niet op een andere datum doen? Zoals in de tweede week van januari, voor de laatkomers. Of in maart, of november. Of gewoon wanneer jij er zin in hebt en voelt dat het tijd is voor een nieuw begin. Kan toch ook gewoon? Ik denk dat het vooral de druk van ‘new year, new me’ is die ervoor zorgt dat al die goede voornemens mislukken.

Voordelen van goede voornemens

Toch denk ik dat het niet verkeerd is om wel goede voornemens voor jezelf te stellen. Of je er nu op 1 januari mee wilt beginnen, of pas in oktober. Bedenk alleen wel goed wat voor doelen je wilt stellen. Zijn er bepaalde eigenschappen die je wilt veranderen? Dan zul je misschien met groter geschut aan moeten komen dan slechts deze goede voornemens. Zijn er gewoontes die je wilt afleren (of aanleren)? Go for it! Het geeft aan dat je niet tevreden bent en dat je ze daarom wil veranderen. Of dit nu gaat om je gezondheid, school- of werkprestaties, sport, of juist privé gaat, ik denk dat dit juist alleen maar positief is.

Door doelen voor jezelf te stellen, raak je meer gemotiveerd om daadwerkelijk verandering aan te brengen. Twijfelde je nog over het feit of je wel of geen goede voornemens voor jezelf moest stellen? Ga er gewoon voor. En om er zeker van te zijn dat jij die doelen na een paar maanden nog steeds volhoudt, hebben we hier een aantal tips voor je.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.