Unsplash

Vrouwen zijn net zo goed in kaartlezen als mannen

Hoe vaak wordt er wel niet gezegd dat vrouwen niet goed zijn in kaartlezen? Ik heb het in ieder geval al een flink aantal keer gehoord in mijn leven. Soms als grapje, soms gemeend. Ik denk dat een hoop vrouwen door dit soort opmerkingen denken ‘kaartlezen? Dat kan ik niet, want dat is echt een mannending’. Toch blijkt uit onderzoek dat vrouwen net zo goed zijn in kaartlezen als mannen. En dus wordt het tijd om dit ‘feitje’ de wereld uit te helpen.

Uit een onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat er eigenlijk maar weinig verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. En toch denken mannen en ouderen dat ze beter zijn in kaartlezen dan vrouwen. Juist dit zorgt ervoor dat vrouwen zichzelf onderschatten. Dit begint vanaf de pubertijd. Dat is dan ook het moment waarop jongens zichzelf vaak gaan overschatten. De kans is groot dat dit komt door bepaalde stereotypen, die invloed hebben op ons zelfbeeld.

Lees ook: Dit artikel is voor iedereen die boos wordt na een bot bericht op Whatsapp

Online game

Om hier duidelijkheid in te brengen, werden 800 proefpersonen onderzocht. Dit waren mannen en vrouwen van alle leeftijden. Er deden zowel kinderen, als ouderen aan dit onderzoek mee. Voor het onderzoek kregen zij de opdracht een online game te spelen. Hierbij moesten ze een route volgen op een onbekende planeet, waarbij ze onderweg bepaalde voorwerpen tegenkwamen, zoals een container of een auto.

Vervolgens werd de deelnemers een aantal vragen over de route gesteld. Zo moesten zij aangeven welke voorwerpen ze zijn tegengekomen en moesten zij laten zien welke kant ze opgingen bij het passeren van het voorwerp. Door middel van een plattegrond konden zij aanwijzen welke voorwerpen ze waar tegenkwamen. Verder kregen ze een plek op de kaart te zien vanaf waar ze het eindpunt van de route moesten tonen. Tot slot moesten ze nog aangeven welke voorwerpen dichter bij elkaar lagen. Je raadt het waarschijnlijk al: hoe meer goede antwoorden zij konden geven, hoe beter ze waren in kaartlezen.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat er twee soorten navigatiestijlen zijn bij het kaartlezen. Zo bestaat er een egocentrische stijl, waarbij je vooral let op de omgeving vanuit je eigen gezichtspunt. Bijvoorbeeld: bij de brug ga ik rechtsaf. Bij de allocentrische stijl onthoud je hoe de elementen ten opzichte van elkaar staan. Dus: de boot lag links van de brug. Als je een goede kaartlezer bent, dan pas je beide stijlen toe.

Lees ook: Cellulite en striae: waarom is het bij vrouwen erg en bij mannen niet?

De verschillen

Neurowetenschapper Ineke van der Ham van Universiteit Leiden laat weten dat er een opvallende bevinding was. “Mannen en vrouwen zijn bijna even goed in kaartlezen.” Ze vertelt dat als je goed gaat zoeken, je wel kleine verschillen ziet. “Zo scoren mannen een tikje beter op herkenningspunten en egocentrisch navigeren dan vrouwen, maar de scores ontlopen elkaar niet veel.”

Er was wel een duidelijk verschil te zien in leeftijd. “Leeftijd heeft een veel groter effect op navigeren dan man of vrouw zijn. We wisten al dat ouder worden van belang is in dit onderzoek. De hersengebieden die je dan gebruikt worden namelijk kleiner naarmate je ouder wordt.” Door dit onderzoek is het duidelijk geworden dat deze achteruitgang al eerder begint dan verwacht.

Weet jij in ieder geval zeker dat je de volgende keer niet hoeft te twijfelen als iemand aan je vraagt of je wilt kaartlezen. Want hé, vrouwen zijn hier gewoon net zo goed in als mannen. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook</a