Unsplash

Onderzoek wijst uit: steeds meer jongeren zijn verslaafd aan social media

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde deze week de uitkomsten van een interessant onderzoek, namelijk over social media-verslaving. Dat onderzoek geeft antwoord op de vraag die we onszelf allemaal wel eens stellen: zijn we verslaafd aan social media? Ik vraag me wel eens af hoe mijn leven eruit zou zien als ik even helemaal geen social media meer gebruik. Ik kan wel voorspellen dat ik dan een stuk meer tijd overhoud, maar waarschijnlijk ook heel wat minder mensen nog spreek. Misschien ben ik inderdaad wel verslaafd aan social media. En zo denken meerdere jongeren erover. Want uit dit onderzoek blijkt dat 29 procent van de jongeren van 18-25 jaar zichzelf verslaafd noemt.

Even ter vergelijking: in 2015 noemde 19 procent van deze jongeren zichzelf verslaafd aan social media. Dat is nogal een stijging. Maar als je het mij vraagt is dit nou niet echt verrassend. Ik bedoel: als je op het station of in de trein om je heen kijkt, kijkt het grootste deel van het wachtende grus op zijn mobieltje.

Weggegooide tijd?

Gemiddeld besteedt 29 procent van deze doelgroep zo’n 3 tot 5 uur per dag op social media. 9 procent geeft aan hier 5 tot 10 uur aan te besteden. Best veel dus. Al eerder deed ik een challenge om minder met mijn telefoon bezig te zijn. Hiervoor ging ik na hoevaak ik eigenlijk op dat ding zit. Wat bleek? In een week tijd had ik 21,5 uur in principe weggegooid door op mijn telefoon bezig te zijn. Het lijkt misschien heel veel, maar na dit onderzoek vind ik het behoorlijk meevallen. Want ik zat gemiddeld 3 uur per dag op mijn telefoon, de ene dag iets meer, de ander wat minder.

FoMo en slecht slapen

De Fear of Missing out, ook wel FoMo genoemd, blijft maar terugkomen, juist bij het gebruik van social media onder jongeren. Want de reden dat we niet gewoon eens wat minder bezig zijn op social media, is omdat we bang zijn om iets te missen, geeft 34 procent toe. Niet gek ook dat we social media vooral gebruiken om met anderen in contact te blijven.

Lees ook: Last van FOMO? Zo crush je de Fear Of Missing Out

Een ander bijkomend effect is een slechte nachtrust. 4 op de 10 geeft aan een slechte nachtrust te hebben. Niet gek ook, want we gaan meestal naar bed met onze telefoon en we worden ermee wakker. Voor mij is het namelijk de ideale manier om wakker te worden. Dat dacht ik tenminste, maar eigenlijk heeft dit dus het tegenovergestelde effect.

Hoewel het dus vrij duidelijk is dat we allemaal (lichtelijk) verslaafd zijn aan social media, wordt het nog niet erkend als officiële verslaving. Mocht je behandeld willen worden om van je social media-verslaving af te komen, dan wordt dit dus niet vergoed. Dat komt waarschijnlijk omdat de meeste van ons ergens wel weten dat we verslaafd zijn, maar het niet zó ver laten komen dat het ook daadwerkelijk ons leven gaat beïnvloeden. En mocht dat wel zo zijn, probeer dan eens een stapje terug te doen en verwijder bijvoorbeeld een paar social media-apps.