Unsplash

Waarom ‘Sommige meisjes houden niet van roze’ een echte aanrader is

Weleens gehoord van Cristina de Witte? Waarschijnlijk niet. Onder de naam Chrostin – en die ken je misschien wél – post ze op Instagram bijna dagelijks simpele tekeningetjes van herkenbare situaties. En nu heeft ze ook een boek – een soort survivalgids: Sommige meisjes houden niet van roze. Net nieuw. Een must-read, want iedere bladzijde laat je wel even lachen. Plus: haar illustraties zijn herkenbaar én laten je stilstaan bij oh zo kleine (maar belangrijke) dingen.

Nog nooit van Chrostin gehoord? Het is een cartoonfiguur dat de Belgische Cristina (22) een paar jaar terug van zichzelf maakte. Ze noemt het een grappigere en extravertere versie van zichzelf, en het tekenen van Chrostin begon als een soort uitlaatklep. Op Instagram kreeg ze al snel tienduizenden volgers, en nu is heeft ze dus ook een eigen boek. Een soort survivalgids, maar ze waarschuwt op de allereerste pagina alvast: niet eentje die alle geheimen van het vrouw-zijn blootgeeft. Sowieso wil ze niet vertellen hoe jij je leven moet leiden. Het gaat over háár ervaringen als tiener. Als puber. 

Meer dan alleen clichés

Het fijne is dat het – in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten – niet alleen over de puber-clichés gaat. Ja, het gaat over puistjes en gebroken harten, maar ook – of: vooral – over heel veel meer dan dat. Over alle andere dingen waar je tijdens je pubertijd óók mee moet leren omgaan, maar waar eigenlijk (en gek genoeg) juist heel weinig over is geschreven. Over je virtuele zelf, over hoe je om kunt gaan met falen, over hoe je ‘normaal en gewoon’ hoort te zijn, over deeltijd vegetariër worden. Over wat het verschil is tussen introvert en extravert en overleven op instant-noodles. Over catfishing, de wereld willen veranderen en je telefoonverslaving. Over comfortzones doorbreken en je gebreken accepteren.

Easy illustraties

Een perfecte combi van serieuze en wat minder serieuze onderwerpen, en nou ja, je begrijpt het wel: niets blijft onbesproken. Cristina – of eigenlijk Chrostin – snijdt ieder onderwerp aan, en het is knap dat ze ze zo smeuïg op weet te schrijven door met voor de hand liggende, persoonlijke en klungelige voorbeelden te komen over wat zíj heeft meegemaakt.

Nog knapper vind ik haar easy zwart-wit illustraties, waarmee ze de onderwerpen supersnel tot leven brengt. Dat kan ik uitleggen, maar ik kan het je ook laten zien. Check dit voorbeeld maar eens.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

It’s okay 🐟——🦈 to swim away.

Een bericht gedeeld door Chrostin (@chrostin) op

Zegt genoeg, toch? Cristina krijgt het in deze illustratie voor elkaar om je het spreekwoord over ‘genoeg vissen in de zee’ op een heel andere manier te laten interpreteren. Je erover na te laten denken op een manier waarop je dat misschien nog nooit hebt gedaan, op een simpele manier. Let bovendien op de details in haar tekeningetjes: kijk nog eens naar de laatste slide in dit voorbeeld. I. Love. It.

Diepere laag

Maar ze is ook niet bang om wat uitleg te geven over waaróm we dingen doen zoals we ze doen – en dat geeft het boek net de wat diepere laag die het nodig heeft om het naast grappig en herkenbaar ook interessant en leerzaam te worden. Geen lappen uitleg, maar een dosis die genoeg is om over na te denken. En gaat het over bijvoorbeeld extravert zijn, dan schroomt ze niet er de quotes van een psycho-analist bij te halen om haar uitleg nog iets meer kracht bij te zetten. Dat werkt: daardoor neem ik haar boek toch nog nét iets serieuzer, geloof ik. Het maakt het tot een relaxte combi van een dagboek, stripverhaal en survivalgids in één.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.