Unsplash

Zo vermijd je praten over het weer en andere ongemakkelijke small talk

Het is weer zo ver. Je bent op een verjaardag precies naast de verkeerde gaan zitten. Je gesprekspartner is hartstikke saai en het lukt niet om het gesprek gaande te houden. Er valt een ongemakkelijke stilte en je zoekt naarstig naar een gespreksonderwerp. Uiteindelijk begin je maar weer aan het standaard “lekker weertje he?” riedeltje. Small talk, ik ken niemand die daar van houdt. Of je nou met een collega in de lift staat of met je buurman in de bus zit. We hebben allemaal weleens van deze ongemakkelijke momenten. Maar er zijn honderden gespreksonderwerpen leuker dan het weer. Daarom vijf tips over hoe je een ongemakkelijke small talk omtovert tot een leuk gesprek (en dus ongemakkelijke stiltes voorkomt):

#1 Vraag verder

Vaak beginnen nieuwe gesprekken met: hoe gaat het met je? Maar dat is een vraag waar bijna iedereen kort op antwoord. Zodra de logische ‘ja’ of ‘nee’ is gezegd is het gesprek afgelopen. En dan komt dat moment dat je op zoek moet naar een vervolgvraag. Om die ongemakkelijke situatie te voorkomen kun je beter een open vraag stellen.

Vervang: Hoe gaat het met je? Waar werk je? Heb je een leuk weekend gehad? Kom je hier vaker?

Door: Wat heb je vandaag gedaan? Hoe ben je eigenlijk op die werkplek beland? Wat is het leukste dat je dit weekend hebt gedaan? Wat vind je eigenlijk van deze kroeg?

#2 Ben nieuwsgierig en luister

Soms praat je tegen iemand en gaat het gesprek volledig langs je heen. Je vindt diegene oninteressant en de kans is klein dat je elkaar ooit nog spreekt. Maar geef jezelf even die schop onder je kont en dwing jezelf om toch echt te luisteren. Zodra je geïnteresseerd bent is het veel makkelijker om een gesprek op gang te houden. En op deze manier kun je ook veel beter doorvragen. Nieuwsgierig zijn kan voelen als een inbreuk op iemands privacy, maar hey zo blijft het gesprek wel lopen.

#3 Vraag waarom

Vraag niet alleen naar de feiten zoals iemands opleiding of baan. Maar vraag ook waarom diegene die keuzes of beslissingen heeft gemaakt. Mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten en zullen dus enthousiast gaan vertellen. Hierdoor leer je meer over je gesprekspartner wat later in het gesprek misschien van pas komt.

#4 Vertel dingen over jezelf

Zodra iemand vraagt hoe het met je gaat is je antwoord vaak automatisch ‘goed’. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf enthousiast te gaan vertellen. Zeg bijvoorbeeld: “Heel goed, ik ben gisterenavond naar een concert geweest en dat was zo leuk.”Of: “Mwah, ik heb best slecht geslapen omdat mijn huisgenoten laat thuis kwamen.” Hierdoor is het in ieder geval niet jouw schuld als het gesprek niet lekker loopt.

#5 Vraag tips

Loopt een gesprek ondanks alle tips helemaal dood? Probeer dan om advies te vragen. Bijvoorbeeld: “Mijn broertje is morgen jarig, wat zal ik voor hem kopen?” of “Wat zal ik vanavond eens eten. Heb jij nog een lekker recept?” Dit kan ervoor zorgen dat je misschien toch nog op een leuk gespreksonderwerp komt zoals bijvoorbeeld koken.