Flickr/Maureen M. Evans

Quarter Life Crisis: nu ik groot ben, maar nog niet weet wat ik wil

Door de verhalen op internet lijkt het wel alsof het tegenwoordig de nieuwe norm is om als 16-jarig guppie al succesvol ondernemer te zijn. Als je ergens in de twintig nog steeds geen selfmade-billionaire bent, lijkt het bijna alsof je de hele tijd uit je neus hebt zitten vreten. Als ik na een dag op de bank bijna een heel seizoen van een serie heb zitten kijken, slaat de paniek bij mij dan ook aardig toe. Ik ben afgestudeerd en al even aan het werk: het ‘als ik later groot ben’ is dus ‘nu’. En ik heb geen idee wat ik precies wil doen met de rest van mijn leven (en of ik het wel durf om mijn onrealistische dromen na te jagen). Jeminee. Ik knijp mijn billen samen terwijl ik dit typ. Waar is die bruine papieren zak? I. Need. To. Breathe.

Hey, maar ik ben niet de enige millennial die paniekaanvallen krijgt van het denken aan de toekomst. Of die worstelt met de vraag: “Is dit het?” De meeste mensen krijgen pas last van een quarter life crisis als ze een aantal jaar hebben gewerkt en in een sleur terecht zijn gekomen. Ze vragen zich af of dit nou echt is wat ze willen doen. Bovendien heeft ongeveer iedereen een onzichtbare tijdlijn in zijn hoofd: na een tijdje heb je een fulltime baan, een relatie, ga je misschien wel trouwen en krijg je misschien wel kinderen. Samengevat: ooit moet je volwassen worden en zo voel je je nog helemaal niet. Je hebt geen idee wie jij als volwassene bent en wilt zijn.

Dat ik nu al last heb van een quarter life crisis is dan ook helemaal niet gek. Deze crisis wordt namelijk gedefinieerd als een periode in je twintiger- en dertigerjaren, waar je begint te twijfelen over je leven door de stress van het ‘volwassen worden’. Onderzoek heeft uitgewezen dat het kiezen van een carrièrepad een van de belangrijkste oorzaken van stress en onzekerheid is bij jonge mensen. Veel oudere mensen vinden dat millennials zich aanstellen. We zijn lui. Zouden al trofeeën hebben gekregen om alleen maar te komen opdagen. Dat komt omdat oudere generaties zich onze problemen simpelweg niet voor kunnen stellen. Dat betekent niet dat onze problemen geen ‘echte problemen’ zijn. Ja, we hebben alle mogelijkheden om de beste versie van onszelf te worden. Maar dat staat gelijk aan héél veel prestatiedruk. Laatst vertelden we al dat maar liefst 43 procent van de studenten last heeft van psychische klachten als slecht slapen, piekeren en faalangst.

Lees ook: Wij zijn de meest ondernemende generatie en dat mag best gezegd worden

Keuzes een luxeprobleem?

Onze generatie wordt ook wel de Boomerang Generatie of de Peter Pan Generatie genoemd. Wij hebben namelijk de neiging om het volwassen worden zo lang mogelijk uit te stellen, langer dan vorige generaties. Dat zou kunnen komen doordat wij veel meer keuzes hebben dan onze ouders en hun ouders. We zijn opgegroeid in een meerkeuzemaatschappij met toenemende welvaart, globalisering en technologische ontwikkelingen. Wij hebben eindeloze mogelijkheden. Een luxeprobleem zou je denken, maar hierdoor zijn we bang dat we de verkeerde keuzes maken – of hebben gemaakt. Mensen die last hebben van een quarter life crisis vragen zich constant af of ze wel het juiste pad hebben bewandeld.

Een bericht gedeeld door Ecards (@sarcasm_only) op

Lees ook: Femke (26) schreef een boek over haar quarterlife crisis om jongeren te helpen

Maar hoe kom je uit die quarter life crisis?

  • Realiseer je dat je niet precies hoeft te weten what te fuck je aan het doen bent. Niemand heeft het leven helemaal uitgedokterd. Geloof me.
  • Als je niet tevreden bent met wat je doet, steek je kop dan niet in het zand, maar ga op onderzoek uit. Doe inspiratie op. Lees boeken, volg cursussen en ga in gesprek met mensen met beroepen die je wel leuk lijken.
  • Ga sowieso in gesprek. Praat met mensen die je goed kennen of juist niet goed kennen. Praat over je onzekerheden, angsten en dromen. Wie weet krijg je weer hele nieuwe inzichten.
  • Besef dat de keuze die je nu maakt, niet per se voor de rest van je leven is. Je kunt altijd nog switchen. Experimenteer dus. Je hoeft echt nog niet je droombaan te scoren. Dat maakt je keuze iets minder benauwend. Je hoeft ook echt niet je hele leven om te gooien. Er zijn dingen die wél lekker lopen, het is goed om je dat te bedenken.
  • Terugkijkend op de 16-jarige guppies, vergelijk jezelf niet met anderen. Jij bent uniek. Wat voor een ander werkt, hoeft niet per se voor jou te werken. Neem de tijd om te beslissen wat jij wilt en kijk niet de hele tijd hoe anderen het doen.

Ook ik kan eindelijk weer een beetje rustig ademhalen, doordat ik ben gaan praten met mensen en veel onderzoek heb gedaan. Ik heb bovenstaande tips dus ook echt gebruikt. En alhoewel het woord ‘freelance’ mijn moeder hartkloppingen bezorgt, neem ik een jaar de tijd om te zien of ik al iets dichter bij mijn doel ben om mensen te raken en aan het lachen te maken door mijn schrijven. De knoop is doorgehakt en ik heb weer ladingen aan energie. Nu jij nog. Succes!