Gebruik Pomodori om je beter te concentreren. Foto: Unsplash

Gebruik de Pomodoro-techniek om je beter te concentreren

Vind je het lastig om je op je (school)werk te concentreren? Je bent niet de enige. Daarom behandelen we een timemanagement klassieker: de Pomodoro-techniek. ‘Pomodoro’ betekent tomaat in het Italiaans, deze techniek is dus ook wel bekend onder de noemer ‘Tomato-timer’.

Pomodoro is een werkwijze waarbij je heel geconcentreerd in blokken van 25 minuten werkt en vervolgens een (kleine) pauze neemt. Misschien denk je: is dat alles? Maar geloof het of niet, deze techniek is een echte eye-opener. Het zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid bent, uitstelgedrag voorkomt, meer gefocust bent, gestructureerd werkt en het geeft je beter inzicht in hoelang een taak eventueel duurt.

Wat moet je precies doen?

1. Maak een to-do list
Het is natuurlijk de bedoeling dat je zoveel mogelijk op één dag uitvoert. Bedenk wat je prioriteiten zijn en zorg dat je een overzichtelijke to-d0 list hebt. Je gaat met Pomodoro in blokken van 25 minuten werken, dus taken die korter duren dan dit tijdsbestek, kun je samenvoegen.

2. Weg met de afleiding
Zorg ervoor dat je niet afgeleid raakt. Leg je telefoon weg, sluit Facebook op je laptop en ga in een ruimte zitten waar je je goed kunt concentreren.

3. Starten
Download de app of surf naar de website, waar je jouw blok van 25 minuten werken kunt starten. Hoe je dat doet? Heel simpel. Druk op de groene knop en je kunt beginnen. Verzin vervolgens geen smoesjes om iets anders te gaan doen, je moet gewoon concentreren en knallen. Het zijn immers maar 25 minuten: dat kun jij makkelijk.

4. Kleine pauze
Gaat de timer af? Gefeliciteerd! Je hebt 25 minuten geknald – nu heb je vijf minuten pauze verdiend. Zet een lekker theetje, ga een sigaretje roken. Als de timer weer gaat (ja, we zijn streng) moet je weer aan de bak. Je gaat vervolgens net zo lang door tot je vier keer 25 minuten hebt gewerkt.

5. Grote pauze
Na vier keer 25 minuten werken en drie kleine pauzes, heb je recht op een lange pauze van 25 minuten. Heb je je taken dan nog niet af? Begin dan weer opnieuw, net zo lang tot je jouw to-do lijst hebt afgevinkt!

Een klein beetje geschiedenis

De Pomodoro-techniek is al ontzettend oud. In de jaren ’80 merkte de Italiaan Francesco Cirillo dat hij maar niks gedaan kreeg: hij had constant last van alle afleiding. Hij pakte daarom een timer uit de keuken (die er toevallig als een tomaat uitzag) en zette deze op 25 minuten. Dit was voor hem precies lang genoeg om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen.

Zijn manier bleek ontzettend goed te werken en bovendien wist iedereen dat wanneer Cirillo midden in zijn ‘Pomodoro’ zat, ze hem niet moesten storen. Uiteindelijk werkte de techniek niet alleen bij hem, maar tot op de dag van vandaag wordt het door miljoenen mensen gebruikt.

Ga jij een gokje wagen?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.