Alles op onze smartphone werkt verslavend, behalve bellen

Oudere mensen maken wel eens grapjes als ze ons met een nieuwe smartphone zien: “kun je er ook mee bellen?” Hilarisch natuurlijk, maar stiekem is het misschien niet eens zo’n domme vraag. Toen ik onlangs een nieuwe smartphone kocht, was ik binnen no-time via alle sociale media kanalen weer actief en wist waar alle knopjes zaten. Toen ik echter pas twee (!) dagen later voor het eerst gebeld werd, wist ik niet hoe ik moest oppakken! Welke eisen stellen we nu echt aan onze smartphone tegenwoordig?

Telefoons zijn uit

Alleen al de term verklapt veel: een ‘smartphone’ is iets anders dan een ‘telefoon’. Een ‘telefoon’ is bedoeld om mee te ‘telefoneren’ en een ‘smartphone’ is bedoeld om ehh … slim te zijn? Vroeger liep je rond met zo’n koelkast aan je oor, alleen maar zodat je overal mobiel bereikbaar zou zijn. Ik weet nog goed dat ik naar de supermarkt moest om prepaid beltegoed te kopen: BEL-tegoed. Tegenwoordig schaf ik online een sim-only abonnement aan en let daarbij vooral op hoeveel internet er in mijn bundel zit. Aan de daarbij behorende belminuten heb ik toch wel zat!

Hoe smart wil je jouw phone?

Als je nu een nieuwe smartphone koopt, waar let jij dan op? Voor mij is prioriteit nummer één de camera. Als blogger maak ik nogal veel foto’s en liever sleep ik daarvoor niet continu mijn spiegelreflexcamera mee. Als Renmeisje sta ik bekend om mijn hardloopselfies, dus een goede frontcamera is echt een vereiste! Daarnaast vind ik het belangrijk dat er veel geheugen op mijn smartphone staat, zodat ik veel apps kan installeren en zoveel mogelijk foto’s en video’s kan bewaren. Mijn nieuwste smartphone, de OnePlus 6, kan razendsnel opladen: ideaal aangezien ik dat ding bijna con-ti-nu gebruik. Oh, en voor het eerst maak ik gebruik van gezichtsherkenning, zodat ik zelfs alleen maar naar het scherm hoef te kijken om mijn ‘slimme telefoon’ te ontgrendelen. Dat werkt zelfs ongeacht of ik mijn bril op heb of mijn lenzen in heb. Hoe lui kun je worden!

Millennials zijn telefoonverslaafd

Die smartphones van tegenwoordig zijn zo ‘smart’ dat we ze écht overal voor kunnen gebruiken. Niet zo gek dus dat 88% van de jongeren toegeeft verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Eerlijk is eerlijk, ik zou mezelf ook best wel verslaafd durven noemen. Ik behoor tot de 71% van de jongeren die hun telefoon meeneemt naar het toilet, de 26% die in de stress schiet als de batterij van hun telefoon bijna leeg is en de 32% die aangeeft dat hun telefoon ervoor zorgt dat ze niet optimaal presteren op het werk of tijdens hun studie. Best wel confronterend als je er zo over nadenkt! Dat zo’n ‘smart’ dingetje, dat je leven een stuk gemakkelijker zou moeten maken, er in werkelijkheid voor zorgt dat je gewoon een deel van het echte leven mist!

Is telefoneren wel nodig?

Als je kijkt wat we dan zoal doen op onze telefoon wat zo verslavend werkt, is dat vrijwel alles behalve bellen. Juist die rush die je brein krijgt van al die meldingen van hartjes, likes en comments werkt zo verslavend. Digitale dopamine, wordt het daarom ook al genoemd. Aan de ene kant worden we er knettergek van, aan de andere kant willen we continu up-to-date blijven. Als blogger is het deels mijn werk, maar soms ben ik er echt helemaal klaar mee altijd online te moeten zijn. Soms zou het heel rustgevend zijn als dat apparaat alleen maar zou kunnen bellen! Maarja, daar win ik geen volgers mee …

Zeg eens eerlijk: ben jij smartphoneverslaafd?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.