Pexels

Nomofobie: een paniekaanval krijgen als je geen smartphone bij je hebt

Tot 2008 was het woord nog nooit in de Nederlandse taal voorgekomen, maar toen dook het ineens op: Nomofobie. Nomofobie slaat op no mobile-phone phobia. Als je dit hebt krijg je het Spaans benauwd als je je smartphone niet bij je hebt, als je niet bereikbaar bent of als je smartphone slecht werkt. Natuurlijk vindt iedereen dit wel vervelend, maar als je hier écht niet mee kunt leven en totaal in paniek raakt, is het een groot probleem.

Er gaat al een tijd een filmpje rond van hoe mensen in 1999 dachten over mobiele telefoons en altijd bereikbaar zijn. De meeste mensen zeggen dat ze helemaal niet áltijd bereikbaar willen zijn, en dat ze bereikbaar zijn via de huistelefoon. Of: “Dat heb ik niet nodig, ik word toch niet gebeld.”

Als ik ergens strand is er altijd wel ergens een telefooncel of een boer met een telefoon.

Moet je eens denken, in elke stad meerdere telefooncellen anno 2018, ik vind het idee zelf lachwekkend.

‘Even snel’

Het is geen wonder dat zoveel mensen verslaafd zijn geraakt aan hun smartphone, ik kan zelf ook moeilijk van mijn smartphone afblijven. Vooral als ik niks te doen heb en alles op elk appje al 10 keer heb bekeken, wordt dat stomme ding nóg verleidelijker. Ik kan dan ook helemaal snappen dat als je in de file staat, je even snel een appje checkt, want joh, dat kan toch wel even snel? Niet dus. Alhoewel de diagnose ‘telefoonverslaving’ eigenlijk nog niet bestaat, zijn er wel steeds meer artsen die de aandoening erkennen.

Het gebeurt steeds vaker dat mensen, niet alleen jongeren, ‘even snel’ op hun mobiel kijken tijdens het rijden, en zich dus laten afleiden en zo achterop een andere auto knallen. Dit gebeurde Koen, een van de personen die geïnterviewd wordt in de documentaire ‘In één klap’. Hij keek ‘even snel’ op zijn handsfree en reed daarna in op een stilstaande file. De peuter op de achterbank van de auto voor hem overleefde het niet.

Leg je telefoon even weg

Het is echt een wonder dat er niet elke dag tientallen van dit soort ongelukken gebeuren, want uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren onder de 35 jaar niet van hun smartphone af kan blijven tijdens het rijden. Ik heb dit persoonlijk nog nooit gehad in de auto, de drang om even te kijken. Dit komt waarschijnlijk omdat het er bij mij thuis echt in is gehamerd dat je nooit, maar dan ook nóóit op je smartphone mag kijken tijdens het rijden. Mijn ouders zijn zelf ook nooit zo bezig met hun mobiel en misschien komt het hierdoor: dat ik hun voorbeeld overneem. Van vriendinnen hoor ik wel eens dat zij hun moeder moeten vragen om haar telefoon even weg te leggen. Dat is de omgekeerde wereld!

Lees ook: Smartphones geven ons eigenlijk veel stress, hoe gaan we hier het best mee om?

Wees het goede voorbeeld

De ouders van nu, jonge mensen met kleine kinderen, geven ook een apart voorbeeld mee aan hun kinderen. Als kleine kinderen telkens als ze naar hun ouders kijken alleen een smartphone zien, doen ze dit al snel na. Ik zie zelf ook steeds vaker kinderen met hun gezicht gedrukt in een mobiel apparaat, vaak de iPad van papa en mama, in plaats van dat ze lekker buitenspelen en kind zijn. Natuurlijk is het niet erg om bereikbaar te willen zijn, om met je vrienden te willen praten en op de hoogte willen zijn van wat er gebeurt in de wereld. Er komt een punt waarop je met iedereen gepraat hebt en overal op de hoogte van bent. Handige tip: leg je smartphone dan ook weg.

Het is key om nomofobie niet aan te moedigen, door dat voorbeeld te stellen voor kinderen en mensen om je heen. Voor je eigen toekomst, die van je vrienden en kinderen die je in de toekomst misschien wel krijgt: afblijven. Dit artikel kan je daarbij helpen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook